Černoplodé maliny



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.64 (?) 
5.4.2011 10:05

Děkuji za foto. Tuhle malinoostružinu mám. Je na ni pěkný pohled když kvete. Toho zajímavého hmyzu, co na ní létá. Plody se nechají trhat po pěti kusech najednou a ač vzbuzují dojem, že jsou sušší, tak je z nich po lisování docela dost výborné šťávy. Děti je sotva nechají dozrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 54.5 (?), 15.4.2012 1:45

To není malinoostružina, plody se dají sundavat z lůžka. A nepne se,

co se týče toho suššího dojmu, mám stejné pocity, nicméně je to zase něco jiného a malin klasických mám vedle dost.  Tak proč neseznámit se i s touto staronovou zajímavostí.

Jinak co se týče žlutých malin, malinko obočím, znal jsem je už jako dítě u sousedky, a byly to klasicky v létě plodící, sladké s jiným aroma než červené a abych řekl pravdu dnes nevím zda na tom místě ještě vůbec nějaké maliny jsou. Dnes nabízený Falgold nebo Golden Bliss jsou nové zejména v tom, že plodí na letošních prutech.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 164.41 (?), 3.3.2012 20:56

Dobrý den, něco podobného mám na zahradě/nevím přesně co to je, dostala jsem je/. Keřík je takový světle zelený až šedý a má hodně dlouhé šlahouny, musela jsem je omotávat kolem plotu.Poraďte mi prosím, jak a kdy je stříhat..Děkuji Bea

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 3.3.2012 21:09

Stejně jako maliny, rodí na loňských výhonech. Odplozené uschnou a ustřihnou se buď na podzim, nebo zjara.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 5.4.2011 18:46

Zdravím.

Psala jsem původní dotaz. Dneska jsem našla v zahradnictví odrůdu Black Jewel a Black Satin. Zatím jsem nekoupila, 179 korun za proutek se mi zdálo docela dost. Máte je někdo, stojí za to?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.105 (?), 5.4.2011 18:50

Tak jsem vzápětí vygůglila, že ten Black Jewel se používá jako synonynum pro Bristol a Black Satin není malina, ale beztrnná ostužina. Ach jo, obchodníci a jejich popisky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 130.82 (?), 25.9.2016 11:45

Asi po 5 letech s prvním pokusem a s jen 1 ks jsem důvodně loni (v příležitostné slevě) dokoupil dalších několik málo ks černé maliny Bristol (Black Jewel). 

Odrůdu hodnotím jako příjemné překvapení. I když trnité tak vzpřímené pruty. Jak rostlina sílí rok od roku tak jsou ty nové silnější a větší tedy delší. A jeví se že jsou i na mráz odolné.

Plody jsou (430 mnm a Podkrkonoší) docela rané, začínám je ochutnávat dříve než ty další různé maliny co mám, tj. ještě před začátkem letních prázdnin.

Jsou plodem výrazně menší než obecně známé šlechtěné (červené) maliny a mám podezření, že když se zanedbá hlubší řez... tak jsou plody ještě a ještě menší protože rostlina je nedokáže potřebně vyživit.

To může být práve zdrojem potom některé a myslím neoprávněné kritiky a chybného zobecnění: teprve tyto potom malinkaté plody jsou opravdu jakoby hodně suché a chuťově tím nic moc.

Dobře vyvinuté tedy ty větší a vyživené plody (i když proti červeným malinám vždy menší) jsou třeba aby byly opravdu zralé, tedy šly dobře samy odloupnout od lůžka: potom jsou velmi sladké, trochu té ostružiny tam i já subjektivně cítím... a jsou i svým způsobem šťavnaté, přitom a opět proti obecně vodovatým malinám oceňuji že docela dobře vydrží i transport domů a zbytek jejich konzumace druhý den. Třeba k snídani v jogurtu.

To, že je na tuto malinu a když začínají plody zrát i pěkný pohled který upoutá především ty neznalé kolemjdoucí, je věc další.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika