Co může být příčinou hnití cibule
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 155.235 (?), 26.10.2016 21:45, zobrazeno: 24519x
Značně mě hnije cibule, myslel jsem si, že je dobře usušená, ale asi 1/3 jsem již vyhodil, začíná hnít shora. Co může být příčinou? Odrůdu nevím, cibule jsou tvarm hodně placaté.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.229 (?), 26.10.2016 21:58
Ploché cibule jsou znakem odrůdy Štutgardská. Ta je obecně velmi dobře skladovatelná, ale při předčasné sklizni není krček u listové růžice dostatečně vyzrálý a může při otlaku zahnívat.
Teď už sklizeň neoddálíte, ale můžete cibuli rozrovnat do jedné vrstvy podpučím dolů tak, aby jste včas viděl, které cibule brát na spotřebu či vyhodit. Příště sklízet raději až po úplném uschnutí nati a nikoliv jako Všetanu (Globo aj.) ve fázi, kdy nať umožňuje svazkování a sušení v průvanu (na bidle nad zápražím).
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.224 (?), 26.10.2016 22:05
Měla by se sklízet v době správné zralosti (když lehnou cca 3/4 natě - zatáhne se jí krček) a sušit dostatečně dlouho na větraném místě (třeba zastřešená veranda). Skladovat v suché bezmrazé místnosti (snese i panelákový sklep). Hodně placatá je Stuttgart, ta je při uskladnění dost trvanlivá, nevysychá. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.229 (?), 26.10.2016 22:39
Je potřeba rozlišovat mezi plísněmi a hnilobami způsobenými mechanickým poškozením nevyzrálých tkání a plísní jako důsledku infekčního tlaku. Při dobrém osevním postupu a nepřehuštěném porostu zpravidla postřiky proti plísni nejsou potřeba, ale v některých letech je dobré, pokud třeba rajčata ošetřujete "mědí", tak si udělat postřiku malinko více a přebytek "fouknout" do cibule.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 26.10.2016 23:07
Hnije při napadení plísní nebo přehnojení dusíkem. Cibuli zalévám, takže mokrem to určitě není.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |