Maliny v květináči - přesazování

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
29.1.2015 20:47

Ono to že někdo má na starosti 3 zahrady se souhnou výměrou přesahující hektar ještě neznamená, že nemůže mít pár malin v nádobě. Ono je to například výhodné pro remontující pozdně zrající odrůdy. Pak mmůžete mít poslední maliny v listopadu.

Výhoda pěstování ve více nádobách po menším počtu rostlin (před více rostlin ve větší nádobě) je zejména v tom, jak je můžete po opadu listí uklidit seskládáním na menší plochu a zase v době plného růstu je dát dále od sebe, aby měly více světla. Taky se s 5 litrovým kontejnerem o 3 plodných prutech lépe manipuluje, než s kalfasem 20-30-60 litrovým. No ale jsou také odrůdy, které bych pro pěstování v kontejnerech nedoporučoval, protože jsou jednouplodící a vyžadují velmi vysokou drátěnku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 12.28 (?), 28.1.2015 23:05, zobrazeno: 35168x

Dobrý den,

mám již třetím rokem v květináčích na balkóně maliny a ostružiny (jednu rostlinu v jednom květináči). Rostou a plodí nádherně (přikládám foto), ale květináče jsou o objemu jen cca 15 litrů a já bych chtěl rostlinám dopřát více místa. Chci je přesadit do květináčů o 25 litrech.

Mám ale strach, abych neudělal více škody než užitku. Poradil by mi prosím někdo, jestli je vhodné je přesadit, nebo je lepší počkat, až se jim přestane dařit? A je vhodné je přesazovat na podzim nebo je to u kontejnerovaných rostlin jedno?

Mockrát děkuji za jakoukoli radu.

maliny na balkoně (2014)
maliny na balkoně (2014)

host - 12.28 (?), 28.1.2015 23:10

Fotka se mi nějak "položila", pokouším se vložit znovu.

maliny na balkoně (2014)
maliny na balkoně (2014)

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.1.2015 0:38

Přesazování volte asi v intervalu, kdy potřebujete z květináče dostat většinu odplozených "pařízků". Nejlepší doba pro přesazování je na počátku rašení. Asi bych nevolil větší květníky jako to jestli umožňují závlahu zásobní vodou a živným roztokem. Samozavlažovací jsou ideál, ale je potřeba volit takové, aby je v zimě ponechaná kaluž vody neroztrhala (případně to místo, kde by se kaluž vytvářela na zimu vyplnit rašelinou).

host - 12.28 (?), 29.1.2015 6:19

Děkuji moc za reakci. Chápu to správně, že pokud rostlinu dobře zalévám a nic ji (zdá se) nechybí, přesazování není třeba?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 29.1.2015 8:21

Pokud přidáváte do zálivky hnojivo... a staré výhony ustřiháváte i s částí podzemního oddenku...

Není potřeba při přesazování postupně dávat do většího, ale jen vyčistit kořenový systém od odplozených oddenků a dát novou výživnou zeminu do původní nádoby. Ten interval každé třetí (čtvrté) jaro asi bude optimální.

host - 12.28 (?), 29.1.2015 17:35

Mockrát děkuji za rady.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 29.1.2015 8:29

Chápejte to tak, že sice Standa nikdy maliny v květináči nepěstoval a ani o tom do doby položení vaší otázky neslyšel, a tak vám snad odpověděl podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. smiley Ovšem jestli je to správně, tak to budete muset nechat v tomto případě na své intuici.

host - 12.28 (?), 29.1.2015 17:34

Mě jen napadlo, jestli tady třeba nebude někdo, kdo má s něčím podobným zkušenosti.

Nicméně to, co Standa píše, dává myslím docela smysl. Já to před lety píchnul do těch malých květináčů s tím, že to buď půjde nebo ne. No a ono to jde velice dobře, tak by mi bylo líto teď něco pokazit :-)

Mockrát děkuji za rady a kdyby měl někdo zkušenosti vyloženě s malinou na balkóně (věřím, že nejsem sám...), tak se prosím podělte.

Krásný večer všem.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 29.1.2015 20:47

Ono to že někdo má na starosti 3 zahrady se souhnou výměrou přesahující hektar ještě neznamená, že nemůže mít pár malin v nádobě. Ono je to například výhodné pro remontující pozdně zrající odrůdy. Pak mmůžete mít poslední maliny v listopadu.

Výhoda pěstování ve více nádobách po menším počtu rostlin (před více rostlin ve větší nádobě) je zejména v tom, jak je můžete po opadu listí uklidit seskládáním na menší plochu a zase v době plného růstu je dát dále od sebe, aby měly více světla. Taky se s 5 litrovým kontejnerem o 3 plodných prutech lépe manipuluje, než s kalfasem 20-30-60 litrovým. No ale jsou také odrůdy, které bych pro pěstování v kontejnerech nedoporučoval, protože jsou jednouplodící a vyžadují velmi vysokou drátěnku.

host - 12.28 (?), 30.1.2015 8:32

Takže s tím máte zkušenosti. To je skvělé. O to víc si cením vaší rady.

Já mám tedy konkrétně malinoostružiník Rubus Tayberry a ostružiník beztrnný Rubus frut. Thornfree.

Na základě vaší rady je do většího tedy přesazovat asi nebudu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz