Stratifikace

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?) 
8.11.2013 10:47

Nevím, jak je to u jiných druhů, ale semena broskví se stratifikují při odpovídající teplotě, vlhkosti,a časovém úseku minimálně devadesáti dní, až půl roku z důvodů odbouraní inhibitorů klíčení, které v semenech jsou.Doba stratifikace se bude asi u jiných druhů měnit.Letos do dělám, protože chci na jaře vyset asi třicet semen broskví, a udělat si své vlastní stromky s ušlechtilými odrůdami.

Jak Vy říkáte,že semena švestek po zimě vyklíčí-to proto,že přez zimu prošly procesem stratifikace v zemi.Procento klíčivosti na jaře se zvýší,nebo sníží mimo jiné i přiblížením,nebo oddálením ideálních podmínek během stratifikace.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 8.11.2013 11:47

vyjmenoval jste semena běžných rostlin, které nevyžadují stratifikaci vlhkým chladem. Ono u nestratifikovaných broskví by také v malém procentu došlo k vyklíčení, ale jen opravdu jednotek ze sta a ještě k tomu opožděně (místo prvních pravých lístků koncem května tak až třeba koncem srpna).

U švestky klíčí ty co se dostanou do hloubky tak 4-5 cm pod povrch půdy (například je zatlačíte při použití žebříku, nebo pomůže ktrtek, myši,...). Ty úplně navrchu nevyklíčí i kdyby jich tam byly stovky.

Znám i jednu rostlinu kterou stratifikuji tak jako se dělá logrové kafe = přelitím horkou vodou a ponecháním do vychladnutí. Ta rostlina normálně klíčí v domovině až po zničujícím požáru.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 8.11.2013 13:16

Velmi zajimavé..,a poučné.Já jsem začal se stratifikací už v srpnu, když jsem pecky broskví, a Zelené rengloty jen tak zakopal odděleně na hromádku do půdy+písek, a zalil konví, s tím, že když bude více času, založím je před zimou do přepravky se substrátem, a přezimuju ve sklepě, aby mnoho nepromrzly.Na jaře je rozlousknu ve svěráku, a zasadím do přepravky se substrátem natrvalo, a uložím na chvíli ve skleníku, zatímco v něm ještě nic nebude, abych klíčení trochu uspíšil, a broskvové semenáčky trochu popohnal, aby byly v srpnu dokonale připraveny k naočkování.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 8.11.2013 14:39

Ze zkušeností z let minulých mohu říct, že u ZR stačí ponechat pecky klidně na povrchu půdy pod stromem. V předjaří samy pukají a klíčí. Toto jsem ale nezaznamenal u švestek, které naopak klíčí poměrně neochotně.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 16.3.2014 17:41

Od konce léta jsem stratifikoval pecky ZR, broskvoní venku v kypré zemině s pískem.Včera jsem je všechny vyhrábnul.Zdá se, že se Zelená renglota už probudila, a většina pecek se má čile k světu.Polovina pecek ZR byly puklé, a jádra byly vyklíčené.Druhá polovina byla zavřená.

Broskvoňové pecky byly až na jednu všechny v celku,a stále ještě "spí".Jedna broskvoňová už měla řádný klíček.Měl jsem tři odrůdy pecek, co jsem během léta kupoval plody broskvoní.Jeden druh po vylouskání byly skoro všechny sežrány červíky.Třetí odrůda "nějaké"pozdní broskvoně měla řádně vyvinuté větší pecky, a ty byly včera po vylouskání všechny vitální a v pořádku.Narazil jsem u jedné z nich na jednu zvláštnost-v jedné pecce byly dvě jádra.

Všechny pecky jsem včera vylouskal, vhodné jádra namočil na dva dny do vody, a v pondělí zasadím do přepravek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu8:43
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz