Pažitka je cibulovina a jako "naťová cibulka" se taky tak chová. Jednoletá je vždy jemná, vlasová a téměř nepoužitelná. Dvouletá při dobré výživě je nejpodobnější tomu, co koupíte jako hutová předpěstovaný květník. Tříletá při špatné výživě se sanaží především kvést. A protože květní stvol musí unést vrcholovou "paličku", tak je tuhý, a to i poté, když odstraníte poupátko.
Takže pro tvalou kulturu pažitky je potřeba ji přihnojovat, nenechat dokvést a v průběhu zimy vyčesat stařinu. Já osobně kvůli zaplevelení pěstuji pažitku v samozavlažovacím kvetináči, přihnojuji plným kapalným hnojivem a přesazuji obrok tak, že před zimou vyjmu bal z květináče, seříznu spodní 2/3 až 3/4 a vrchní kobereček z cibulek položím na vrstvu čerstvého substrátu do původního truhlíku. Před přesazováním samozřejmě sklidím zbytky listů tak že ponechané zbytky jsou cca 2 cm (1") vysoké. Substrát do příchodu mrazů udržuji vlhký (podmokem) tak aby se cibulky mohly prokořenit a zárove|ň ale už nešly do růstu (zatáhly). Pak následuje chladová perioda, po jejímž uplynutí mohu některý z truhlíků přenést do tepla a začít zalévat intenzivněji - přirychlím. Připomínám, že chladová perioda (i mráz) je pro následné probuzení cibulek pažitky nutný (to pro ty, kteří se diví, že se jim nakoupená hotová pažitka po spotřebování nati neobnoví),
SfK.