Angrest - roubování
|
|
 |
 |
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 5.2.2018 7:40
Krátké rouby nevadí, spíše jde o jejich sílu. Angrešt má tvrdé dřevo, s tenkými se pracuje hůř (pokud máte šikovné ruce a cvyk, nebude to vadit), Na roubování potřebujete 3-4 očkové rouby, u neřezaných angreštů jsou na přírůstcích dost často hodně blízko u sebe, což ztěžuje práci. Meruzalka by měla být přibližně stejně silná, vršky bývají nevyzrálé, musí říznout až do vyzrálé dřevité části. Tenký roub by měl ležet jednou stranou na svazcích cévních (obyčejně až zesílí, bude vypadat, že je srostlý s celou plochou), nesmíte ho dát na střed, mezi svazky. Rouby si před prací ostříhejte, zbavte je trnů. Očkování vychází slušně, ale spíše z pozdně letní práce než z jarní. Pokud Vám nebude vadit, že jsou rouby tenké. roubujte už teď, pokud byste radši měl rouby lepší, ořezejte stromek, párkrát ho zalijte, aby přírůstky (ale i ovoce) byly kvalitnější
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 82.10 (?), 4.2.2018 19:38, zobrazeno: 19961x
Dobrý den,
již jsem zkoušel roubovat ovocné stromy.
Nyní bych rád zkusil naroubovat angrest. Přečetl jsem si na Internetu několik článků.
Nevím kdy a jakým způsobem uchovat rouby angrestu?
Mam starý velice chutný angrest, z tohoto angrestu chci vzít rouby. Bohužel tento angrest nená moc rok starých výhonků, z kterých budou kvalitní rouby. Tyto výhonky jsou většinou délky do 5 cm.
Nejsem si jist, jak uchovat 5 cm dlouhé rouby? ¨Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 4.2.2018 20:10
Za zelena-novými. Dobře z jara pohnojte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.79 (?), 4.2.2018 21:31
v Zahrádkáři kdysi byl článek o očkování angreštů na meruzalku, prý to jde dobře a úspěšnost je vysoká... zdravé očko určitě najdete:)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 4.2.2018 21:30
Rouby uchovat stejně jako dlouhé, ale angrešt jde i řízkovat a vzdušně hřížit. A pokud ho přihnojíte a prostříháte, nebudou přírůstky větší?
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 5.2.2018 7:40
Krátké rouby nevadí, spíše jde o jejich sílu. Angrešt má tvrdé dřevo, s tenkými se pracuje hůř (pokud máte šikovné ruce a cvyk, nebude to vadit), Na roubování potřebujete 3-4 očkové rouby, u neřezaných angreštů jsou na přírůstcích dost často hodně blízko u sebe, což ztěžuje práci. Meruzalka by měla být přibližně stejně silná, vršky bývají nevyzrálé, musí říznout až do vyzrálé dřevité části. Tenký roub by měl ležet jednou stranou na svazcích cévních (obyčejně až zesílí, bude vypadat, že je srostlý s celou plochou), nesmíte ho dát na střed, mezi svazky. Rouby si před prací ostříhejte, zbavte je trnů. Očkování vychází slušně, ale spíše z pozdně letní práce než z jarní. Pokud Vám nebude vadit, že jsou rouby tenké. roubujte už teď, pokud byste radši měl rouby lepší, ořezejte stromek, párkrát ho zalijte, aby přírůstky (ale i ovoce) byly kvalitnější
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.10 (?), 13.2.2018 20:50
A jak mám roubovat roubami, které jsou v průměru menší, než podnož?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.20 (?), 13.2.2018 21:15
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|