Borůvky chřadnou

host - 247.75 (?)
7.8.2023 21:26

Ukázka, jak dopadne přelévaná sazenice. Přesadili jsme sazeninice a nadmírou vláhy došlo k vážným výživovým poruchám. Než abychom vymýšleli jaký prvek rostlinám chybí, jaké je PH substrátu atd, stačilo zásadně omezit zálivku. Výsledek je viditelný na dalším zdravém růstu.

Ty Vaše borůvky jsou na tom podobně. 

borůvky
borůvky
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 60.149 (?), 7.8.2023 20:50

Pokusím se dohledat a dám Vám vědět.

Vladimír

host - 9.142 (?), 6.8.2023 9:10

Kdybyste chtěla hledat, tak na heurece najdete papírky měřící od PH 0. Jenže vám se hledat nechce, chcete se v tom tady šťourat bez důvodu. To, že veškeré vámi vysněné zboží nemají u vás v hokynářství za rohem byste taky mohla pochopit. PP.

host - 25.156 (?), 6.8.2023 9:26

A doprava je tam zdarma nebo doprava stojí víc než papírky? Měření pH pomocí lakmusových papírků je jen orientační, pro stanovení zda je pH 5,0 nebo 5,3 je k ničemu.

host - 9.142 (?), 6.8.2023 9:41

Fakt nevím, o co tu skutečně jde. Přesné měření nepřesných hodnot nepřesným měřidlem. Stesky na to, že nějaké very special zboží nemají v krámku za rohem a musím si ho nechat poslat. No když ho chci, tak mi nic jiného nezbyde, nemá cenu o tom dlouze plkat a plakat na fóru. Končím ve vlákně, je to krmení trola. PP.

host - 25.156 (?), 6.8.2023 9:52

Lakmusové papírky bych nepovažoval very special zboží. Pokud to drogerie Teta nebo jak se jmenuje má v nabídce a chce zaplatit za dopravu na prodejnu tak to nemá cenu kupovat. Mně je paní Vlaďka sympatická, jak s tím problémem bojuje. 

host - 104.137 (?), 6.8.2023 11:21
Nebude nejjednodušší a nejlevnější varianta koupit nové sazenice a rašelinu a začít znovu?

host - 25.156 (?), 6.8.2023 11:43

Říká se, že žádná zkušenost není dost drahá, resp. zkušensti jsou to nejcennější. Podle mne je dobré zjistit čím to je a poučit se z toho.. 

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 7.8.2023 19:53

Pro pana PP a jemu podobných:

1. Rozhodně nejsem líná něco hledat, právě naopak a strávila jsem s tím hledáním celkem dost času. Lakmusové papírky od PH 0 jsou běžné a stejně jako pan 25.156 si myslím, že jsou na měření PH půdy nepřesné. Proto je nemíním objednávat na e-shopu za poštovné vyšší než cena papírků, abych si ověřila svojí domněnku, že jsou k ničemu. Proto jsem se zde ptala, zda někdo měří PH půdy lakmusovými papírky v praxi a funguje mu to, ale nikdo se neozval, což mě utvrzuje, že jsou ty rady zde na měření PH půdy lakmusovým papírkem pouze teoretické a v praxi to nikdo nedělá.

2. Další radu jsem dostala, že mám PH změřit bazénovým testem, že je přesnější. Proto jsem navštívila několik hobby marketů v mém okolí (OBI, Bauhaus, žádný krámek za rohem) a také hledala na netu, ale všechny bazénové testy, které jsem našla, tak byly nad PH 6 a já potřebuji pro PH 4-6. Načež jsem dostala radu, že jsem špatně hledala, místo rady, kde mají test v potřebném rozsahu. Asi je těžké přiznat, že se opravdu nedělá.

3. Co máte pořád s tím trolem? Když nechcete poradit, tak přece nemusíte přispívat, ale slovně napadat jak mě, tak i jiné diskutující, tenhle aspekt některých fór opravdu nepochopím a bohužel už je to i zde.

4. Koupit nové borůvky by jednodušší určitě bylo, levnější vzhledem k ceně borůvky naštěstí zatím ne. Navíc můžu za chvíli dopadnout stejně. Ráda bych přišla na příčinu, co jim schází, abych příště věděla. Je pravda, že letos se jim příliš nedařilo, nové přírůstky mají malé s nezdravými listy a borůvek jenom pár. Ale zase tak špatné, abych je vyhodila a začala znova, to naštěstí nejsou. A pevně doufám, že ani nebudou a že se mi je podaří vyléčit. Takže moc děkuji těm, kteří se snažili opravdu poradit a pomoci.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6665) - 9.142 (?), 7.8.2023 20:28

Mně a mně podobným vadí, že každou radu, kterou dostanete tady rozcupujete na padrť, nic vám není po chuti. Cosi je levné, ale nedostupné, něco jiného je dostupné, ale drahé. Nevíte co změřit a jestli to změřit a jestli to má význam. Takže komu není rady, tomu není pomoci. Vlezte mi i s tou vaší polochcíplou borovkou na záda.

jaro_23
jaro_23

host - 247.75 (?), 7.8.2023 21:26

Ukázka, jak dopadne přelévaná sazenice. Přesadili jsme sazeninice a nadmírou vláhy došlo k vážným výživovým poruchám. Než abychom vymýšleli jaký prvek rostlinám chybí, jaké je PH substrátu atd, stačilo zásadně omezit zálivku. Výsledek je viditelný na dalším zdravém růstu.

Ty Vaše borůvky jsou na tom podobně. 

borůvky
borůvky
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky >