Povadlá broskvoň po výsadbě

host - 182.227 (?)
27.5.2011 22:04
Nepřidal jste při výsadbě hnojivo?P
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 70.129 (?), 27.5.2011 14:00, zobrazeno: 16419x

Dobrý den,

zasadil jsem ji asi před šesti týdny a zřejmě se pěkně chytla.

Ale postupem času je to čím dál horší, jakoby uvadá. Pravidelně okopávám, provzdušňuju půdu, zalévám. Kolikpak vody takový metrový proutek spotřebuje? Snad nezalévám moc, jinak už si nevím rady.

Díky!

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 27.5.2011 21:32

Záleží také na tom, zda byla broskvička po výsadbě dostatečně zakrácena hlubším řezem a odstraněním nadbytečných postranních výhonů.

host - 176.161 (?), 27.5.2011 21:47

důležité je, jestli jste zakrátil kořeny a stromek ostříhal. Například můj švagr zasadil broskev tak, jak ji koupil, t.j. neostříhané pometlo a strašně se divil, proč že mu to neroste?? po ostříhání na terminál a 3 postranní větvičky se broskvička vzpamatovala jedna radost.. dále- s tím zaléváním to nepřehánějte, můj otec například tvrdí, že je to nesmysl.. sám zasadil několik sadů jabloní, trnek a meruněk a asi tak 4ha vinic a nikdy nic nezaléval.. ve většine případů se naprostá většina sazenic uchytila... takže- vložte sem fotku vašeho stromku jak vypadá, pak můžeme radit co dál.

host - 182.227 (?), 27.5.2011 22:04
Nepřidal jste při výsadbě hnojivo?P

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 27.5.2011 22:07

Zakrátit kořeny? Není to naškodu?

host - 176.161 (?), 27.5.2011 22:31

vážený uživateli, nebudu se tu s váma dohadovat, jestli zkracovat nebo ne.. zeptejte se googla, ten vám odpoví, případně navštivte nejbližší zahradnictví a poptejte se... ale- věřte, že kořeny se zkracují v podstatě na všem- na růžích, na stromcích, na révě..atd... jestli nechcete, nezkracujte, ale ten, kdo tomu aspon trošku rozumí, tak zkracuje a taky stříhá.. ovšem- musíte vše vyhodnotit podle toho, jak stromek vypadá... pokud vám kořeny již zakrátí ten, kdo vám stromek prodává, tak už ho zakracovat nemusíte, to samé s ostříháním.. na internetu se dá poměrně dobře najít hora návodů na to, jak stromky zasadit a jak se o ně starat..  když jsem začínal se zahradou, tak jsem si koupil šeřík a tak jak byl jsem ho švihl do země a divil jsem se, že neroste.. dneska už vím, že kardinální chyba byla, že jsem ho neostříhal.. no, chybami se člověk učí... takže- stříhat, prořezávat, omlazovat... vše s rozvahou!  Taky pozor na hnojení.. dneska je trend hnojit až do aleluja, ale není to až tak pravda.. nesprávným hnojením stromek spálíme, takže s hnojivem opatrně.. já jsem při výsadbě jen smíchal hlínu s kompostem a zasadil, po týdnu jsem ke stromkům rozhodil cererit, stejně jako k růžím a vše nádherně roste...

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 27.5.2011 23:09

Zakracovat kořeny? A viděl jste někdy kořeny právě zakoupeného stromku tzv. prostokořenného? Co na nich chcete zakracovat?

Cererit po týdnu? To stromek ještě ani neví, že je přesazený .

host - 220.130 (?), 28.5.2011 0:20

Ing, Ferdo, kořeny se zakracují tak, že se odstřihnou jen poškozené části a zaschlé konečky - do živého dřeva, aby stromek mohl dobře sát vodu. Nestříhají se jako korunka  :-)))... Jinak také zpočátku zalévám cca ob den, když je teplo jako teď a stromek je na plném slunci, tak i denně.    Lída

host - 47.93 (?), 28.5.2011 7:01

Prostokořenné sazenice namočte na 12 až 24 hodin do vody, aby jste snížili riziko zavadání v prvních dnech po výsadbě. U listnatých keřů je důležité silné zakrácení výhonů. Při dobývání jsou značně poškozeny kořeny a jejich sací schopnost se tak výrazně snižuje. Proto je třeba zajistit rovnováhu mezi velikostí kořenového systému a nadzemní části keře. Navíc radikální zakrácení zajistí bohatší větvení keře od země. Obvykle výhony zkracujeme na délku 1/3 až 1/4. Totéž platí při zakracování výhonů v koruně u prostokořených stromů. Důležitá je také kontrola kvality kořenů. Všechny poškozené, nalomené a roztřepené kořeny je třeba odstranit a začistit hladkým a kolmým řezem.

Rostliny s balem a kontejnerované před výsadbou důkladně zalijeme, aby byl kořenový bal důkladně prolitý. Pak prohlédneme výhony, odstraníme všechny suché a poškozené výhony a podle potřeby zakrátíme nejsilnější výhony, aby rostlina později nerostla příliš jednostranně a bohatě se rozvětvila.

Zdroj: Zahradnictví Franc

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 27.5.2011 22:23

S broskvemi je to vždycky trochu sázka do Sazky. Koupil jsem kamarádovi jednu nektarinku. Vybíral jsem tu, která měla dobře narašíno, ne tu nejsilnější. On ji v koruně ostříhal na 3, nebo 5 krátkých klacíků, které budou později základem koruny a malinko zakrátil kořeny. Spíš jen začistil, krátkým střihem. Pak zasadil a podle mé rady k ní dal děravý kýbl, která každý den naplní vodou. Zatím se broskvička má čile k světu a přisazuje, jako divá.
Moje rada na závěr. Nesmíte po mladém stromku minimálně tři roky chtít ovoce. Všechny květy precizně odrolte. Když na ni budete spěchat, tak akorát zababčí.
Vždycky se to nepovede, zkuste to napřesrok a nespěchejte s výběrem. V korunce by neměly být zelené větývky, ale pěkně vyzrálé. Jako zdroj si radši zvolte tuzemskou a ze stejné, nebo vyšší polohy, než v jaké bydlíte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz