Koukám, že nemáte ohlávkováno = olámáno květenství s pacibulkami.
U Tristanu je vliv ohlávkování průměrný, ale je lepší mít o 20% větší cibule, než mít pacibulky v množství, které pro sázení nevyužijete.
Hlávky se olamují těsně pod prvním ohybem. Jsou v tom místě křehoučké. Nižší nebo vyšší odlomení není fatální, ale nižší nemá praktický význam a při vyšším se okrádáte o lahůdku do kuchyně. Ano, ty křehké části výhonků se dají použít v kuchyni. Buď samostatně, nebo jako náhrada podobné suroviny (místo pórku v naložené "číně").
V itálii je obvyklé česnekové pesto. Výhonky jemně nasekáme na kašičku s bazalkou a smícháme s olivovým olejem.
V polabí je známá jemná krémová česnečka. Výhonky se nasekají na kousky cca 2 cm dlouhé a orestují v přepuštěném másle. Když začnou sklovatět, zapráší se moukou a udělá se světlá jíška. Pak se přilévá zchladlý zeleninový vývar a jíška se rozmíchá dohladka. Povaříme v dostatečném množství přilitého vývaru a když jsou výhonky měkké, rozmixujeme dohladka i ty výhonky (tyčovým mixérem apod.). Servírujeme na talíř, kde jako přízdobu můžeme na hladině udělat oko z části odebraného přepuštěného másla a několika křupavě restovaných kousků výhonků. Děti milují, když jim z kousků vyskládám iniciálu křestního jména (S A V nebo J). Někdo dává profiterolky či opraženou housku (jako u krémové hrachovky).
Brambory s česnekovým tvarohem. Nové brambory nemusí být jen s bílým tvarohem. Do tvarohu lze vmíchat jemně sekané česnekové výhonky. Čerstvé s ostrým aroma, restované i s máslem v kterém se restovaly a nebo uvařené v páře nad bramborami. Jedny výhonky a tři různé chuti.