kdy vyryt cibule narcisu a tulipanu

host - 66.148 (?)
17.8.2007 15:55

Odpověď pro p. Petra Rybízka - dotaz 3.4.07. Stalo se mi to také, a hluboko je zasazené nemám, protože to nějak prostě nejde. Jsou ve veliké betonové, nevím teda je-li to beton, je to hrozně těžké, míse, která zas není tal hluboká. Tak nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 238.69 (?), 19.4.2006 13:58, zobrazeno: 59964x
Dobry den, je mozne vyryt cibulky narcisu hned po odkvetu, nechat je zaschnout i s nati a pak zasadit na podzim? Vzejdou mi? Dekuji

Luciena - (39), 20.4.2006 8:47
Cibulky tulipánů a narcisů je důležité ponechat v půdě až do té doby, dokud samy "nezatáhnou", to znamená dokud listy samy nezežloutnou a neseschnou. Pak teprve cibule ukončuje  příjem živin ze země, což je nezbytné pro další kvetení. Pokud by byly cibulky vyjmuty dříve, rostlina by nestihla načerpat dostatek sil pro další sezónu a příštím rokem by už nevykvetla. Pro celý tento proces jsou důležité i listy, které přijímají sluneční světlo, proto se nesmí odstraňovat ani zkracovat (dokud neuschnou).

host - 95.21 (?), 20.4.2006 23:24
O narcisech platí , že mají jít ze země do země , tulipány je lepší nechat zatáhnout , potom vyrýt a nechat do podzimu a znova vysadit

Luciena - (39), 21.4.2006 8:29
Ještě bych zmínila, že narcisy není potřeba přesazovat každým rokem. Nechávají se na jednom místě bez problémů i několik let a rozsazují se až poté, co povolí v kvetení. Pak se můžou po zatažení opravdu přesadit hned na jiné místo, ale neuškodí jim ani výsadba až později na podzim. U tulipánů se doporučuje každoroční vyjmutí ze země a podzimní vysazení s tím, že vždy na novém stanovišti se jim bude dařit lépe.

host - 95.121 (?), 25.4.2006 22:16
Mám na zahrádce tulipány již 3 roky bez přesazování, či vyjímání cibulek na podzim z půdy. Nechávám je tak jsou přes zimu a každoročně v období dubna až května nezklamou a vyrostou. Rostou mi v okrasné zahradě, kde jsou přikryté mulčovací kůrou. Neříkám, že je to tak správné, ale jde to i bez přesazován.Nejsem si jist zda je to možné u všech druhů tulipánů. Nejsem tulipánolog a má paní,která má ráda květiny bez údržby není tulipánoložka:-)))

krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56), 3.4.2007 18:04
Tak, to je pěkné. A co mám prosím dělat, když mi tulipány pustí tak jeden obrovský list a jeden malý a následně bez kvetení zaschnou.....už třetím rokem. Přitom je přesazuji a cibule jsou celkem velké? dávám do země tak dvojnásobek až trojnásobek velikosti cibule..PORADÍTE?

Jarmila Váchová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83), 6.4.2007 20:13
Cibule narcisů se ponechávají na místě až do doby kdy přestávají kvést a hodně zhoustnou a při přesazování je lepší ze země do země a u tulipánů je to,že když se jedná o tulipány botanické to jsou tulipány,které rostou nízko nad zemí nebo mají pruhované listy a trochu odlišné květy a rostou a kvetou mezi prvními,tak ty se mohou ponechat na místě i několik let a ostatní podle podmínek tak dva roky.Ohledně dotazu na tulipány a listy tak si myslím,že se nemusí vůbec jednat o tulipán a nebo je sázíte moc hluboko.

host - 238.108 (?), 6.4.2007 22:21
Taky si myslím, že je sázíte moc hluboko.

host - 41.96 (?), 7.5.2009 21:03

to iste sa stalo aj mne tento rok, ked som po 4 rokoch objavil co mame na zahrade (4ročnej dzungli)zasadene... na jesen som zasypal miesto kde boli tulipany este asi 20 cm zeminou a tuto jar len vysli listy a nikde kvety... to sa vsak zmeni o rok:) lebo ich mienim vykopat a presadit...

host - 66.148 (?), 17.8.2007 15:55

Odpověď pro p. Petra Rybízka - dotaz 3.4.07. Stalo se mi to také, a hluboko je zasazené nemám, protože to nějak prostě nejde. Jsou ve veliké betonové, nevím teda je-li to beton, je to hrozně těžké, míse, která zas není tal hluboká. Tak nevím.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz