Špatná chuť broskví
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 39.241 (?), 19.9.2013 15:05, zobrazeno: 10130x
Dobrý den. Na zahradě mám dvě broskve. Jeden zřejmě semenáč - odrůda zprvu Red Haven. Stromek vymrzl a vyrašil z podnože. Zrání plodů končilo asi před týdnem. Plody velké, kvalita a chuť řekl bych vynikající. Na druhou stranu mám stromek, stáří 4 roky. plody dozrávají v tuto dobu. Odrůdu neznám. Plody jsou ale ihned moučné, nedobré, chybí i šťavnatost. Letos je první sklizeň. Zajímá mě, zda plody mají špatnou chuť vlivem počasí, nebo je možné, že plody budou nekvalitní pořád, tedy zda mám strom nahradit jiným. Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 6.250 (?), 19.9.2013 17:13
Broskvoně mají několik termínů zralosti:
1. Sklizňová zr. - plod je vybarvený, ale více méně tvrdý, je nutno jej nechat několik dnů uležet.
2. Konzumní zr. - plod je měkký, jedlý
3. Konzervárenská zr. a jiné
Vaše moučnaté plody bylo třeba sklidit dříve, dokud byly vybarvené ale tvrdší. U různých cv uvedené stupně zralosti se různě prokládají, někdy sklizňová a konzumní zralost je téměř shodná, u jiných odrůd se liší o několik dnů. Nutno vystihnout - vyzkoušet. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.2 (?), 20.9.2013 14:55
některé kultivary jsou špatné chuťově bez ohledu na stupeň zralosti.
Optimální je, když konzumní zralost začíná ve stejný den jako sklizeň a končí 5 dní po sklizni. Obchodníci by si přáli, aby konzumní zralost začínala v den, kdy dají zboží na pult a proto mnoho velkopěstitelů sklízí před sklizňovou zralostí aby měly pár dní na dopravu...
Měl jsem jednu nektarinku, která byla vždy po utržení ze stromu hořká, ale následující den se již amygdalin vydýchal a byla sladká s mandlovým nádechem. nakonec po konzumní zralosti to bylo jen sladké bláto.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.217 (?), 21.9.2013 13:12
Broskev jsem zaléval a to dostatečně. Broskve byly vybarvené, ale tvrdé, chruplavé. Od pecky šli dobře. Teď padají, jsou měkké a chuť není dobrá, jsou moučnaté. Napadá mě, zda nejsou chruplavé schválně, tedy v tu dobu určené ke konzumaci. Nevíte tedy, zda jsou i takové odrůdy, které se sklízí v chruplavém stavu? Lukáš
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 21.9.2013 14:54
Když jsou broskve málo zralé, tak pokus o utržení skončí buď zatržením slupky nebo utržením od větvitvičky včetně stopky. Sklizňově zralá broskev jde utrhnout čistě od stopky aniž bychom ji museli uchopit silou, která vytvoří na plodu otlaky. Některé odrůdy nemají konzumní zralost v den kdy jsou utrženy, ale den následující, kdy se část škrobů rozštěpí na jednoduché cukry a část jednoduchých cukrů se rozloží na kyselinu jablečnou. Pak je plod lahodně navinule sladký bez škrobového ocasu. Jakmile dalším skladováním dojde k vyčerpání cukrů vhodných k rozkladu na kyselinu jablečnou a ta se rychleji rozpadá na produkty dýchání, pak je ta broskev přezrálá a má již chuť "sladkého bláta". Většina broskví propadává až při přezrání a mnoho odrůd má v té době již špatnou chuť i konzistenci
Takže sklízet jakmile jdou čistě od větvičky a uložit doma na světlém místě s pokojovou teplotou nebo mírně nižší. Vypozorovat, kolikátý den po sklizni tvrdá broskev má nejlepší chuť. Mohlo se však stát přes veškeré kontroly ve školce, že se vedle očka požadovaného kultivaru probudilo spící očko podnože a vy jste si nekoupil "ten správný kultivar". Pak je vhodné stromek přeočkovat, dokud je mladý, nebo nahradit novým, pokud je na přeočkování příliš starý.
Pokud přemýšlíte o nákupu nového stromku, koukněte se, jestli někde neseženete novošlechtění Majorita. Zraje v hlavní sezóně, ale má podstatně delší dobu konzumní zralosti než konkurence. Pak i přezrálé padané jsou chuťově vyhovující. Osobně jsem měl tu možnust ochutnat plod, který byl deklarován jako 14 dnů od utržení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 53.221 (?), 21.9.2013 15:20
Ano, pravdou je, že když jsem poprvé broskev zkoušel, nešla odtrhnout a zatrhla se u stopky. plod byl tvrdý, bez cukrů. Zkoušel jsem plody trhat v odstupu několika dnů postupně a na chuti to nebylo téměř znát. Teď plody padají, některé jsou ještě na stromku a ať vezmu plod odkudkoli a v jakékoli době zralosti, tak pořád chuť špatná. Naopak druhý strom, který roste opodál a plody jsem již sklidil, tak ať jsem utrhl plod před úplnou zralostí, tak téměř přezrálý, plod chuťově výborný. No, takže asi půjde ven a nahradím ho novým. Zkusím odrůdu majorita, jak jste mi doporučil. Dík. Lukáš
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|