Nevzešel česnek
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?) 9.7.2025 18:32
Zajímavá myšlenka, těch 15 cm. Ale loni, tedy vlastně předloni, jsem ho sázel "s přídavkem na globální oteplení", tedy tak cca do 12 cm. V jílovité půdě. Výsledek byl katastrofa. Letos, ale do půdy uměle změněné struktury, tedy daleko lehčí, jsem hloubku moc neřešil. Na délku prostředníčku. Zato jsem posunul datum výsadby až na 4.12. s tím, že mu zabráním vyrašit předčasně. To se povedlo - viz název vlákna.
Záleží na tom, jakou máte půdu. V obou letech byly ve velmi dobře osluněné pozici.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 1.7.2025 6:47
Gratuluji. Pěkný. Můj cesnek jsem povesil do kůlny svázáný po deseti, ostrihane fousy nůžkami, nať zkrácena na polovic. Nikdy neviděl slunce. Největší kusy vybrané na sadbu a daný do svazku, Další poznámka, pristi sadba do hloubky 15 cm.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 9.7.2025 18:32
Zajímavá myšlenka, těch 15 cm. Ale loni, tedy vlastně předloni, jsem ho sázel "s přídavkem na globální oteplení", tedy tak cca do 12 cm. V jílovité půdě. Výsledek byl katastrofa. Letos, ale do půdy uměle změněné struktury, tedy daleko lehčí, jsem hloubku moc neřešil. Na délku prostředníčku. Zato jsem posunul datum výsadby až na 4.12. s tím, že mu zabráním vyrašit předčasně. To se povedlo - viz název vlákna.
Záleží na tom, jakou máte půdu. V obou letech byly ve velmi dobře osluněné pozici.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 10.7.2025 6:39
Oslunený pozemek mám taky, Před sluncem jsem chránil cesnek po vykopání ze země. Někde jsem četl, že mu to slunce škodí. Hloubku a způsob sázení z opakuju, protože je to na práci lehčí. (Nevznikají 15 cm hluboké, nekontrolovatelné dírky, někdy polozasypane, uhutněné).Vznikne 12 cm široká stružka, hluboká taky 12 cm a do ni teprve píchnu kolikem dírku.Tam vložím cesnek.Nic není utažené. Zasypu a jedu další řádek. Datum nic neznamená. Jsou tu lidi, kteří sázejí o měsíc dříve a žádný problém nemají. I velkopestitel mi potvrdil že nemůže čekat na datum, protože by mu nemuselo vyhovovat počasí. Soused koupil sadbu v roce 23. V roce 24 sklidil prý krásný cesnek. Letos s toho samého sklidil bídu. Tak uvidíme co bude za rok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 10.7.2025 10:14
Ano, sázím česnek podobně. Předloni jsem ale udělal výjimku a dělal jamky bez brázdy odměřeným kolíkem na 12 cm do jílové půdy. Už se budu opakovat, ale hůř to nejspíš dopadnout ani nemohlo. Nicméně 15 cm pod povrchem mi přijde už moc. Ale třeba je to jen moje zdání - odzkoušené to nemám.
A s tím odkladem výsadby nemám nějaké pevně stanovené datum, řídím se počasím, tedy jeho předpovědí a jen se snažím to odsunout co nejdál. Čím později, tím je nutnost hloubky nižší.
S předčasně vylezlým česnekem jsem měl vždy problém pak s kvalitou. Nerostl tak, jak měl. Nakonec jsem tam dost vysoko. Po oba úspěšné roky (ten letošní počítám) jsem vždy měl obavy, že nevyleze, jak se loudal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 25.6.2025 22:04
Ano, proto jsem psal, že je to blbá otázka. Já je ale vyštípal hned, jak se objevily..
No, Matka Příroda neotálela a hned mne vrátila do reality: druhá sklizená cibule už měla jen 63 gramů. A navíc jsem objevil i další rostlinu napadenou plísní. Celkově druhou z 50+. Odrůda je Skalka, tedy žádný obrčesnek. A ještě k tomu mi to tam zase podrývá hryzec. Teď už je ale nelikviduje ani nepoškozuje. Nicméně další růst cibule se zastaví. Hned po sklizni plánuju půdu vyndat a tak do 30 - 40 cm položit králičí pletivo. To se mi osvědčilo třeba u mrkve
Mám dotaz: lze, při správném hnojení a přidání kompostu, pěstovat česnek na stejném záhonu? Protože je to jediný záhon s vyměněnou, tedy lehčí, půdou a také bude mít ochranu proti hryzci. Alternativou je záhon po mrkvi, ale tam jsem půdu nevylehčoval.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.40 (?), 21.6.2025 11:26
Muzete napsat jakou odrudu budete sklizet a kdy jste sazel vasek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 25.3.2025 8:57
Jasně, na PP nemá cenu reagovat, vždy přijde s nějakou hloupou poznámkou.
Taky to mám tak. Vzejde vždy všechen. A ano, někdo může mít problémy s chorobami a něco mu do sklizně odejde. Jenže Milan píše o tom, že mu vzešlo 5 ze 30 a 40 ze 100, což je docela šílenost. Nevěřím, že by hryzec žral česnek (nám tedy nikdy nic nesežral, a to se v záhonech prohání) a na půdu taky není nijak náročný, roste prakticky v čemkoli, v čem roste jiná zelenina. Rozhodně ho půda nemůže jen tak zničit, aby vůbec nevzešel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 25.3.2025 21:02
Ano, loni mi tak nějak vzešel. Ten problém ale byl, že nic nedal, protože ho v té jílovce a celkem mokrém roce těžce zasáhla plíseň, kterou tam mám odnepaměti. Jestli víte, jak se jí zbavit, poraďte. Proto ty moje pokusy se zlehčením půdy a se substráty. Ale ty, které nevzešly mezi jahodami, byly v substrátu pro jahody. Takže nejspíš česneku ne moc přátelském.
Na záhonu, který jsem vybudoval speciálně pro česnek, klíčící počty česneků stále rostou. A v podstatě za daného stavu věcí budu rád, když ze sta vypěstuju 50, ale pěkných a hlavně zdravých. To bude stačit.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 34.238 (?), 25.3.2025 22:00
Pokud je to tak špatné, nasadil bych ho až na jaro. Ztráty by měly být v porovnání malé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |