Žloutenka nebo klejotok - monilioza či rakovina?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 6.3.2013 0:18
Broskvoně jsou náročné na výživu. Při plné plodnosti dochází k rychlému vyčerpání živin z půdy. Z informací, které jste uvedl, bych se též přiklonil k názoru, že se jedná o nějaký typ chlorózy, pravděpodobné nedostatek N. Proto bych navrhl nyní, ještě před rašením, pohnojit dusičnanem amonným, dále od fáze kvetení pravidelně přihnojovat nějakým komplexním hnojivem (např. Kristalon modrý, Hortilon,...), s obsahem mikroprvků v intervalu cca 14 dnů ÷ 3 týdny. V případě zjištění projevů chlorózy na listech doplnit hnojení na list přípravkem s obsahem železa + listové komplexní hnojivo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář (281) - 185.4 (?), 6.3.2013 7:39
Podobny problem jsem mnel s nektarinkou.Bezproblemu odkvetla a plodila.Tretim rokem mi chytla kleotok v mistech mezi dvouletym a jednoletym drevem, ale v takove intenzite, ze stromek nebylo mozne jiz zachranit.Problem byl v pudnich podminkach.Jama pro vysadbu nebyla dostatecne hluboka a ve studenem jilu s vyssi hladinou vody proste broskev ani merunka neporoste.Takze zadne 0,60m x 0,60m, ale 1,0m x 1,30m na dno hodim 0,20m ricni hrube drenaze a zbytek zahradni substrat s troskou pisku.Pozemek jsem oddrenazoval a od te doby mam klid.Vim, ze stromek se nedozije 30 let, ale budu mu vdecny za tech 10-15 let.Nez budete sadit stromek, zjistete jake jsou pudni podminky pro danou vysadbu a podle toho se zaridte.Hodina prace na vic a par stokorun rozhodne stoji za to.Nesadite brambory na jednu sezonu, ale sadite strom na nekolik desitek let.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 6.3.2013 14:56
Njn. jenže já tu broskev právě loni na jaře hnojil NPK pro ovocné stromy. Proto jsem se nejprve domníval, že jsem ji přehnojil a spálil kořeny dusíkem a dále nehnojil. Silně pochybuji, že měla nedostatek dusíku.
Druhá broskev 25let roste vedle také cca pod půdou 20-30cm už jíl. Obě broskve byly brány ve stejné školce, kde je i očkují. Takže myslím že pořád na stejnou podnož, bohužel nevím jakou. Ale myslím že ten St.Julien.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 6.3.2013 19:42
Hnojil jsem loni jen jednou cca přelom března/dubna v množství cca 100g/m a jedná se konkrétně o cituji- "Hnojivo na ovocné stromy 5kg", výrobce Forestina- Střelecké Hoštice. Pod tímto lze bez problému nalést na internetu. Koukal jsem na obal hnojiva a K, tam je uveden jako K2O, takže asi v tom chlor Cl nikde není, tedy aspon na obalu ve složení Cl není u žádného prvku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 6.3.2013 21:30
Když na obalu není uveden Cl, neznamená, že jej hnojivo nemusí obsahovat. To vaše hnojivo má inzerováno následující složení: 11%N+9%P2O2+12%K2O+2%Mg0. Když ta procenta sečtete, máme celkem 34%. Zbytek tvoří další pomocné látky a nosiče. Draslík, resp. oxid draselný (K2O) se vyrábí a do hnojiv přidává buď v chloridové a nebo síranové formě. Například draselná sůl (chlorid draselný) obsahuje cca 60% K2O, zbytek je chlor. Ale předpokládejme, že výrobce ve vámi použitém hnojivu, určenému speciálně pro hnojení ovocných stromů, chlórem šetřil. Toho hnojiva jste tam jednorázově nacpal docela dost, ale že by to spálilo kořeny si nemyslím. Spíš to rozhodilo chemické složení v souvislosti s tím vaším jílem. Například fosforu je v onom hoštickém hnojivu docela hodně. U spec. hnojiv na broskvoně bývá obsah P zhruba třetinový oproti N a šestinový oproti K2O. Půdní chemii ale nerozumím, jen trochu vím, že jíl na sebe váže určité prvky a jiné ne, takže správně vyhnojit jílové půdy je docela kumšt. Zcela jasnou odpověď by vám dal půdní rozbor. Takže suma sumárum jsem vám vůbec neporadil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 6.3.2013 22:27
A chlor půdě dává kyselost nebo? Samozřejmě vím že broskev chlor nesnáší, ale jde mě o půdní reakci. Už jsem letos totiž na radu z netu broskev hnojil síranem draselným, protože to vypadalo že je půda snad převápněná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář (281) - 185.4 (?), 7.3.2013 0:11
Nez zacnete okyselovat pudu..udelejte si pudni rozbor... nebo aspon si zmerte pH a to zvladnete i Vy sam s trochou destilky a lakmusovym papirkem.Tech pricin muze byt vice.
Jeste jsem se chtel zeptat....mozna hloupa otazka,ale jak stale popisujete ,ze hloubka jilu je uz po dvaceti cm. To znamena,ze vy jste to sadil pouze do te ornicni dvaceticentimetrove vrstvy ?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.198 (?), 7.3.2013 12:14
Ja mám záhradu na vlhkej ílovitej zemi a broskyniam a nektarinkám sa tam darí. Dokonca majú neskutočne veľké úrody. Na suchšom kopci mi málo rodili a po pár rokoch odumreli. Teraz silno režem, hnojím len močovkou a často kyprím pôdu. Raz som pohnojil mladú broskyňu draslíkom, lebo som chcel, aby jej mladé dlhé drevo dobre vyzrelo a dostala chlorózu. Nepomohla zelená skalica ani horká soľ. Po dvoch rokoch vyschla. Vaša broskyňa bude asi podobne prehnojená ale vápnikom. Čo človek neurobí pre záchranu stromu aj keď je to beznádejné, najmä u broskýň?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|