Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nejméně pohyblivý je fosfor, takže nám zpravidla z pozemku "neuteče" a není potřeba si moc hlídat termín, kdy jej budeme na pozemek dávat. To neznamená, že by se s ním nedalo plýtvat. I s ním se dají dělat chyby v tom smyslu, že dražší a rychleji využitelnou formu nevhodnou kombinací s jiným hnojivem degradujeme na levnější formu (trojitý superfosfát > dvojitý SF > jednoduchý SF > apatit). Kombinace superfosfát + síran draselný je výborná kombinace (hnojiva se podporují); superfosfát + draselná sůl je použitelná kombinace (hnojiva si nekonkurují) ale naopak Superfosfát + dusíkaté vápno je synonymem nejvyšší míry plýtvání. Obecně pro jahody bych na malé ploše nejdražší trojitý superfosfát dával tak, že bych sázecím kolíkem v řádku nedaleko srdíčka jahody (ale v ploše kryté listovou růžicí) sázecím kolíkem udělal zápich 8-10 cm hluboký a do něj dal čajovou lžičku 3SF.

Nejvíce pohyblivý je Dusík. Jako hnojivo není využitelný ten vzdušný, ale musíme umět používat jeho tř formy, které rostliny dovedou přijímat kořeny a jednu formu, kterou rostliny umí přijímat i jako listové hnojivo (postřikem na list).  Dusíkem se nedá prakticky hnojit do zásoby s jedinou vyjímkou a tou jsou organické zbytky, jejichž roskladem se pro rostliny využitelný dusík uvolňuje. Ty organické zbytky obecně koupíte jako produkt "rohovina mletá", ale prakticky je to spíše než "mletá ozdoba hlav tura domácího" jen odpad z jeho galanterního a šperkařského zpracování dopněný o mletá kopyta, drcené chrupavky, drásané odřezky kůží, jemně sekaná srst+štětiny+peří a kafilerní masokostní moučky nevhodné ke zpracování na krmiva. K tomuto "organickému základu" se pak při výrobě Organickominerálních hnojiv přimíchává minerální složka. Nebo se to taky míchá se složkami organickými jako je fermentovaný slepičí trus, fermentovaná kejda a nebo digestát z bioplynových stanic. I ten granulovaný koňský hnůj oproti koňskému hnoji fermentovanému v teplém pařeništi může obsahovat vysoký podíl univerzálního organického základu + digestátu.  A neznalý zákazník platí velký peníz aniž by věděl, jestli je to účelné či nikoliv. Nejlevnějším dusíkatým hnojivem je Močovina. Je to výrobně nejjednodužší organická látka a přesto ji mnozí neznalí odpůrci "cemie na zahradě" považují za cosi co na jejich zahrádku nesmí. Dělá to ten vzhled, kdy čistá močovina je dodávána jako malé perličky plastového vzhledu. Roztok močoviny můžete použít jak ke kořenové výživě zálivkou, tak i k listové výživě postřikem (např. v době kvetení). Má jediné omezení, nesmí se kombinovat s UV zářením, které ji rozkládá na čpavek. Tj. pokud leží suché kuličky na sluníčku, rozložená na čpavek se vypaří. Pokud roztokem postříkáte porost za plného sluníčka, rozkladem na čpavek vzniká čpavková voda a ta listy popálí. Ideální je tak hnojit na list močovinou cca 1/2 hodiny před tím, než padne večerní rosa. Hnojení na list močovinou má u jahod ten příznivý vliv, že nezvyšuje v plodech obsah dusičnanového a dusitanového dusíku (tj forem, jejíž obsah se hlídá v "kojenecké vodě") a přitom pozitivně ovlivňuje nárůst hmoty (velikost plodů i počtu listů)..

jdu připravovat dětem večeři = pokračování až budu mít náladu a čas.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika