Žloutenka nebo klejotok - monilioza či rakovina?

host - 220.132 (?)
27.6.2013 23:15

tak zřejmě jsem převápnil, na všech stromech se mi objevuje chloróza.. jo a mám ještě draselnou sůl.. příliš se v té chemii nevyznám, ikdyž už to pro mě není španělská vesnice, kdyby mi však někdo poradil, byl bych vám vděčný

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 45.252 (?), 8.3.2013 20:32

Broskev je sázená do jámy vyplněné černou pařeništní humozní půdou ze zetlelých hnojů a organických látek.

Broskev jsem už před třema dny pohnojil síranem draselným, jak jsem se dočetl při vyhledávání na netu, kde to výslovně doporučovali při příliš zásadité půdě. Ale kdo ví..tu zas doporučoval pan, síran amoný. A další pan tu píše že chloroza z draslíku, dokonce... čert aby se v tom vyznal, že...

Ještě zkusím napsat výrobci do těch Střeleckých hoštic zda v tom komplexním hnojivu na ovoce není náhodou v nějaké formě chlor, že...

Také nevím jakou půdní reakci dává chlor a případně jak jej zneutralizovat, že...

Dočetl jsem se také že lakmusové papírky jsou prakticky k ničemu(made in china) a je lepší koupit sadu 2 lahviček na ph půdní test.

Děkuji za reakce.

host - 182.227 (?), 8.3.2013 20:47

Jestli jste vápnil před pěti lety a broskvoň měla problémy až loni, chloróza to spíše nebude.Hnojil jste, dle Vás přiměřeně, hnojením to asi nebude taky.Spíš bych to tipoval na nějaké problémy s kořeny a tady je každá rada drahá.Zkuste v době vegetace hnojit častěji listovými hnojivy.Třeba se kořeny zmátoří.Jinak samozřejmě jako každoročně řez.P

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 8.3.2013 21:11

Tím dodáním síranu draselného v současné době jste sice nic nezkazil, ale broskev to v nejbližších pár měsících příliš nepozná. Od konce léta však ten draslík např. využije k lepšímu vyzrávání letorostů i staršího dřeva, což snižuje možnost jejich namrzání, které následně může také způsobit klejotok.
Tu aplikaci síranu amonného v březnu jsem doporučil proto, že by trochu okyselil půdu a dodal broskvi čpavkový dusík, který účinkuje s určitou prodlevou, pozvolněji a dlouhodoběji. Toto hnojivo však později, někdy koncem jara, či dokonce v létě už samozřajmě nedávat!
Myslím, že s tím chlórem si už nemusíte dělat starosti. Seriozní výrobce do cereritu dává pouze bezchloridová, či se zanedbatelným množstvím Cl. A Agra Střelské Hoštice v minulosti k seriozním výrobcům a dodavatelům hnojiv, především listových, patřila. Tenkrát dodávala především velkopěstitelům.

Ještě k tomu vápnění. Mletým vápencem k jednorázovému převápnění nedochází tak často, jako při hnojení vápnem. Vápenec působí pozvolněji a dloudodoběji, protože se jen pomalu rozkládá na CaO. Proto se používá především na lehkých a písčitých půdách, kde při hnojení vápnem dochází k rychlému vyplavování vápníku do spodních vrstev půdy a spodních vod. A tedy opět. Musel byste k té broskvi dodat toho vápence nepřiměřeně mnoho a teprve za pár let, po jeho rozkladu a snížené možnosti vyplavení  CaO vlivem jílovitého podloží by mohla nastat chloróza.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10603) - 70.240 (?), 8.3.2013 21:46

Sice tato rada není určena mně, ale aplikaci mého oblíbeného dusíkatého hnojiva - síranu amonného do půdy jsem právě dnes dokončil. Proč ho mám tak rád, tak o tom jsem psal ve vlákně, které se věnuje celé tomuto hnojivu a je po něm i nazváno. Škoda, že tyto teplé dny předjaří už brzo pominou. Na zahradě je příjemně a jak to vypadá, tak kvetení na peckovinách bude bohaté. Je to radostný příslib budoucí úrody.

host - 45.252 (?), 9.3.2013 16:37

Jestli broskev "poroste" letos tak jako loni, tak ten draslík nebude mět co vyzrávat, tj. letorosty 2-3cm max.

Tak mě to štve malá broskev měla předloni 40kg broskví o až 200g. A kdyby teoreticky byla přehnojená tím NPK pro ovoce z Hoštic,(dusíkem) to by měla přece tmavě zelené listy, ne? Až pak by začala chřadnout, kdyby jí dusík spálil kořeny. Dávkování hnojiva dělám tak, že jednu střední hrst na metr2, to by přece nemělo způsobit přehnojení.

Podobný problém mám na tříleté hrušce, minimální "vajglové" přírůstky. Je cca 15metrů od broskve. Žádného škůdce viditelně nemá, Calypsem sem jí stříkal proti mšicím a té potvoře co saje uvnitř pletiv listů.(Nevzpomenu si na název, ale měl jsem jí na druhé pětileté hrušce a úspěšně nakonec Calypsem zlikvidoval) Asi bejlomorka hrušnová...

Daniela Bentschova - (22) - 36.59 (?), 30.5.2013 16:49

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadne broskyňky Red Haven, viď obrázky. Na jar krásne kvitla, ale olistenie jej narástlo minimálne, žltej farby s nádychom do orandžova. Oproti susediacej rovnako starej nektarinke Harko vyzerá biedne, nemá nové letorasty, na strome zostalo pár plôdikov. Čo sa týka postrekov, striekala som štandardne na kučeravosť- na jar 1x Kuprikol, potom Syllit. Hnojená bola na jar len síranom draselným a jeden krát zálievka riedenými skvasenými slepičincami. Všetky moje broskyne (3 ks)  boli ošetrené a hnojené rovnako. Žiadny herbicíd som nepoužila, ani susedia. Pôda je ľahká, Slovenský Kras- teda vysoký obsah vápnika, jedine napadá ma, že v tej dobe keď som ju kúpila (6 rokov) tak som podpník neriešila a neviem aký je.  Osobne to typujem na ESFY, fytoplazma európska žltačka kôstkovín. Neviem, či má význam ju ďalej pestovať, manžel ju odmieta vykopať. Prosím poraďte. Ďakujem. Daniela

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.5.2013 18:53

Ten síran draselný jste měla dát už na podzim, letos z něho broskyňka mnoho mít nebude.  Zkuste ji zalít hnojivem Kristalon plod a květ a zopakujte za 14 dní.
Jestliže je v půdě vysoký obsah Ca, bylo by dobré provést hnojení na list železem, např. hnojivo Harmonie (Fe je v chelátu), ale pomohl by i postřik zelenou skalicí a za 14 dní zopakovat.

host - 220.132 (?), 26.6.2013 23:49

Dobrý den, mám podobný problém, listy jsou takové bledé, barvu tmavě zelenou a do červena, a vůbec neroste, na jaře jsem ji hnojil kompostem, dostala asi jedny kolečka. Vloni taky měla divné listy, trochu i žloutly, ale rostla hezky, letos je úplně zabržděná. Pomohlo by jí třeba vápno, jestli je ten kompost kyselý? Mám spoustu slepičích skořápek, vápenec, tuším že i skalici zelenou, cererit a superfosfát. To poslední netuším k čemu je, ale jak jsem se dočetl výše, mohlo by jí něco z toho pomoct. Půda je taková žlutější, jílovitá, popravdě ani nevím pořádně co tam všechno je, je to nějaká post-převratová navážka. Poradíte mi prosím?

host - 220.132 (?), 27.6.2013 23:15

tak zřejmě jsem převápnil, na všech stromech se mi objevuje chloróza.. jo a mám ještě draselnou sůl.. příliš se v té chemii nevyznám, ikdyž už to pro mě není španělská vesnice, kdyby mi však někdo poradil, byl bych vám vděčný

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 28.6.2013 23:10

Postříkejte roztokem zelené skalice a nejméně 1x po 10-14 dnech postřik zopakujte. Je také možno koupit listové hnojivo s obchodním názvem Harmonie železo. Zde je Fe v chelátové vazbě a tudíž je lépe přijímán. Ale i tak je dobré postřik zopakovat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz