Nevzešel česnek
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 26.3.2025 21:02
Ano, pokud mi můj letošní poslední pokus nevyjde alespoň na 50%, vzdám to. Syn nedávno změnil partnerku a ta nová má zahrádku. Zatím česnek nepěstují, ale co není, může být. Výměnný obchod. Teď zelenina proudí ode mne k nim. A i sazenice.
Anebo si obstarám šikovné kontejnery tak na 50 - 70 česneků (což bohatě nám dvěma stačí) a budu ho pěstovat na balkóně - místo se najde. Dneska jsem ho přihnojil síranem amonným. Vypadá skvěle. A i ten doma, i když utiskován rajčaty, roste docela slušně. Ale na hodnocení je ještě zatraceně brzy. Červenec to jistí.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 26.3.2025 21:17
Gratuluju. Ten klíček je tam sice sotva vidět, ale je tam!
Já to tam nahoře mám podobné s cibulí: musím ji pěstovat ze semínek. Sazečka se, právě kvůli plísni, velmi silně neosvědčila. Tak jsem zkusil semínka. Už před lety. A ejhle, cibule je tak zdravá, že se nezkazila snad žádná. Vysvětluju si to tím, že na rozdíl od sazečky, ze semínka je téměř celá cibule nad povrchem záhonu, takže na ní plíseň moc nemůže. A také tím, že vitalita semínka zaručuje určitý stupeň odolnosti. Nebo je v tom něco jiného?
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 13.151 (?), 26.3.2025 21:27
Je v tom něco jiného, protože u mne cibule ze semen nejde, špatně klíčí a tak různě. Naopak pěstovaná že sazecky výborně prosperuje a je trvanlivá. To v místě, kde česnek nedokážu. PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 31.3.2025 15:42
Našel jsem, možná, řešení: balkon. Takhle vypadá česnek na balkóně. Nejlíp ze všech. Ale bude muset být dobře hnojen. Teď jsem mu dal síran amonný.
S tou cibulí je to zajímavé, že u Vás je to naopak. No, uvidím, jak půjde letos ta ze semínka. Tu loňskou ještě dobírám teď. O sazečku už se nepokouším vůbec. Možná příští rok ji zkusím doma předpěstovat ze semínka.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 12.4.2025 0:06
Záhada nevzešlého česneku odhalena: hryzec si jich polovinu "posbíral" do potravinových zásobníků. Našly se koule z očištěných česneků. Přímo v záhonu. Moc se mu tam líbí: půda je pěkně měkká, dobře se v ní hrabe i v hloubce 60 cm. Totéž v jahodách.
Udělal jsem zásadní chybu: záhony jsem chránil pouze proti kořenům blízkého ořechu. Teď mi nezbývá nic jiného, než půdu znovu vyházet a na dno položit neprostupně pletivo. V takto zabezpečeném záhoně se mi urodila bezvadná mrkev bez jediného kousnutí. Zadek bych si nakopal.
Teď jen doufám, že zbývající česneky vyrostou zdravé bez plísně. Pak to bude mít smysl. A na jahody udělám pyramidu nebo terásku někde jinde, aby bylo kam je přesadit. S dvojitým pletivem na dně! 
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 26.4.2025 22:09
Ten můj prořídlý česnek dnes vypadá takto. Konce listů nežloutnou jako loni. Sice bych si ho představoval silnější, ale hnojím ho (síran amonný a posléze ledek vápenatý na povrch), tak snad to dožene. A když ne, spokojím se s malými česneky, hlavně když budou zdravé.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3215) - 208.138 (?), 10.5.2025 11:30
Česnek 9.5. Doposud 2x hnojen: 1x síranem amonným, 1x ledkem vápenatým. Suchým a mělce zapracovaným. Nakonec jich z cca 100 vyrazilo 54. O ty ostatní se postaral hryzec. Je sucho, takže tak jednou za 3 - 4 dny zalévám. Není z nejsilnějších, ale stále vypadá zdravě. A o to tady jde.
Česnek v květináči za oknem trpěl pod útlakem rajčat a nedostatkem světla. Přehodil jsem ho na balkón a on přímo zázračně ožil. Všech 8 kousků. Hnojím podobně jako na zahradě, ale častěji.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|