Hrabání listí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 25.60 (?), 22.11.2011 12:04, zobrazeno: 18574x
Dobrý den, rád bych se zeptal, na hrabání listí, na podzim. Může se pod ovocnými stromy nechávat spadané listí? Říká se, že pod listím přežívají choroby a škůdci, na druhou stranu, listí chrání půdu a strom před zimou a dodává mu živiny. Vím jaká krásná půda je v místech, kde se listí neuklízí, tak jak tedy? Jak velké je nebezpečí chorob a škůdců? Švestka, meruňka a jabloně, předpokládám, že u keřů to vadí méně (maliny, rybíz…) Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.233 (?), 22.11.2011 13:11
Osobně pod ovocnými stromy i keři listí odklízím právě z důvodů škůdců a chorob, pod okrasnými ponechávám. Pod ovocné dávám před zimou kompost. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 22.11.2011 13:31
Dobrý den paní Lído, jen se zeptám, kdo asi uklízí spadané listí v ovocných sadech. Mám dva ovocné sady a ještě jsem neuklidil ani jedny kolečka listí. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.7 (?), 22.11.2011 14:18
Velkopestovatelia to potom dobehnu lepsou starostlivostou pocas roka a hlavne chemickymi postrekmi. My, co mame 2-3 stromky, sa nam nechce ani chemikalie zarabat...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.233 (?), 22.11.2011 19:22
No, pokud vím, tak na opadaném listí přezimuje třeba strupovitost jabloní. Protože nemám všechno rezistenty a nestříkám, radši shrabu to listí. V kompostě se to zlikviduje a mám jistotu. Jak to dělají v sadech, nevím, ale tam zas ošetřují chemií. A u nás na sídlišti to projeli sekačkami a tím sebrali i to opadané listí. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 23.11.2011 8:59
Protože nemám všechno rezistenty a nestříkám, radši shrabu to listí. V kompostě se to zlikviduje a mám jistotu
Nemám nic proti shrabání listí a jeho zkompostování Jistotu tím ale nemáte žádnou. Infekci strupovitosti nezabráníte. Jestli bude její tlak nižší, to nevím, je to možné. Objektivní studii, která by porovnala výnosy a výskyt chorob a škůdců v pohrabané a nepohrabané výsadbě jsem neviděl.
Co ale vídám každoročně, je pálení vlhkého shrabaného listí. A to mě berou všichn i čerti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 23.11.2011 9:44
Inverse, neinverse,na lidskou hloupost ještě dlouho nebude nápravy.Naštěstí se dusí i ten hloupý... Je to jediná leč nespravedlivá satisfakce.Hlavně pro ty nejmenší, kteří za tupost svých rodičů nemohou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.60 (?), 22.11.2011 20:44
Kompostem se v tomto pripade mysli uz vlastne uzrala sypka zemina, nebo takove to mazlave pripominajici hnuj?
ZD
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|