Maliny v květináči - přesazování
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 28.1.2015 23:05, zobrazeno: 35168x
Dobrý den,
mám již třetím rokem v květináčích na balkóně maliny a ostružiny (jednu rostlinu v jednom květináči). Rostou a plodí nádherně (přikládám foto), ale květináče jsou o objemu jen cca 15 litrů a já bych chtěl rostlinám dopřát více místa. Chci je přesadit do květináčů o 25 litrech.
Mám ale strach, abych neudělal více škody než užitku. Poradil by mi prosím někdo, jestli je vhodné je přesadit, nebo je lepší počkat, až se jim přestane dařit? A je vhodné je přesazovat na podzim nebo je to u kontejnerovaných rostlin jedno?
Mockrát děkuji za jakoukoli radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 28.1.2015 23:10
Fotka se mi nějak "položila", pokouším se vložit znovu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 29.1.2015 6:19
Děkuji moc za reakci. Chápu to správně, že pokud rostlinu dobře zalévám a nic ji (zdá se) nechybí, přesazování není třeba?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?), 29.1.2015 8:21
Pokud přidáváte do zálivky hnojivo... a staré výhony ustřiháváte i s částí podzemního oddenku...
Není potřeba při přesazování postupně dávat do většího, ale jen vyčistit kořenový systém od odplozených oddenků a dát novou výživnou zeminu do původní nádoby. Ten interval každé třetí (čtvrté) jaro asi bude optimální.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 29.1.2015 17:35
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 29.1.2015 17:34
Mě jen napadlo, jestli tady třeba nebude někdo, kdo má s něčím podobným zkušenosti.
Nicméně to, co Standa píše, dává myslím docela smysl. Já to před lety píchnul do těch malých květináčů s tím, že to buď půjde nebo ne. No a ono to jde velice dobře, tak by mi bylo líto teď něco pokazit :-)
Mockrát děkuji za rady a kdyby měl někdo zkušenosti vyloženě s malinou na balkóně (věřím, že nejsem sám...), tak se prosím podělte.
Krásný večer všem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 29.1.2015 20:47
Ono to že někdo má na starosti 3 zahrady se souhnou výměrou přesahující hektar ještě neznamená, že nemůže mít pár malin v nádobě. Ono je to například výhodné pro remontující pozdně zrající odrůdy. Pak mmůžete mít poslední maliny v listopadu.
Výhoda pěstování ve více nádobách po menším počtu rostlin (před více rostlin ve větší nádobě) je zejména v tom, jak je můžete po opadu listí uklidit seskládáním na menší plochu a zase v době plného růstu je dát dále od sebe, aby měly více světla. Taky se s 5 litrovým kontejnerem o 3 plodných prutech lépe manipuluje, než s kalfasem 20-30-60 litrovým. No ale jsou také odrůdy, které bych pro pěstování v kontejnerech nedoporučoval, protože jsou jednouplodící a vyžadují velmi vysokou drátěnku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.28 (?), 30.1.2015 8:32
Takže s tím máte zkušenosti. To je skvělé. O to víc si cením vaší rady.
Já mám tedy konkrétně malinoostružiník Rubus Tayberry a ostružiník beztrnný Rubus frut. Thornfree.
Na základě vaší rady je do většího tedy přesazovat asi nebudu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|