Poraďte odrůdu bílých tulipánů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
evka.bendova - Bronzový Zahrádkář (58) - 106.122 (?), 12.3.2012 16:03, zobrazeno: 12845x
Dobrý den,
v Holansku jsem viděla štěrkový záhon porostlý jen bílými tulipány. Tak se mi líbil, že bych si takové chtěla pořídit hned dva (podél vstupní cesty do domu), avšak vzhledem k množství cibulek, které budu potřebavat na velikosti záhonu (2x : 5m x 1 m) a ceně cibulovin, bych se s vámi ráda poradila. Chtěla bych odrůdu, která není choulostivá, dobře se jí daří v našich klimatických podmínkách (cca 300m.n.m.), snáší východní sluníčko. Ráda bych sněhověbílou barvu, úplně jednoduché, bez proužků, bez roztřepených okrajů, apod.).
A nemáte někdo prosím zkušenosti kolik cibulek na 1 m2? Nic jiného v záhonku nebude, takže husté osázení.
Ještě nevím, jak se mi podaří po odkvětu cibulky ze zaštěrkovaného záhonu vyndávat, co mi časem udělají, pokud se je rozhodnu nechávat v zemi? Dejme tomu, že je dám do pletiva, aby mi je nesežrali hlodavci.
Děkuji za raždou radu, či názor, zdravím Evka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.226 (?), 13.3.2012 11:07
Ještě bych dala ke zvážení fakt, že tulipány je nutné po odkvětu nechat nějakou dobu v zemi, než začnou zatahovat. V té době rozhodně okrasné nejsou. Pokud byste je vyndala dřív, zase příštím rokem nepokvetou. Mrzí mě, že vám asi kazím radost, ale je to snad lepší, než se po značné finanční i časové investici dožít zklamání.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6669) - 9.2 (?), 13.3.2012 16:32
Já s Vámi budu trochu nesouhlasit. Tazatelku zjevně zaujala plocha tulipánů. Velké plochy jarních cibulovin jsou velice působivé. Ten pásek nebude působit tak bohatě. Já bych navrhl záhon založit, třebas i postupně a na sjednocení povrchu použít tenkou vrstvu čisté rašeliny. To ovšem stejně neřeší pěstební pracnost, protože ušlechtilé tulipány prostě občas ze země musí. Déle by vydržel třeba Golden Apeldoorn, klasický žlutý tuliupán, který je snad v každé zahrádce s cibulovinami. Vůbec se tazatelce nedivím, syn má v sousedství rodinu, která na podobné ploše pěstuje hyacinty. Jen růžové, na malých plochách pak jiné barvy. Každé jaro to chodíme očumovat (pan Mirek promine), čenicháme a kocháme se. Bohužel něco podobného se mně podařit nemůže, protože na chalupě je blízko potok a myši a ostatní havěť mi cibuloviny pravidelně decimují.
|
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 13.3.2012 17:35
každoročně si to užívám :)
|
|
 |