Podklad pro parkovací místo - kačírek

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?)
23.4.2009 13:45

Asi bych uvažoval, zda převažuje hledisko estetické nebo praktické. samozřejmě i cenové. A taky, zda bude třeba plochu ošetřovat.

• Prorůstavá zatravňovací dlažba beton či plast. Není drahá, hodí se do zahrady, nutno občas posekat.
  • Normální betonové dlaždice např. 50x50cm položené na netkané textilii. Prakticky bezúdržbové (pokud je propustné podloží), esteticky - tak tak.
  • Zámková dlažba. Hezké, drahé.
  • Kamenná drť jemná (odpad z lomu), nebo šmanda (s příměsí hlíny) - časem se slehne a ujezdí, ale také se chytají plevele.
  • Souvislá betonová deska. Nic moc, pro dlouhou životnost nutná drenáž, celkově nejde o nejlevnější řešení.
  • Různé specielní dlažby, např. kámen zalévaný v betonu..
  • Využití místně dostupných materiálů, např. vyřazených betonových pražců - často nakonec vyjde dráž, než běžně koupené materiály a výsledek je dost problematický

Možná, že jsem na něco zapomněl, třeba mne něko doplní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 84.122 (?), 23.4.2009 10:42, zobrazeno: 40154x

Chtěl jsem se zeptat, uvažuji o parkovacím místě pro můj vůz i s přístřeškem. Jako nejjednodušší alternativu pro podklad jsem chtěl použít místo dlažby kačírek, máte s tím někdo zkušenost a jestli ano tak jakou? Dík

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 23.4.2009 10:53

... neviem, gulaty kamen sa chova ako gulove lozisko, asi moc vhodny nie je. Lepsi by bol ubyty drveny kamen... Pocul som, ze niekde v rusku mali kolajovu trat, kde prazce boli spevnene nejakou frakciou strku. Vlaky museli ist tymto usekom 20kou rychlostou kvoli bezpecnosti...

host - 84.122 (?), 23.4.2009 11:02

hmmm, s tím kulatým kamenem máte asi pravdu, jsou věci který člověku hned nedojdou. Tak zatím první mínusový bod pro kačírek

host - 161.16 (?), 23.4.2009 11:47

Pokud použijete jakýkoli kačírek, proveďte zhutnění. Kačírek nedávejte nikdy tam, kde bude auto zatáčet.

host - 49.39 (?), 23.4.2009 12:12

Vrstva samotného kačírku se nezhutní. nemá pojivo - drobnou, prachovou frakci.

Josef.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 23.4.2009 13:45

Asi bych uvažoval, zda převažuje hledisko estetické nebo praktické. samozřejmě i cenové. A taky, zda bude třeba plochu ošetřovat.

• Prorůstavá zatravňovací dlažba beton či plast. Není drahá, hodí se do zahrady, nutno občas posekat.
  • Normální betonové dlaždice např. 50x50cm položené na netkané textilii. Prakticky bezúdržbové (pokud je propustné podloží), esteticky - tak tak.
  • Zámková dlažba. Hezké, drahé.
  • Kamenná drť jemná (odpad z lomu), nebo šmanda (s příměsí hlíny) - časem se slehne a ujezdí, ale také se chytají plevele.
  • Souvislá betonová deska. Nic moc, pro dlouhou životnost nutná drenáž, celkově nejde o nejlevnější řešení.
  • Různé specielní dlažby, např. kámen zalévaný v betonu..
  • Využití místně dostupných materiálů, např. vyřazených betonových pražců - často nakonec vyjde dráž, než běžně koupené materiály a výsledek je dost problematický

Možná, že jsem na něco zapomněl, třeba mne něko doplní.

radegast - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 3.169 (?), 23.4.2009 13:50

Taky bych kacirekm rad vyresil - obcasne parkovaci misto a taky si nejsem jisty zda je to nejpepsi napad. U mne se jedna o polochu 5*5 m2. Premyslel jsem ze bych podklad slozil z (odspoda)  : 15-20 cm netrideneho sterku (0-40mm) ten se mi osvedcil, ten udusat,  pak bych dal asi netkanou folii (tu davam vsude pod dlazbu) a pak bych nasypal kacirek ve vrstve tak 5-10 cm.

Pokusim se sehnat kacirek ve velikosti 20-60 mm - jestli neco takoveho delaji. Proste kacirek s velkym rozsahem velikosti valounku. Slibiji si od toho to ze se do sebe vice "zaklesnou" a nebudou se borit a posouvat.

Mate nekdo zkusenosti?

Martin

host - 84.122 (?), 24.4.2009 17:56

Díky za reakce. Asi jsem je nakonec rozhodl pro kompromis. Udělám nájezdové pruhy ze zatravňovaček a zbytek obsypu kačírkem. V nejhorším případě pokud by to zlobilo, tak postupně dopoložím zatravňovačky po celé ploše

host - 53.212 (?), 28.4.2009 20:29

Pozdě, ale přece,

kačírek je pod kola auta naprosto nevhodný, odvaluje se. Správná frakce štěrku je drcený 8/16, nebo 8/22 cca 5 až 7 cm, podklad cca 10 = 12 cm frakce drcený 16/32 mm, prodají v každém lomu.

Pavel

radegast - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 3.169 (?), 29.4.2009 8:36

mohu se zeptat? a ty zatravnovacky vyplnite taky tim kacirkem?

plastovy nebo betonovy?

to mi prijde jako dobry napad

Martin

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky >