Lilie - prosba o rady

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?)
17.3.2008 15:08

Ano myslím že tak by jste se mohla dostat dobrého výsledku.Ostatně chce to trpělivost a časem budete o vlastní zkušenosti bohatší a výsledek Vám určitě bude dělat velkou radost!! Moc Vám přeji at vše krásně kvete!!I já se moc těším na to čím mě letos zahrádka překvapí.Občas to chce i trochu naslouchat přírodě.Když se na některém místě nedaří je výhodou že můžeme přesazovat:))

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 55.140 (?), 17.3.2008 7:45, zobrazeno: 17852x

Prosím, poraďte mi někdo, co tím zahradníci myslí, když radí, že se cibule asijských lilií nemá v létě přehřívat na úpalu? To je mám k cibulím něčím přikrýt (přece když zaprší, mohou pod krytem vznikat zapařením houby a plísně), nebo k nim zasadit nějaké půdokryvné skalničky? (což mi taky nepřipadá moc vhodné). Lilie jsem si koupila loni na podzim a letos na jaře poprvé a nechtěla bych jim nesprávným zacházením uškodit (asijské,LA, LO hybridy).Zatím pročítám různé rady, ale i ty si někdy protiřečí. Suchým  krytem u LO habridů je myšleno přikrytí chvojím na zimu? Když mám cibule lilií teď v březnu čerstvě zasazeny, mám je pohnojit - třeba NPK? Děkuji předem  za rady - Silvie

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 12:56

Já sázím Lilie jak na podzim tak na jaře do země, vždy do tzv košíku kvůli hlodavcům mezi trvalky, např.denivky, jiřiny nízké, k pivoňkám i mezi růže se hodí.Samostatně dlouhé stvoly nevypadají zrovna pěkně, ve smýšeném záhoně pěkně rostou.Orientálky mají raději polostín.Brzy na jaře rozhodím po zahradě NPK. V období růstu celý záhony hnojím Krysatalonem plod a květ.Vždy při c měsíci to je když měsíc couvá a za čtrnáct dní znovu.Jak začnou kvést snižuji zálivku.Samotné květy nesprchovat vůbec, zalívat jen při zemi jinak se květy spálí.Spíše mám problémy s hlodavci pár odrůd mi zatáhli pryč.Ale jinak mi zatím krásně kvetou viz foto.Helena

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 55.140 (?), 17.3.2008 14:32

Děkuji za radu, takže mezi lilie vysadím nějaké trvalky a letničky, abych je trochu přistínila. Silvie

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 15:08

Ano myslím že tak by jste se mohla dostat dobrého výsledku.Ostatně chce to trpělivost a časem budete o vlastní zkušenosti bohatší a výsledek Vám určitě bude dělat velkou radost!! Moc Vám přeji at vše krásně kvete!!I já se moc těším na to čím mě letos zahrádka překvapí.Občas to chce i trochu naslouchat přírodě.Když se na některém místě nedaří je výhodou že můžeme přesazovat:))

klarka - (21) - 97.21 (?), 17.3.2008 15:48

Helenka, krásne ľalie, aby sa neprehrievali cibule, tak používam mulčovaciu kôru hrubšiu vrstvu.

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 16:33

Děkuji paní Kláro i vy máte moc hezkou zahrádku je vidět že se o kytičky dobře staráte I Vám přeji pěkně rozkvetlou zahradu.

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 17.3.2008 16:44

Stojí za zmínku... kousek od nás mají sousedi podél cesty k domku záhon se zakrslými dřevinami Borovice kleče a pod.vzrostlé asi ve výši kolen i více a mezi nimi pár hnízd s trsy lilií a řeknu vám vypadá to krásně obzvláště ty čistě bílé

klarka - (21) - 97.21 (?), 20.3.2008 19:40

Helenka, až pôjdete v lete okolo, tak to tam vyfoťte a potom nám to tu, pre nás ľaliových (kvetinových)maniakov ukážete

Leandrpalmares - (27) - 202.201 (?), 20.3.2008 21:46

Pokud se mi to podaří, abych měla s sebou zrovna foták a vychytám dobu květu, tak není problém a foto sem vložím pro inspiracidržte palce.Hezké velikonoce přeji všem.Poslové jara už jsou tu!

Bez názvu
Bez názvu

host - 148.1 (?), 29.8.2008 17:44

Dnes jsem si na výstavě "Dům 2008" v Lounech koupila cibule lilií, které byly uloženy v rašelině a jsou narašené jako na jaře (nezaschlé kořeny, rašící stonek asi 5 cm dlouhý). Na můj údiv, že je vlastně po sezoně a lilie zatahují a ukládají se k zimnímu odpočinku, prodávající nereagoval, ale protože cibule byly za dobrou cenu, tak jsme si je s kamarádkou koupily. Teď marně přemýšlím, jak s nimi naložit. Zasadit ven a čekat, že porostou a zmrznou, nebo je dát do suché zeminy do nádoby a nechat je zaschnout? Jsou to vlastně probuzené cibule, ale bohužel venku se blíží podzim. Poradí mi někdo co dělat?

Předem děkuji za radu. Smékalováy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025