Výchovný řez mandloně

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?)
29.3.2016 21:24

Hmm, díky aspoň za to. Třeba si dám kurz ovocnářské maďarštiny :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 236.91 (?), 28.3.2016 19:41, zobrazeno: 12424x

Jak správně provést první výchovný řez mandloně? Našel jsem pro mandloně zasazené na jaře toto:

Korunku po výsadbě zmlazujeme (dva až tři výhony odspoda korunky odřezáváme, ostatní seřízneme za prvním pupenem rostoucím ven z korunky a založíme novou korunku). Rány po řezu ošetříme štěpařským voskem.

Ve druhém roce řezem upravíme korunku tak, že jí dáme základ 4 — 5 kosterních větví s vedoucím hlavním výhonem, přičemž dodržujeme zásadu rovnováhy všech větví v korunce.

Já ji koupil a zasadil na podzim, má 11 krátkých výhonů postupně odspoda až nahoru. Co mám teda udělat? 3 spodní odstanit a ostatní zkrátit na jeden vnější pupen, nebo ponechat 4 horní výhony a zapěstovat z nich korunku? Je v pořádku i ponechat terminál a vytvořit pak další patro, nebo nechat jen jednopatrovou otevřenou korunu?

Mortimer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 240.116 (?), 28.3.2016 19:53
Mám 2 ročnú odrodu ZORA, ktorá nemá terminál, má 5 ponechaných konárov, ktoré boli skrátené na vonkajší púčik (asi na 10 cm). A mám ešte dva - ZORU a VAMU, na jeseň vysadené, ktorým som ponechal štyri konáre do všetkých strán (na vonkajší púčik - asi 8 cm) a ponechal som aj terminál (asi 13 cm). Pekne rašia (aj zo skrytých pukov). Tú otvorenú korunu som videl v jednom maďarskom videu, všetky mandle boli takým spôsobom pestované. Vyzeralo to dobre. Ale tým dvom som terminál zatiaľ ponechal, ak to bude veľmi husté, možno že to vyrežem.

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.3.2016 10:22

Napadá mě toto: Vybrat několik, třeba 3 - 4 nejsilnější výhony jako základ kosterních větví. Pokud je někde na terminálu pěkný listový pupen, zvolit jej jako pokračování terminálu.

Samozřejmě i ta dutá koruna je možná, to už záleží spíš na vás, co se vám líbí. Já bych volil terminál. Například u nás na mezi rostou mandloně volného tvaru, možná jsou to semenáče bez jakýchkoliv zásahů, mají terminál, a vypadají pěkně. Jsou celodenně osluněné, koruny bývají dost rozvolněné, takže i prosvětlené a provzdušněné. Jen už asi byly přestárlé, a zdecimované prací zemědělců (rostou hned u pole), takže jich spousta odumřela. Nejspíš jim přežezali kořeny, a bez odpovídajícího řezu nadzemní části to stromky neustály. U nás mají zemědělci v posledních letech takový zvyk, že rok co rok ukrajují víc pole, na úkor cest, mezí, i stromů na nich :(

P.S. pane Mortimer, našel byste to video?

Mortimer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 165.140 (?), 29.3.2016 18:57

to video je zbierka 10 videí o reze. Každé video obsahuje rez iného druhu ovocia - jabloň, hruška, brosk., marhuľa, mandľa, ríbezle, orech, slivky, čerešne a višne. Volá sa to A METSZéS GYUMOLCSEI. Na youtube sú len úryvky tých videí. Je to platené video, dá sa to objednať, ale ja to mám stiahnuté z torrent stránky.

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.3.2016 21:24

Hmm, díky aspoň za to. Třeba si dám kurz ovocnářské maďarštiny :)

host - 205.204 (?), 30.3.2016 6:49

Ja idem tvarovat novo vysadene mandle ako vreteno (nie stihle). Ziadne skusenosti s tym nemam, mandle pestujem prvykrat v zivote, ale duta koruna sa mi nepaci a s vretenom mam dobre skusenosti pri broskyniach. Vreteno zaberie menej miesta, ma pevnejsiu korunu vdaka terminalu a je vyssie ako duta koruna, takze aj ked pridu prizemne mrazy v dobe kvetu, aspon kvety vo vrchnej casti preziju.

Štěpánka.3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 28.101 (?), 21.4.2018 9:40

Kdo pěstujete mandloně v kombinaci Zora x Vama, jak se vám navzájem opylují? Já je mám sázené na jaře 2016 a letos už kvetly obě. Zora začala kvést o pár dnů dříve, ale v plném květu se sešly. Vama má nasazeno krásně, ale na částečně samosprašné Zoře nezůstalo nic. Je možné, že i když krásně kvetla, byly květy uvnitř požkozené mrazem? Před těmi velkými mrazy už byla poměrně dost napučená, ale přesto většina květních pupenů vykvetla.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz