Kdy postřik proti kadeřavosti?

host - 235.249 (?)
2.2.2011 18:05

Co podle vás znamená "nejkomplexnější"?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 155.12 (?), 1.2.2011 12:34
Záleží na počasí, pro porovnání by musely být dva stromky vedle sebe, jeden ošetřený a druhý ne. Ale nebojte, i když bude ošetřený stromek vypadat hrozně tak to vždy bude lepší jak neošetřený.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 1.2.2011 17:09

koukam Jirko, ze jich zkousite opravdu mnoho, zatim mi teda prijde-narozdil od merunek, ze zakladni odruda broskvoni RH je prozatim stale tim nejlepsim, Wimpi, pochlubte se a hodte sem nejakou fotku stromku s plody, uz skoro umiram, že se nemuzu vrtat poradne v zemi.-)

host - 148.186 (?), 2.2.2011 10:49

Je pravdou, že RH je dosud nejkomplexnější odrůdou na našem trhu, i když už také něco pamatuje. Je to ale jako u všeho. Pokud se o strom budeme řádně starat a to od výběru stanoviště, ošetřování, hnojení, zalévání, stříhání atd.,  tak je schopen nám to vynahradit. Mám zkušenost, že do tohoto výčtu patří také výběr dodavatele nových stromků, jeho zvolená kombinace podnoží a kvalitní výběr oček z osvědčených stromů. Je už také znatelný rozdíl mezi původními klony RH a současnými. Zdá se mi, že vysoký stupeň prošlechtěnosti je znát na atraktivnosti plodů, výnosech, ale v některých případech se negativně projevuje na odolnosti, životnosti a náchylnosti k patogenům, které se zamozřejmě vyvíjí ještě daleko rychleji. Toto se rovněž týká i kadeřavosti, padlí, strupovitosti atd. Pokud nám školkař "vyrobí" podnože z pecek dovezených někde z konzervárny, očko použije z prvního stromu v řadě bez selekce, tak si může pěstitel... I když nám na druhé straně může náhodně vytvořit nějaký nový "zázrak". Málokdo zřejmě postupuje tak, že si před výsadbou nechá udělat půdní rozbor, vyhodnotí polohu, podnebí atd, a pak teprve zvažuje výsadbu, vhodnost podnože, odrůdy, polohy atd. Řada z nás možnost takové volby z různých důvodů ani nemá. A to jsou pak prvopočátky problémů s pěstováním a ochranou. Je velký rozdíl mezi tzv. ideální polohou a např. mrazovou kotlinou, vysokou nadmoř. výškou, studeným a zamokřeným místem... RH je tedy při splnění alespoň většiny těchto požadavků ideální do našich podmínek, pokud někdo nepotřebuje rozšiřovat období sklizně o ranější a pozdnější odrůdy a chtěl by dosáhnout podobné kvality jako má dosud RH. Zdraví Jirka ze ZN.

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 2.2.2011 11:33
krásne výztižne detailně napsáno ;)

host - 235.249 (?), 2.2.2011 18:05

Co podle vás znamená "nejkomplexnější"?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 81.81 (?), 2.2.2011 23:29

Nechat vyhodnotit polohu? Kým?
To byste se jako po vyhodnocení nedobré polohy přestěhoval jinam?

host - 148.186 (?), 3.2.2011 8:55

Pojmem "nejkomplexnější" jsem chtěl vyjádřit největší množství kladných vlastností v našich podmínkách vůči jiným odrůdám, s ohledem na pěstitelský výsledek, např. zdravotní stav, pravidelnost úrody, živitaschopnost, flexibilitu-přizpůsobyvost. Při správném ošetřování je tato odrůda schopna podávat dobré výsledky po dlouhá léta se stále velmi dobrou kvalitou úrody a stromů. Velmi dobře reaguje i na silné zmlazení po téměř dvaceti letech pěstování na stanovišti. Stejně dobře reaguje i na hnojení, zálivku, hluboký řez atd. Novější klony této odrůdy již nejsou ani tolik chlupaté a jsou rovněž vhodné pro všechny způsoby zpracování. Úrodnost je taková, že je nutná i několikerá probírka, abychom stromy nezničily.  Pojmem "vyhodnocení polohy" jsem měl na mysli vhodnost polohy pro pěstování broskvoní. Natvrdo řečeno-zda pěstovat broskvoně, nebo raději např. jabloně,  abychom se vyhnuli zklamání. Není nutné se kvůli tomu stěhovat..., ale každý nebydlí ve vhodných podmínkých pro pěstování teplomylných rostlin. Může však s úspěchem pěstovat něco jiného a pak mu zase budeme závidět my. Ale měl jsem za to, že to bylo z mého příspěvku jasné. Zdraví Jirka ze Zn.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 186.98 (?), 3.2.2011 12:07

no kdyby byla nejaka solidni i merunka... takova Velkopavlovicka a Madarska jsou chutove skvele, ale na pestovani snad nejchoulostivejsi... to u broskvoni sice Redhaven je stara odruda, ale zatim asi takrka nenahraditelna

host - 151.38 (?), 3.2.2011 17:09

Novější klony této odrůdy již nejsou ani tolik chlupaté a jsou rovněž vhodné pro všechny způsoby zpracování.

Pro zajimavost, a inspiraci můžete uvést které klony RH to jsou.A opravdu podědily jenom samé klady?Překonala dokonce některá původní odrůdu?Děkuji.

rostislavik

host - 148.186 (?), 4.2.2011 9:27

K těmto svým závěrům jsem dospěl po porovnání mých původních RH, pěstovaných na zahradě přes 20 let, jak jsem již uvedl, s plody získanými z RH zakoupených pro dosadbu v posledních letech. Na vysačkách se uvádí pouze odrůda, reg. číslo nebo jméno pěstitele, podnož např.GF 877, číslo uznání, Kategorie - CAC a údaj který vás zajímá, tj. Rod, Druh je začerněn. Zřejmě to má nějaký důvod-možná komerční. Výčet vesměs kladných vlastností jsem vypozoroval u těch starších RH. U těch současných jsem zaznamenal hlavně to o něco menší ochlupení, jinak je to prakticky shodné. Opět připomínám vhodnost  celého komplexu podmínek spolupůsobících při pěstování broskví v konkrétní lokalitě. Jinak může dojít ke změně vlastností výsledné úrody. Např. z odlučitelné odrůdy dostanete špatně neodlučitelnou a každý rok se to může měnit. Neboli v jiných podmínkách se mohou deklarované vlastnosti projevit trochu jinak. Proto nám většinou nezbývá nic jiného, než zkoušet a pak si to vybrané kupovat, nebo sám množit. Pak je zase problém s podnožemi a časovou náročností atd. Mezi tím bude k mání opět něco jiného... Pokud vás zajímají informace typu : Rod-Druh (klon), doporučuji např. Ökopleint Slup u ZN, kteří jsou na vysoké úrovni, pracují pro zahraniční velkoodběratele,  své pěstební přebytky prodávají i v tuzemsku a od nich poslední roky nakupuji. Nejsou to amatéři nebo překupníci. Mám za to, že toto forum je hlavně o osobních zkušenostech, protože odbornou příručku si může každý přečíst doma. Zdraví Jirka ze ZN.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz