Pane "PP" hodlám zanechat tuto "trapnou" diskuzi, která zklouzává mimo zadaný dotaz. Oba máte v něčem pravdu ale ne ve všem. Dotaz zněl, zda to nebude na závadu dělat marmeládu z rybízu za 14 dní tudíž notně přezrátého. Dělám domácí marmelády asi tak 45 let. To co jsem citoval je z knížky "Konzervování v domácnosti od p. Balaštíka" a ne nějaké průmyslové zavařování co se mne snažíte podsunout. Už se mne nejméně 2x stalo, že marmeláda ani s pomocí želírovacího cukru nechtěla zhoustnout a vždy to bylo z hodně přezrálého rybízu. Samozřejmě jde to zachránit druhým převařením a tudíž podstaným odpařením vody ale to už není ono. Zítrá zrovna budu dělat a pro vylepšení budu lisovat i pár hrstí angreštu a samozřejmě bude to s pektogelem. Musím poznamenat, že my hodně redukujeme obsah dávky cukru (ne tolik kolik předepisují recepty) a to z dietetických důvodů.