Jaké cibuloviny mohu nechat nastálo v záhonu?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.87 (?), 19.9.2013 10:40
Krokusy, talovíny, ladoňky, ladoničky, puškinie, několik let tulipány a narcisy, bledule, hyacinty, sasanky blanda, schizostylis, řebčíky, ladoníky, badil, bramboříky, eremurus, ocůny, kosatce kromě cibulnatých holandských (vymrzají), lilie (orientální chránit před vlhkem)... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
tulipanek - Stříbrný Zahrádkář (151) - 208.21 (?), 19.9.2013 11:00
Děkuji, tak toho je hodně. Některé názvy slyším dokonce poprvé :-).
Zatím jsme si pořídili hyacinty, které jsem zamýšlela nechat v zemi, ale pak jsem se právě dočetla, že je doporučují sklízet každoročně, aby se prodloužila jejich životnost. Jinak prý vytvářejí méně květů. Tak jsem chtěla vědět, jakou mají druzí zkušenost.
Raději bych pořídila ty cibuloviny, se kterými není tolik práce, několik let vydrží na jednom stanovišti a kvetou stále pěkně.
A ještě jsem se chtěla zeptat, které z nich prosím po odkvětu brzy zatahují a nevypadají s uvadajícími listy tak špatně? Nebo mají krátké listy, které když žloutnou v záhonku pak nejsou tak výrazné?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.87 (?), 19.9.2013 12:38
Talovíny vytvářejí listy teprve po odkvětu, až se vysemení, zaschnou - jsou ideální pod keře. Celoročně mají listy schyzostylis (jako malé mečíky), ladoníky, badil (někdy ukáže pár kvítků i po prvním odkvětu), kosatce, lilie. Ostatní za nějaký čas po odkvětu zatahují - je dobré dát kolem trvalky, které se rozrůstají později (třeba pupalka missourská, denivky, hosty)) a prázná místa zakryjí svými listy. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
tulipanek - Stříbrný Zahrádkář (151) - 208.21 (?), 19.9.2013 13:04
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1579) - 166.4 (?), 19.9.2013 17:24
Puškinie jsou drobounke cibuloviny, jejich drobné listy mizí již koncem května.
Příspěvek pana PP je poněkud svérázný, nevím jak u něj na Vysočině, ale v podmínkách jižní Moravy není začátkem června po listech narcisů a tulipánů ani stopy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |