Sešlapávání natě cibule



host - 16.190 (?) 
30.6.2009 12:20, zobrazeno: 14878x

Má se sešlapávat nať cibule?Pokud ano, proč se sešlapává, a kdy začít.Děkuji za informace.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 1.7.2009 0:06

Nějaké sešlapávání natě považuju za nesmysl. Klidně nechte cibuli vegetovat až do poslední chvíle. Poškození natě by znamenalo předčasné a nepřirozené ukončení vegetace. Cibule bude zralá až přirozeně polehne přibližně polovina rostlin. Pak se dá i ta ostatní vytrhat. Letos se asi vinou deštivého počasí doba sklizně prodlouží. Máte-li jinak cibuli zdravou (bez houbových chorob, háďátek a pod.) nemusíte se vlhka bát. Cibuli to vyhovuje. Ke sklizni pak ale potřebuje suché počasí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.190 (?), 1.7.2009 8:28

Děkuji za objasnění, předpokládal jsem to, jenže soused sešlapává nať ještě zelené cibule mnoho let, tak jsem znejistil, zda to není správné řešení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 129.199 (?), 9.6.2010 7:49

Můj soused zase odstraňuje u mladé cibule postraní nať.Prý to zvýší výnos.Má s tím někdo zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 231.226 (?), 9.6.2010 9:13

ak už leží aspoň 1/3 cibule, môže sa zošlapať... urýchli to vyzretie cibule ktorá nebola ľahnutá... v podstate sa zbiera naraz a pri dosušovaní netreba dávať taký pozor na cibule ktoré ešte neboli vyzreté, aby nezačali nahnívať, ak sú zamiešané medzi ostatné cibule... alebo sa potom zbiera s poľa po etapách, čo je hlavne zdlhavé, a chce to čas naviac... v malých záhradkách sa sušenie cibule dá ustrážiť, tak sa nemusí zošľapávaľ, ale pokiaľ by to bolo pestovanie vo veľkom tam už to má význam zbierať naráz... podobne to ma význam ako pri strojovom zbere paradajok,...postriekajú sa špec.postrekom a zbiera sa celá úroda naráz aj s malými paradajkami /rajčatami/...celé to dozreje v priebehu 2-3 dní... Juraj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 9.6.2010 16:23
Dobrý den. Nezlobte se, ale nemohu souhlasit. Desikace různých plodin není totéž jako mechanické poškození. Nať cibule se rozhodně nemá šlapat. Cibule nejsou dostatečně vyzrálé a založíte si jen na následné houbové poškození. Jakmile leží polovina natě, je možné cibuli vytahat, nechat na řádcích 1-2 týdny dozrát, pokud to podmínky dovolí / já nemám tu trpělivost, necháváme ji dozrát na mlatě / a dobře dosušit zavěšenou nejlépe v průvanu. V dřívějších dobách se nať sice lehce poválela, ale jen u cibule pěstované na sazečku. Už se to nedělá. MH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 119.49 (?), 9.6.2010 19:05

Sešlapávání cibule býval opravdu kdysi velký zvyk. Ovšem je to opravdu nesmysl, který cibuli poškodí, jak již bylo řečeno. Reaguji spíše na to dozrávání na řádcích, což se také praktikovalo. Cibuli po sklizni v žádném případě nenechávejte na řádcích, nýbrž rozprostřete někde pod kůlnou na vzdušném místě, nebo v menších svazcích cca 1kg zavěšte pod přístřešek. V posledeních letech bývají vyšší teploty, respektivě vyšší intenzita slunečního záření a tudíž dochází až ke spálení cibule. Dále střídáním vlhkosti během dne a noci (případně i deště) dochází k otevírání jednotlivých suknic, což vede ke zkrácení trvanlivosti a špatné chuti (cibule hořkne)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 6.8.2010 22:11

Myslím, že sešlapávat cibuli je nesmysl, Když cibuli usychá nať- tak se cibule zatahuje a pak se nekazí a vydrží i celou zimu. Já bych ji nechala až polehne sama, příroda to tak zařídila -nač jí pomáhat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika