Mám podobný problém. Vedľa slivky pestujem 9 čučoriedok. Slivku som koncom kvitnutia postriekal proti piliarka (Decid EW 50, v čase kvitnutia čučoriedok) a čučoriedky som, žiaľ, nezakryl.. V júni ešte neboli vidieť žiadne príznaky, ale v júli začali schnúť plody čučoriedok. Najviac postihnuté boli odrody Chander a Blueray. Vzdialenejšie kry od slivky boli postihnuté menej, alebo vôbec. Postupne s plodmi začali schnúť aj časti letorastov v dĺžke cca 20 cm - foto. Na môj dotaz odpovedal profesionálny rastlinolekár, že ide asi o úpal a čučoriedky odporúčal zakrývať netkanou textíliou. V súčasnosti sú na najviac postihnutých kroch suché skoro všetky letorasty. Až na jar uvidím, či prežijú.
Konzultoval som to tiež s majiteľom plantáže čučoriedok, ktorý tiež vylučuje vplyv postreku a upozorňuje, že mali takýto prejav aj spolu so zasychaním najmladších výhonov a bolo to infekciou Botrytídou v čase pučania a kvitnutia. Pomáha na to preventívny postrek (rašenie a tesne pred kvetom) fungicídou účinným na Botrytídu. Rastliny musia byť poriadne ošetrené, použite aj zmáčadlo. Taktiež upozorňuje na škodlivý vplyv herbicídov, ktoré retardujú rast a poškodzujú porast, takže ich vôbec nepoužívajú.
Zdravím Vás Milan22, Žilina