Škůdce česneku

happy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 255.170 (?)
7.7.2014 12:15

Tak dnes jsem sklidil Karla IV, a přes to že je napaden vrtalkou, jsem příjemně překvapen velikostí palic - cca 6-7cm. Teď uvažuji nad tím, jestli sušit opravdu bez natě nebo s natí, když další generace vrtalky by mela vyletět někdy v půlce srpna (do té doby bych měl mít usušeno). A jestli bych nenapadené stroužky česneku (řádně namořené) nemohl použít jako sadbu. Máte někdo s takovým případem zkušenosti? Díky Happy

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 6.7 (?), 19.6.2014 14:50

Uz je zlty a pojde asi von cez tento vikend. V telke bola reportaz o velkej urode cesnaku. Zaber na pole a tiez nebol lahnuty, ale uz bolo vidiet, ze sa moc nezeleni.

host - 225.188 (?), 4.7.2014 10:33
Dobrý den, Lukan od Kozáka mi komplet lehl už někdy před 14dny(jih Vysočiny),vyndáno včera-nebylo za co vytáhnout natož uvázat, ale je solidní.Roman

happy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 255.170 (?), 7.7.2014 12:15

Tak dnes jsem sklidil Karla IV, a přes to že je napaden vrtalkou, jsem příjemně překvapen velikostí palic - cca 6-7cm. Teď uvažuji nad tím, jestli sušit opravdu bez natě nebo s natí, když další generace vrtalky by mela vyletět někdy v půlce srpna (do té doby bych měl mít usušeno). A jestli bych nenapadené stroužky česneku (řádně namořené) nemohl použít jako sadbu. Máte někdo s takovým případem zkušenosti? Díky Happy

host - 58.231 (?), 7.7.2014 13:16

Někdy ji v česneku mám, někdy nemám. Neřeším. Vrtalka má na výnos česneku minimální vliv, průšvih je u póru. Na sadbu nemá vliv. Vůbec to neřešte a dělejte česnek jak jste zvyklý.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 7.7.2014 14:53

Pokud máte na zahradě pórek nebo chcete být šetrní k póru vašich sousedů, je dobré nať odstranit, zprudka usušit na slunci a spálit. 'Cesnekové cibule bez nati se pak suší vyrovnané v dřevěných lískách v jedné vrstvě. Nať pomáhá při sušení česneku zvětšením transpirační plochy, a možností česnek svazkovat pro zavěšení do průvanu. To zvětšení transpirační plochy je výrazné zejména v prvních dnech po sklizni. Pokud tedy odstraníte nať až týden od sklizně, bude to relativně lepší kompromis, než riskovat že vrtalka vylétne dříve než čekáte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz