Černoplodé maliny

host - 240.105 (?)
5.4.2011 18:50

Tak jsem vzápětí vygůglila, že ten Black Jewel se používá jako synonynum pro Bristol a Black Satin není malina, ale beztrnná ostužina. Ach jo, obchodníci a jejich popisky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.64 (?), 5.4.2011 10:05

Děkuji za foto. Tuhle malinoostružinu mám. Je na ni pěkný pohled když kvete. Toho zajímavého hmyzu, co na ní létá. Plody se nechají trhat po pěti kusech najednou a ač vzbuzují dojem, že jsou sušší, tak je z nich po lisování docela dost výborné šťávy. Děti je sotva nechají dozrát.

host - 54.5 (?), 15.4.2012 1:45

To není malinoostružina, plody se dají sundavat z lůžka. A nepne se,

co se týče toho suššího dojmu, mám stejné pocity, nicméně je to zase něco jiného a malin klasických mám vedle dost.  Tak proč neseznámit se i s touto staronovou zajímavostí.

Jinak co se týče žlutých malin, malinko obočím, znal jsem je už jako dítě u sousedky, a byly to klasicky v létě plodící, sladké s jiným aroma než červené a abych řekl pravdu dnes nevím zda na tom místě ještě vůbec nějaké maliny jsou. Dnes nabízený Falgold nebo Golden Bliss jsou nové zejména v tom, že plodí na letošních prutech.

Juraj Kafka

host - 164.41 (?), 3.3.2012 20:56

Dobrý den, něco podobného mám na zahradě/nevím přesně co to je, dostala jsem je/. Keřík je takový světle zelený až šedý a má hodně dlouhé šlahouny, musela jsem je omotávat kolem plotu.Poraďte mi prosím, jak a kdy je stříhat..Děkuji Bea

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6661) - 9.2 (?), 3.3.2012 21:09

Stejně jako maliny, rodí na loňských výhonech. Odplozené uschnou a ustřihnou se buď na podzim, nebo zjara.

host - 240.105 (?), 5.4.2011 18:46

Zdravím.

Psala jsem původní dotaz. Dneska jsem našla v zahradnictví odrůdu Black Jewel a Black Satin. Zatím jsem nekoupila, 179 korun za proutek se mi zdálo docela dost. Máte je někdo, stojí za to?

host - 240.105 (?), 5.4.2011 18:50

Tak jsem vzápětí vygůglila, že ten Black Jewel se používá jako synonynum pro Bristol a Black Satin není malina, ale beztrnná ostužina. Ach jo, obchodníci a jejich popisky.

host - 130.82 (?), 25.9.2016 11:45

Asi po 5 letech s prvním pokusem a s jen 1 ks jsem důvodně loni (v příležitostné slevě) dokoupil dalších několik málo ks černé maliny Bristol (Black Jewel). 

Odrůdu hodnotím jako příjemné překvapení. I když trnité tak vzpřímené pruty. Jak rostlina sílí rok od roku tak jsou ty nové silnější a větší tedy delší. A jeví se že jsou i na mráz odolné.

Plody jsou (430 mnm a Podkrkonoší) docela rané, začínám je ochutnávat dříve než ty další různé maliny co mám, tj. ještě před začátkem letních prázdnin.

Jsou plodem výrazně menší než obecně známé šlechtěné (červené) maliny a mám podezření, že když se zanedbá hlubší řez... tak jsou plody ještě a ještě menší protože rostlina je nedokáže potřebně vyživit.

To může být práve zdrojem potom některé a myslím neoprávněné kritiky a chybného zobecnění: teprve tyto potom malinkaté plody jsou opravdu jakoby hodně suché a chuťově tím nic moc.

Dobře vyvinuté tedy ty větší a vyživené plody (i když proti červeným malinám vždy menší) jsou třeba aby byly opravdu zralé, tedy šly dobře samy odloupnout od lůžka: potom jsou velmi sladké, trochu té ostružiny tam i já subjektivně cítím... a jsou i svým způsobem šťavnaté, přitom a opět proti obecně vodovatým malinám oceňuji že docela dobře vydrží i transport domů a zbytek jejich konzumace druhý den. Třeba k snídani v jogurtu.

To, že je na tuto malinu a když začínají plody zrát i pěkný pohled který upoutá především ty neznalé kolemjdoucí, je věc další.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz