Ako spravne pestovat cibulu a cesnak?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 12.7.2012 12:49
Cibule a česnek nesnáší čerstvé hnojení, sázejí se do druhé tratě (druhý rok po hnojení hnojem). Česnek se sází většinou na podzim do hloubky 8-12cm, cibule zjara tak, aby byl vršek těsně pod povrchem půdy. Dávají se do řádků vzdálených cca 20-25cm, od sebe česnek 12-15cm, cibule 12-20cm (čím ji dáte dál od sebe, tím naroste větší). Po vyrašení zjara je dobré pohodit Cereritem. Když má cibule asi 3-5cm, doporučuji ji nakrýt bílou netkanou textilií proti vrtalce. Textilie se sundává v poslední dekádě května, mezitím je dobré 1x vyplet. Za týden po odstranění textilie v případě vlhčího počasí stříknout proti plísni Kuprikolem.
Ohledně zalévání - pokud jsem zalévala ostatní, zalévala jsem i česnek a cibuli. Cibuli přestávám zalévat, když "zalamuje" krčky.
Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 13.7.2012 0:22
Pal'o, normálně jsem dávala česnek vždy tak 8cm hluboko, ale letos mi sem tam nějaký vymrzl. Navíc jsem cca před měsícem na i-dnes četla rozhovor s velkopěstitelem česneku p.Rešem, že ho právě z těchto důvodů dává do země tak, aby jeho horní špička byla v úrovni prstů ohnuté dlaně, tj cca 12cm. Následně jsem se bavila s jedním starým zahrádkářem u nás, kterému česnek perfektně zimu přežil a má ho krásný- říkal, že ho také sází až 15cm hluboko. U nás je ale písčitá zem.
Ohledně přikrývání cibule - u nás je to nutnost - buď přikrýt, nebo několikrát stříkat proti vrtalce, jinak se nať zkroutí a od krčku hnije. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|