Angrešt bílý, zelený a červený, prosím doporučte

host - 176.18 (?) 
11.2.2010 21:06

Pane Stanislawe, a myslíte, že by se dal někde ještě sehnat, když byl tak dobrý? Na netu jsem nic takového nenašla. Jinak ten Zlatý fík, i když není rezistent, když je vzdušné místo i korunka, tak stačí také jen dva postřiky (měla jsem padlí cca 6 kuliček na stromku). Jinak jsem teď četla, že Sempra z červených doporučuje rezistentní "Karát"- měl by podle fota mít kapkovitý tvar plodů a chuť prý podobnou jako Zlatý fík... na obrázku vypadá zajímavě .   Lída

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.2 (?), 11.2.2010 22:43

Dobrý den paní Lído. To opravdu netuším kde by šel koupit. To už je hodně dlouho a získal jsem jej zcela náhodou od známého zahradníka, který jej kdysi množil. Pan Josef Šolc byl velmi známý šlechtitel právě angreštů. Myslím se stále nabízí i Šolcova naděje, což je červený angrešt. Pocházel z Velvar, takže je možné, že ho tam někde někdo bude mít na zahrádce. Jmenoval se jak Zlatoháv, tak i Zlatohlav, to si pořád pamatuju. Byl velmi pichlavý. Dnes už žádný angrešt nepěstuji. A co se týká padlí, tak před časem psal ing. Rod o své zahrádce, jak on se stará o angrešty a ten problémy s padlím neměl, zatímco vedle na zahrádkách problémy byly. Bylo to hlavně o řezu. Vyšlo to v známém měsíčníku pro zahrádkáře. Srdečně Stanislaw

host - 176.18 (?), 12.2.2010 0:55

Moc děkuji p.Stanislawe, zkusím ještě zapátrat po tom trnitém... Šolcova naděje je ještě na bývalé tátově zahrádce (pokud ji na podzim nezlikvidovali, už byla hodně stará) a nabízí ji Droždín. Zahrádkáře beru :-)) S tím hnědým (americkým) padlím jsem měla problémy dřív, když měl soused v osadě těsně vedle mých angreštů řadu svých nestříkaných. Teď je zlikvidoval, má řadu o pár metrů dál a je to OK.           Lída

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 29.3.2010 16:09

Ten Neguš zháňam, ale nikde ho nemajú...

Ešte pátram po jednej odrode egreša - kedysi dávno ho mal môj dedko na
záhrade. Mal malinké plody, veľmi chlpaté, a extrémne sladké, s tenkou
šupkou. Volali sme ho "fusnáč". Nikde som potom taký nevidel...

Pokiaľ ide o rez, aká je tá metóda rezu ing. Roda?

Skúšam tento rok zapestovať egreše aj iné drobné ovocie pri vysokej drôtenke, ako živý ovocný plot, po 3-5 konárov na krík. Dúfam, že veľa slnka a vzduchu, a riedky porast, zníži tlak múčnatky a potrebu chem. ochrany.

Peter

host - 251.161 (?), 1.4.2010 14:14

Pánové V časopise zahrádkář jsem se dočetl: odrůdy odolno a snad i resistentní padli.zelenobílý Invicta, Prima,Rixanta.První pochází z Anglie, poslední z Německa Všechny sladce navinulé.Mám Invictu jsen spokojen.

červené Remarka, Rokula,Rolonda, všechny pochází z Německa první sladká dálší nakyslé. uvažuji o některé z nich.V poslední době jsem četl, že i resistentní jabloně Topaz a pod. podléhají tlaku padlí atd.Je uváděno, že je to různě silne dle krajů. Asi se mění podmínky.

I lidem v dněšní době nezabírají antibiotika, která svého času byle fantastická.  Vybíralík

vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 18.164 (?), 24.4.2010 20:37

Napsal jste že ty a ty pocházejí z německa, ale vůbec nevíte, odkud je ten prostřední.Myslím, že je od našeho současného šlechtitele pana Vrány ze Zborovic.Ten má mnoho odrůd špičkových a nové patenty.Na Výstavách v Olom.,Věžkách a j. má žlutý stánek.Podle toho ho každý pozná.

host - 156.241 (?), 25.4.2010 14:50

Zdravím. Angrešty je opravdu nutno dvakrát stříkat proti padlí. Jinak z nich téměř nic není. Bohužel taková je skutečnost. Pokud to někomu vyjde bez stříkání tak je to spíš náhoda a nebo má velké štěstí. Jinak z hlediska chuti a kvality je dost vypěstěných angreštů a abych pravdu řekl tak si ani už nepamatuju jaké máme na zahrádce. Ale v podstatě chuťově nejsladší je červený a proto jsem si ho taky pořizoval znovu. Nejvíc chutnal. Druh si už nepamatuju, ale zahradníci prodejci to znají a dokážou kvalitu plodů popsat.
S pozdravem Karel.

host - 210.6 (?), 2.5.2010 9:42

Připojuji se k diskusi o angreštech.Pěstuji je už dlouho a zkoušel jsem různé odrůdy.Začínal jsem se Zlatým fíkem, odrůdami p.Šolce, Bílým nádherným, Citronovým obřím /ten mám dodnes/ pak některými odrůdami z Velkých Losin.Nyní mám některé Německé rezistentní odrfůdy, se kterými nejsem vůbec spokojen a to s velikostí plodů.Dále mám od p.Vrány Primu a Karmen s těmi jsem velmi spokojen při správném řezu nádherné plody. Při letošních Věžkách se zase zastavím u jeho stánku jestli má nějakou novou odrůdu.

Zdravím.

host - 39.251 (?), 4.6.2010 11:43

dobrý den, prosím poradí mi někdo, za jak dlouho vám začal angrešt plodit??Mám ho již 3 roky a stále nic... Možná to bude tím, že ho mám na balkoně ve velkém květináči??Na zimu jsem ho ale dobře zazimovala vetvemi.Děkuji pěkný pěstitelský den. Petronela

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 4.6.2010 13:36

Pokud má stromek (keřík) svěží listy a přírůstky, je asi jedno, že roste v květináči. Angrešt plodí na loňském a starším dřevě, takže by měl plodit nejpozději druhým rokem po výsadbě. Nevím, kde je chyba.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz