Podzimní termín výsadby broskvoní



host - 44.1 (?)
3.3.2017 15:14

Toto mohu také potvrdit. V posledních pár letach zasezeno cca 6 brosvoní, vše na podzim, střih na jaře, 100% ujmutí.  Zdenek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 7.1.2017 8:35

Je smola, ak na jar dostanete takéhoto kandidáta na "soušku"

Je to přesně tak. Proto se nejlíp nakupují na jaře broskvoně. Vybáráme si ty živé - ty jsou v době výsadby v dubnu totiž mírně narašené a takové se ujímají nejlíp.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 6.1.2017 21:32

jj. Samozrejme - cely stromcek je uviazany k zeleznemu kolu, inak by ho asi zlomilo. Samozrejme - rad by som si sadil broskyne na jar - idealne az niekedy v polovici/zaciatkom aprila, ked uz je prehriata poda a zima uz je nenvartne prec. Lenze v tom obdobi uz nie je ziadny vyber v skolkach. Mohol by som kupit na jesen, nejakym sposobom zalozit cez zimu do piesku a pod,.. ale s takymto skladovanim mam horsie skusenosti - nemam tam este vychytane muchy - zaplesnetie, poskodenie mysami,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 6.1.2017 22:02

sazim všechno napodzim asi třicet roku 250 stromku a když male procento nevyšlo dosadil jsem to najaře

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 3.3.2017 15:00

Dostal jsem soukromý dotaz na ujmutí na podzim zasázených broskvoní. Takže odpovídám veřejně, že všechny zdárně raší. Základní řez byl proveden už při podzimní výsadbě. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.1 (?), 3.3.2017 15:14

Toto mohu také potvrdit. V posledních pár letach zasezeno cca 6 brosvoní, vše na podzim, střih na jaře, 100% ujmutí.  Zdenek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 24.3.2017 19:33

Je koniec marca, Favorita Morettini 3/GF677 sadena na jesen stale sa nie a nie nastartovat. Zbadal som vyraseny spiaci pucik par cm nad miestom stepenia, ale zbytok pukov sa nejako nema k zivotu. Puciky su v podobnom stave ako boli cez zimu, velmi sa nenaliali, pritom starsie broskyne uz coskoro budu kvitnut. Dokonca aj Cresthaven/GF677 kupena a sadena pred 2 tyzdnami (pricom nebola na pohlad narasena) uz ma vyrazne pohnute listove puky. Zopar kvetnych pukov na FM3 som olamal aby som videl, ci pletiva su zive - ano su, su zelene. Aj napriek tomu si zacinam mysliet, ze sa uz nespamata a budem musiet zapestovat novy kmen z tohto spiaceho pucika. Asi pletiva neboli dostatocne vyzrete - (kupoval som v polovici oktobra) a nezvladli ten silny januarovy mraz aj napriek obaleniu bielou netkanou textiliou.

Dnes som sadil aj O'Henry/GF677 poslanu z Kohaplantu. Podla visacky vyrobena v Grecku. Bohuzial stromcek s velmi znicenou korenovou sustavou - jednak brutalne nakratko orezanou zrejme uz od vyrobcu a navyse aj to co zostalo bolo vacsinou silne polamane. Vela pucikov olamanych, aj napriek slabej korenovej sustave som nemohol zakratit na menej nez 130 cm, lebo by ani nebola nadej, ze nieco vyrasi. Vyzera to tak, ze co bolo poskodene, bolo poskodene uz pred prepravou kurierom, lebo v spolocnej zasielke bola aj hruska Abate fetel, ktora aj napriek narasenym pucikom mala skoro vsetky OK.  Jablon Admiral mala tiez viacero vylamanych pucikov. Aj sa cudujem, ako vcelku dobre prezili prepravu, lebo ich zabalili len tak naoko, do igelitu ale bez bublinkovej folie. Som z Kohaplantu silne sklamany.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 8.4.2017 23:04

Tak nakoniec konstatujem, ze uz odpisovana Favorita Morettini 3/GF677 sa rozbehla a to dokonca na vsetkych pucikoch. Este 2 tyzdne dozadu to ale vyzeralo znacne pesimisticky, preto som si bol kupit este jednu, takze mam teraz dve FM/GF677. Aspon budem moct porovnat vyvoj v zavislosti od terminu vysadby.

Stare broskyne su v strede kvitnutia, celkovo sa oneskorila v raseni mozno az o 5 tyzdnov. Nejake 2-3 tyzdne su ocakavatelne, ale toto bol extrem. Ved od zaciatku marca je nadpriemerne teplo a zavlazena bola dostatocne. Skor by som ocakaval, ze oneskorena bude jarna vysadba, najma ak bola v klimatizovanom sklade, ale je to presne naopak.

Omotanie netkankou sa v tych tuhych mrazoch zrejme vyplatilo. Susedovi Fairhaven/GF677 z jesnnej vysadby vyschla, ale nemal ju zabalenu v netkanke, no najma ju sadil az niekedy koncom novembra. Okolie Trnavy, 140 mnm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 9.4.2017 7:42

Možná malinko mimo téma. ale stále aktuální. Už jsem slyšel jednoho školkaře si stěžovat, že zákazník přinesl k reklamaci nerašící broskvoň, neostříhanou, s tím, že četl, že broskvoně se stříhají až v době květu. 

To jsou rady,...chtělo by to sprosté slovo. No samozřejmě, že nezastřižená nemůže vyrašit a uschne. Množství větví stačí přijatou vodu odpařit a jinak to nemůže dopadnout. Chudáci lidé, kteří se těmito radamí řídí. A že jich po republice bude. 

Když někdo píše takovouto radu, měl by napsat tak, aby se to nedalo přehlédnout, že řez až v květu platí pro dávno zasazené broskvoně, rok dva, tři a ne čerstvé výsadby.

Mimochodem, ti co to píšou jen opisují někde zveřejněné. Mají na to nějakou studii, že se rány lépe hojí, nebo se tím jen řídí? Nebo sami provedli srovnávací pokusy? Pochybuju. Spíše se jen starší broskvoň dobře v době květu řeže.  Je při práci teplo a už se ví kam co bude růst. ALE!  platí to pro starší výsadby. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 9.4.2017 9:56

Je dobré se začíst do Potulného sadaře-Sedmá generace-s většinou názorů lze souhasit, některé jsou radikální-snad i nechtěně-prý netřeba zalévat na podzim vysazené stromy-někdo si to vyloží absolutně a dojde ke zbytečným ztrátám. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.123 (?), 9.4.2017 11:04
Súhlas, povýsadbový rez je obzvlášť pri broskyniach základnou podmienkou úspešného pestovania. A musí byť riadne drastický, aspoň pre laika (neraz som zažil keď som orezával vysadené broskynky začínajúcim záhradkárom, že na mňa vrhli vydesený pohľad a len-len že stromček nebránili vlastným telom). Čo sa týka termínu výsadby (jeseň-jar) a termínu výchovného a udržiavacieho rezu (v kvete-po zbere úrody), tu by každý mal zohľadniť svoje skúsenosti a charakter lokality kde má záhradu. Vždy som sadil broskyne na jeseň a vždy sa ujali. Režem väčšinou v auguste po zbere úrody, ak nestihnem tak na jar. Asi je lepšie v čase kvetu, ale neraz som rezal zároveň s jabloňami začiatkom marca - a nikdy sa nič nestalo. Tým nechcem dávať návod ostatným, skôr chcem zdôrazniť ten faktor prostredia. Veci sa nedajú lámať nasilu cez koleno, broskyne (aj marhule) sú pre našu zemepisnú oblasť nepôvodný ovocný druh. Ak niekto vo vyššej nadm.výške (alebo v mrazovej doline, na severnom svahu a pod.) zistí, že napr. z 5 broskýň obral za 5 rokov 50 plodov, mal by zvážiť či to úsilie má vôbec zmysel. Alebo čakať na zázrak, ktorý v podobe zhody priaznivých okolností možno príde. Raz za 10 rokov... IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika