Lepší je ji zasadit tak, aby vršek sazečky byl s úrovní země, protože jak rostou kořínky, vytlačují sazečku nahoru a v případě mělkého (nahoře uvedeného) sázení si pak ráda lehá. Lída
Dobrý den, můžu se zeptat jak hluboko se sázuí cibule? Prvně jsem to zkusila, ale asi jsem jí zasadiloo hluboko. Dal ajsem jí tak 3-4cm do země?Vyroste mi z ní vůbecněco? Díky Martina
Lepší je ji zasadit tak, aby vršek sazečky byl s úrovní země, protože jak rostou kořínky, vytlačují sazečku nahoru a v případě mělkého (nahoře uvedeného) sázení si pak ráda lehá. Lída
ale i naopak, sazečka volně poházená na povrch si umí "zkrácením kořínků" po zakotvení ve větší hloubce přitáhnout cibulku do zeminy a ležící sazečku postavit. A to i opakovaně, pokud ji položí kočky, které si rády chodí lehat do okopaného záhonu.
Druhá věc je, že správně nasázená cibule má vyšší výnos (až o 15 %) a hezčí tvar (až o 60%).
Nemám to úplně ověřené, ale zdá se mi, že větší roli, než poloha a hloubka zasazené cibulky hraje kvalita a hloubka půdy. Nejlepších cibulí dosahuji tam, kde je půda kvalitní, kyprá, obohacená pískem, ale hlavně mělká, tedy zrytá sotva na půl rýče.