Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vaše úvaha že je lepší osadit větší plochu menšími stroužky a to ještě v hustším sponu má hned několik slabin, které se při pěstování na záhonku 10m2 neprojeví ale, pokud ručně obděláváte 600m2 jsou už podstatné.
1.Obdělávat větší plochu a udržovat ji v bezplevelném stavu dá dost zabrat. Na malém záhonku není problém dát řádky i 15cm od sebe ale na poli 600m2 bych takové pole nechtěl při vzrostlém česneku obdělávat.
2. Další problém vznikne při střídání pozemků, které je pro udržení dobrého zdravotního stavu nutné. Mám sice velkou zahradu ale i tak jsem měl s touto věcí problém. Navíc co na tak velkou plochu kterou musíte nechat od česneku odpočinout nasadit aby jste plodinu kterou sklidíte taky využil a kolik práce vám s tím přibude.
3.Máte li malý záhonek není problém roztřídit si stroužky podle libosti a nasadit ty co vám vyhovují a ostatní zpracovat v kuchyni. Co by jste ale dělal s takovými stroužky pokud osadíte pole o rozloze několika arů?
4.Poměr mezi sadbou a sklizní u česneku který má málo velkých stroužků se vám zdá tristní. Zkoušel jsem česneky s více stroužky, menší váhy. Tady je srovnání z roku 1988/89.


Odrůda Záhorský – nepaličák hodně malých stroužků v cibuli.
Vysazeno: 17Kg/ar Sklizeno: 156kg/ar výnos po odečtení sadby: 139Kg/ar poměr sadba sklizeň 1: 9,2


Modrý paličák -  8 a víc středně velkých stroužků v cibuli.
Vysazeno:23Kg/ar Sklizeno: 186Kg/ar výnos po odečtení sadby: 163Kg/ar poměr sadba sklizeň 1:8,1


Ruský paličák – 4 – 6 velkých stroužků v cibuli.
Vysazeno: 47,2Kg/ar Sklizeno 274kg/ar výnos po odečtení sadby: 227Kg/ar poměr sadby sklizeň 1:5,8


Faktem je že jsem z odrůdy která má nejvýhodnější poměr mezi česnekem vysazeným a sklizeným prodal z jednoho aru po odložení sadby na příští rok 139Kg, z odrůdy která má horší poměr mezi sadbou a sklizní 163Kg a z odrůdy s nejhorším poměrem mezi sadbou a sklizní (podle Vašeho názoru tristním) 227Kg.


Nic ve zlém ale ani já neočekávám, že svůj názor změníte. Rozdílnost našich názorů bude asi v tom, že to co se v malém jeví jako nepodstatné, to se ve větším měřítku projeví velmi zřetelně.

Ještě bych poznamenal že poměr sadba sklizeň jsem si u Záhorského "pokazil" tím že jsem nasadil jen větší stroužky, ty menší jsem vzal na spotřebu. Pokud bych to udělal obráceně určitě by poměr byl ještě příznivější než 1:9,2 ale výnos by byl menší.

smiley

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika