Trativod

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
8.11.2011 19:32

Aby trativod dával smysl a plně fungoval, musí okolní zemina vsakovat. Pokud máte slušné hydrogeologické podloží (štěrk, písky, prpůstná zem), tak často stačí vykopat vsakovací jímku kousek od domu a do ní svést dešťové vody. Pokud máte nepropustný jíl, tak pomůže pouze trativod v "ornici" a tady platí pravidlo - čím delší, tím lepší...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

ditule - (1) - 186.95 (?), 7.11.2011 14:32, zobrazeno: 13026x

dobrý den, našla jsem vaše stránky a potřebovala bych poradit také s trativodem. máme přístavbu 5x3m, pozemek pod ní se malinko svažuje, ale jen mírně, ovšem pod naší zahrádkou je další pozemeček a dům, tak se bojíme, abychom to nesvedli sousedům přímo do dvora. Naše zahrada je dlouhá pod tou přístavbou cca12metrů. Tak bychom to potřebovali nějak vyřešit, děkuju za pomoc.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 7.11.2011 18:27

trativod je zakázán,12 metrů je málo a pokud tam mají někde studnu, tak vám za čas poděkují, udělějte jímku nebo přívod na kanalizaci,...

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 36.236 (?), 7.11.2011 18:34

Ono je to asi jak kde. U nás například dešťová voda do kanalizace svedena být nesmí. Zadavatelka nepíše, zda se jí jedná o splašky z domu, nebo o dešťovou vodu?

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 7.11.2011 18:57

tak to se omlouvám a jelikož řeší přístavbu, tak bude asi na místě řešit množství vody ze střechy a kam s ní... zakopal bych perforované plastové chráničky do země a ne přímo po svahu, ale klikaticí a obsypal štěrkem nebo kamením a na počátku jímku se sifonem a sítem na listí

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 8.11.2011 19:32

Aby trativod dával smysl a plně fungoval, musí okolní zemina vsakovat. Pokud máte slušné hydrogeologické podloží (štěrk, písky, prpůstná zem), tak často stačí vykopat vsakovací jímku kousek od domu a do ní svést dešťové vody. Pokud máte nepropustný jíl, tak pomůže pouze trativod v "ornici" a tady platí pravidlo - čím delší, tím lepší...

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 29.5.2014 12:44

Trativod jsem osobně budoval ve dvou případech.Jedením byla svedena voda z okapového svodu ze třetiny plochy rod.domku, druhým jsem jistil podúrovňové schodiště, a sklep proti zaplavení vodou z déletrvajicích dešťů.

V obou případech jsem vyhloubil ručně příkop 60x120x600cm.Na samotnou stavbu jsem použil kamenivo o hrubé frakce, a žlutou, plástovou potrubní hadici o světlosti cca 120mm.,po stěnách s propustnými otvory, tedy hadici pro tento účel stvořenou.Po dokončení, a před zasypáním zeminou jsem kamenivo přikryl slídou.Slída v zemi, bez přístupu kyslíku podléhá destrukci velmi pomalu.

O stavbě trativodů z přírodních materiálů jsem nějaké informace načetl až nedávno, tedy v době, když už ty mé dva trativody několik let slouží.Sloužíly, a slouží výborně už několik let.Jejich účinnost prověřily už několikeré povodně, a nikdy se nestalo, že by selhaly.

Příkladně mě zaujal materiál vrbové proutí,jehož se využívalo v minulosti ke stavbě trativodů.Po zbudování(vykopání) rýhy, lépe řečeno kanálu se vrbové proutí použilo jako výplň trativodů.Nakonec se dílo zasypalo, udusalo zeminou.Použité vrbové proutí má v zemi kýženou vodní propustnost,nepodléhá ve velké míře, v čase, vlhku destrukci, takže trativod vydržel dlouho, a dlouho sloužil.Takto se odvodňovaly bažinaté,zamokřené celky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz