Kanadská borůvka a insekticidy (vážný problém)

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?)
5.12.2015 19:52

Ne, zasažené borůvky to nerozdýchaly. Dalších 20 mělo stejné podmínky (mimo zásahu vlečkou od postřiku slivoně) a ty v podstatě přežily bez úhony (vyjímku tvoří dvě, které vyhrabal sousedovic pes hledající rohovinu použitou na přuhnojení).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 35.93 (?), 19.5.2015 18:48

To je rozumne, ze zde neuvadite podrobne plan svych postriku. Reldan smrdi jen pri postriku, OL pro jahody je jen 7 dni, jablone jen 21 dni, podle WHO je toxicita velmi nizka, povolen do 'detske vyzivy'.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 19.5.2015 18:58

To není o toxicitě, ale o tom, že R není systémový a zůstává na ošetřeném povrchu. Neboli vrátím li se k problému borůvek - tipněte mi, jaká je naděje, že jsou u rosliny spálené jen zasažené listy a to co je pod rašelinouvým příkrovem může obrazit.???

host - 235.95 (?), 19.5.2015 19:31

Proc to neni o toxicite? Drive byly snad jen kontaktni pripravky a taky to stacilo (presnou historii neznam). Tipuji, ze jsou jen spalene listy, do raseliny to nezasahlo a nemohlo vadit, ale zda nejak obrazi nevim.

Pred lety jsem spalil listy mlade tresne pripravkem Euparen Multi, zbyl mi v postrikovaci po postriku jahod a bylo v nem i listove hnojivo (Wuxal Super). Tak jsem si myslel, jak tresni prospeji, kdyz ji striknu listovym hnojivem. Nejakou dobu to vypadalo, ze neprezije, ale po nejake dobe obrazily nove listy. Boruvka bez listove plochy z raseliny podle mne neobrazi, nejdriv musi nejak obnovit listovou plochu.

jujto - (4) - 8.202 (?), 5.12.2015 14:37

Dobry den, Mam dve otazky. Ako moc ste si isty, ze to bol dosledok toho postreku?

Mohlo to byt dosledkom zmeny PH substratu, nedostatku / prebytku hnojiva, nedostatku / prebytku vlahy v korenovej zone, alebo aj paraziti, ako napriklad puklice, msice...

A tu hlavnu otazku. Rozdychala to ta rastlina?

Dakujem.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 5.12.2015 19:52

Ne, zasažené borůvky to nerozdýchaly. Dalších 20 mělo stejné podmínky (mimo zásahu vlečkou od postřiku slivoně) a ty v podstatě přežily bez úhony (vyjímku tvoří dvě, které vyhrabal sousedovic pes hledající rohovinu použitou na přuhnojení).

host - 49.14 (?), 7.12.2015 19:42

Mám podobný problém. Vedľa slivky pestujem 9 čučoriedok.  Slivku som koncom kvitnutia postriekal proti piliarka (Decid EW 50, v čase kvitnutia čučoriedok) a čučoriedky som, žiaľ, nezakryl.. V júni ešte neboli vidieť žiadne príznaky, ale v júli začali schnúť plody čučoriedok. Najviac postihnuté boli odrody Chander a Blueray. Vzdialenejšie kry od slivky boli postihnuté menej, alebo vôbec. Postupne s plodmi začali schnúť aj časti letorastov v dĺžke cca 20 cm - foto. Na môj dotaz odpovedal profesionálny rastlinolekár, že ide asi o úpal a čučoriedky odporúčal zakrývať netkanou textíliou. V súčasnosti sú na najviac postihnutých kroch suché skoro všetky letorasty. Až na jar uvidím, či prežijú.

Konzultoval som to tiež s majiteľom plantáže čučoriedok, ktorý tiež vylučuje vplyv postreku a upozorňuje, že mali takýto prejav aj spolu so zasychaním najmladších výhonov a bolo to infekciou Botrytídou v čase pučania a kvitnutia. Pomáha na to preventívny postrek (rašenie a tesne pred kvetom) fungicídou účinným na Botrytídu. Rastliny musia byť poriadne ošetrené, použite aj zmáčadlo. Taktiež upozorňuje na škodlivý vplyv herbicídov, ktoré retardujú rast a poškodzujú porast, takže ich vôbec nepoužívajú.

Zdravím Vás Milan22, Žilina

Stav júl 2015
Stav júl 2015
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky >