Spodní listy česneku žloutnou



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 254.91 (?) 
17.6.2015 21:15

Mám to chápat, že není napaden nějakou plísní, ale že mám vydržet a posléze sklidit... Ulevilo se mi a moc děkuji. Jste geniální, ano je to odrůda Tristan. Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 157.239 (?), 17.6.2015 21:33

Pro své uklidnění-nebo potvrzení obav vybavte ze země několik kousků z obou porostů a udělejte pitvu, degustačkuwink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 28.6.2015 10:22

Tak pacibulky jsou v bedýnce a schnou.ani jedna nebyla špatná.jen mě udivilo, že jsou to malé česneky. Myslela jsem, že vyroste jedna větší cibulka a tu budu sadit na podzim.  To musím tedy na podzim rozebrat na stroužky a ty potom zasázet??Nikdy jsem nepěstovala z pacibulek. A nebude potom ten česnek malý??? Vyplatí se to vůbec sázet.?
Z velkých stroužků je česnek jako pěst a s obavami jsem jich asi 5 vyryla a jsou také zdravý.tak i když jsou žluty, tak počkám co nejdéle. Děkuji za reakci... Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 2.7.2015 14:48

Na výsadbu z pacibulek se názory ruzní. Ja jsem zastáncem, a radím nebojte se výsadby. Přikládám svuj návod a svoji praxi pěstování z pacibulek. Po sklizni česneku nechám i pacibulky zaschnout podobně jako vlastní česnek,  - v září pacibulky rozeberu a přetřídím, nic nevyhazuji je to škoda a plýtvání. Větší pacibulky si ponechám jako sadbu a malé a drobné si uschovám na pruběžnou výrobu výluhu a čaju proti škudcum na ruzných rostlinách. Česnekovou sadbu sázím v pruběhu listopadu, dle počasé párkrát i těsně před Mikulášem. Uvádí se, že prvním rokem z pacibulek vyroste pouze sadba bez stroužku, ze zkušenosti ale vím, že se toto liší odruda od odrudy. Jak říkám, s pacibulkami já problém nemám. Ještě malá připomínka, pokud máte dostatek místa, zkuste sžzet na větší vzdálenost, česneku to prospěje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 17.6.2015 22:28

Ano, listy ke konci vegetace žloutnou a zasychají postupně tak jak je cibule dole přestává potřebovat. Nyní bude mít cibule asi už finální velikost, ale špatný poměr mezi vodou a zásobními látkami. Ztráta sušením by byla cca 30-40% hmotnosti čerstvých cibulí. Ale až budou zelené poslední dva listy a stvol narovnaný, pak je sklizňová zralost. Česnek bude mít už jen cca 20% přebytečné vody a maximum zásobních látek i aromatických silic. Pozdější sklizeň je sice možná, ale trpí tím kvalita (cibule se rozpadají a nemají tak dlouhou skladovatelnost). Ten z pacibulek musíte sklízet dřív, protože pokud krček bez stvolu se dá snadno přetrhnout, tak se pak jednostroužkové cibule špatně hledají. Největší z nich budou větší než stroužky běžné cibule - ty je vhodné dát na spotřebu. K sázení jsou nejvhodnější ty střední, co jsou cca 2g těžké. Ty malé je lepší vyhodit, protože největší z pacibulek jsou pro "výsev" vhodnější a dají vyrovnanější výnos.

cool

Podezření na hnilobu by bylo, pokud by například listy byly skelně vodnaté, lesklé a rostlina by se kácela. Takové rostliny jsem na snímku nezahlédl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 18.6.2015 5:31

Na fot.č.1 cosi leží, porost hrachu za plotem brzdí výměnu vzduchu, pozor na přelití česneku z neznalosti jeho potřeb při finalizaci. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 18.6.2015 10:04

Je možné že ten hrášek skutečně má vinu. Sousedka si jej tam zasela a ted když rychle vyrostl, tak skutečně ten můj česnek začal žloutnout. Je to ale myslím shoda náhod. O zalévání není řeči. Je daleko od zdroje vody, tak to nechávám na nebíčku. Vkládám ještě jeden obrázek, že na celém úseku hrášek není a ten česnek je všude stejně zažloutlý.
Všem moc děkuji za názory a hlavně mě potěšilo, že to na hnilobu nevypadá. Díky moc Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 18.6.2015 10:08

Zapomněla jsem tu foto


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 18.6.2015 10:26

Koukám, že nemáte ohlávkováno = olámáno květenství s pacibulkami.

U Tristanu je vliv ohlávkování průměrný, ale je lepší mít o 20% větší cibule, než mít pacibulky v množství, které pro sázení nevyužijete.

Hlávky se olamují těsně pod prvním ohybem. Jsou v tom místě křehoučké. Nižší nebo vyšší odlomení není fatální, ale nižší nemá praktický význam a při vyšším se okrádáte o lahůdku do kuchyně. Ano, ty křehké části výhonků se dají použít v kuchyni. Buď samostatně, nebo jako náhrada podobné suroviny (místo pórku v naložené "číně"). 

V itálii je obvyklé česnekové pesto. Výhonky jemně nasekáme na kašičku s bazalkou a smícháme s olivovým olejem.

V polabí je známá jemná krémová česnečka. Výhonky se nasekají na kousky cca 2 cm dlouhé a orestují v přepuštěném másle. Když začnou sklovatět, zapráší se moukou a udělá se světlá jíška. Pak se přilévá zchladlý zeleninový vývar a jíška se rozmíchá dohladka. Povaříme v dostatečném množství přilitého vývaru a když jsou výhonky měkké, rozmixujeme dohladka i ty výhonky (tyčovým mixérem apod.). Servírujeme na talíř, kde jako přízdobu můžeme na hladině udělat oko z části odebraného přepuštěného másla a několika křupavě restovaných kousků výhonků. Děti milují, když jim z kousků vyskládám iniciálu křestního jména (S A V nebo J). Někdo dává profiterolky či opraženou housku (jako u krémové hrachovky).

Brambory s česnekovým tvarohem. Nové brambory nemusí být jen s bílým tvarohem. Do tvarohu lze vmíchat jemně sekané česnekové výhonky. Čerstvé s ostrým aroma, restované i s máslem v kterém se restovaly a nebo uvařené v páře nad bramborami. Jedny výhonky a tři různé chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 2.7.2015 20:19

Vypadá, že by mohl jít ven, sklidit a nechat dojít a doschnout. Osobně se domnívám, že v tomto případě nedoje k "podtržení".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika