Kadeřavost broskvoně 2021



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10137) - 70.240 (?) 
2.6.2021 14:53

Na nejnovějších listech u některých stromků naskákaly pupínky. Je to celkem tradiční pozdně květnový jev "sekundární kadeřavosti", nebo-li kdeřavost v květnu (název vlákna). Zajímalo by mě proč k tomu dochází až takto pozdě. Zřejmě nějaká zažraná, nikoliv špína, ale kadeřavost odolávající všem postřikům (menší stromky). Přitom se objevila až po nedávném postřiku Talentem proti jinému zažranému nepříteli zvanému suchá skvrnitost, nebo-li dirkovitost. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 70.25 (?), 2.6.2021 15:43

Já přiznávám bez mučení, že z více důvodů převážně nepostřikuji-letos až před týdnem jeden k padlí vnímavější keřík červeného srstkycheeky. Jakýmsi večer stříkneš, ráno můžeš jíst -jméno přípravku začíná na B. S kadeřavostí zatáčím tak, že se stromy občas zatřesu, nejvíce postižené listy + matičkou opuštěné plůdky padnou jako po krosčeku a koruna hned vypadá víc k světuwink. Po loňské výborné zkušenosti s Akrobatem na plíseň na rajčeti jsem na zásah připraven, plodů této nejen pro prostatiky boží rostliny se jen tak lehce nevzdámlaugh!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10137) - 70.240 (?), 2.6.2021 20:28

Já bych se bez postřiku proti kadeřavosti u "červeného srstky" asi neobešel. Pokud tím "červeným srstkou" myslíte broskvoň. Krásně je to vidět na Marii Biance, kerou jsem nestříkal vůbec a všechno listí se hanebně zkroutilo. Už vesměs roste nové. Protože je to velmi silně rostoucí strom, tak u ní mně to nevadí. Další dosti citlivá broskvoň je samozřejmě Halehaven, o tom žádná. Odrůda je to také silně rostoucí a proto se ještě neunavila ani na obyčejném broskvoňovém semenáči a je to taková malá rarita, na rozdíl třeba od Fairhavenu, kterého už to po těch pár letech přestalo bavit a končí. Co se týče rostlin pro prostatiky jako je rajče, tak jsem zvědavý na ty všelijaké "kruše", co mají být odolnější proti plísni, na ty osatní mám zásobu Ridomilu a Ortivy, s tím si asi vystačím. Nezdolnější a zarputilejší než kadeřavost je na broskvoních ta suchá skvrnitost. Minulý rok ani zdaleka tak neřádila jako letos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Janči K. - (3) - 217.78 (?), 4.6.2021 12:26

Dobrý deň,

ja sa chcem opýtať, tento rok som striekal Kuprikolom 1x ale asi som netrafil správny termín. Redhaven, trojročný stromček je totálne napadnutý kučeravosťou. Ďalšie dva skoro vôbec. Striekal som ich v rovnaký deň. Čím to môže byť? A čo sa s tým dá ešte teraz urobiť? Dá sa ešte niečím striekať? Alebo len otrhávať poškodené listy. Ale to mi potom na tej korune tých listov veľa neostane. Alebo urobiť rez?

Janči  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10137) - 70.240 (?), 4.6.2021 14:14

Len otrhávať a likvidovať poškodené listy, Narostou nové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Janči K. - (3) - 217.78 (?), 4.6.2021 15:37

OK. Tak ja to skúsim a uvidím čo bude. Ďakujem za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10137) - 70.240 (?), 11.6.2021 17:58

Gratuluji kadeřavosti k dalšímu úspěšnému roku. I když jsem si zpočátku liboval, jak dobře jsem letos pořídil, tak opak je pravdou. Na některých menších stromcích se objevila houževntá kadeřavost až později. Například na Sunhavenu, Flamin Fury, Suncrestu, ale například částečně i na Benedicte. Nejvíce samozřejmě tradičně na Halehavenu. Naopak prakticky vůbec třeba na Tardibelle, Royal Glory. Lolitě, Early RH, RH, Michaele, "Burbankvovi", J.H. Hale, FM3, Regině, Jayhavenu, Harbrite, minimálně na Princess. Tato žlutomasá, nikoliv bělomasá odrůda broskvoně se docela dobře vylízala i s rakovinového odumírání pupenů, stejně jako Early RH, které obě vypadaly na "hození ručníku do ringu". Nektarinky jsou překvapivě také prakticky bez kadeřavosti. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.17 (?), 16.6.2021 7:42

Aj u nás napriek postreku sú stromy dosť postihnuté kučeravosťou. Ako ovplyvní táto choroba chuť, prípadne veľkosť plodov? Prípadne nebolo by vhodné urobiť väčšiu prebierku a nechať na strome radšej menej plodov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10137) - 70.240 (?), 24.6.2021 14:48

Kuky má kadeřavost zvládnutou, pan PP nikoliv. Myslím, že i kdybychom šli s panem PP do učení ke Kukymu, situace by se moc nezměnila. Pan PP zřejmě používá slabou sulku, což není všeliek a ovocné stromy má pravděpodobně stejně jen jako okrajovou záležitost. Já jsem si původně liboval a zbytečně chválil dne před večerem. Někde se mně později objevila druhotná kadeřavost (Sunhaven, Flamin Fury, Inka). Halehaven ve vyšších partiích, ale už rostou nové listy. Maria Bianca byla prakticky bez ošetření a je zatím holá, část plodů už shodila. Jinak je to ale radost pohledět na hodně broskví a krásných zelených listů bez kadeřavosti. Příští rok budou dva Championy a možná i tři Syllity. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6523) - 9.142 (?), 24.6.2021 15:33

Já jsem tu kadeřavost za dobu co mučím broskvoně zvládl tak třikrát. Je to nesporně mojí liknavostí, protože si (nesprávně) myslím, že u nás v chladné poloze bude možné stříkat později. A není to tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika