Jakou odrůdu nektarinek?



host - 176.186 (?)
16.3.2008 9:45

V zahraničí je chuťově vysoce hodnocena i odrůda Flavortop, kterou nás nechala zaregistrovat Lyvana Šakvice. Jana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 160.7 (?), 27.2.2008 20:23, zobrazeno: 39134x

Prosímo radu, jakou odrůdu nektarinek si mám pořídit. Bydlím ve Vyškově - n.m asi 230, zahrada na plánované místo výsadby svítí slunce přibližně od 10,00 do 18,00. Pokud možno ne vysokokmen, jsem začátečník a s nůžkami to moc neumím - natož se žebříkem...:-) Kdy je vhodná doba k výsadbě?

Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 165.59 (?), 28.2.2008 16:10

Doporučil bych Vám odrůdu Harco, i když se dají sehnat i jiné kvalitní odrůdy. Pěstování nektarinek je náročná záležitost. Do dobře připravené a na podzim vyhnojené půdy (kompost, hnůj pokud možno ne prasečí) se vysadí stromek až v době rašení, ale tak, aby doba pro přesazení byla co nejkratší - tedy ihned zasadit po nákupu stromků. Stromky není vhodné sázet do půdy, kde se pěstovaly některé rizikové plodiny zamořující svým kořenovým systémem škodlivé půdní houby. Jsou to např. tykvovité rostliny (okurky apod.), rajčata, papriky, brambory, jahody. Neměly by se sázet ani po peckovinách. Celkově Vám pěstování nektarinek příliš nedoporučuji. Ještě před uzráním vydávají takovou neodolatelnou vůni, že jejich hladký nechráněný povrch se stává lahůdkou nejen pro vosy, ale i další hmyz včetně brouka zlatohlávka, pochutnávají si i často ptáci. Stačí malé nazobnutí a příští den můžete otrhávat napůl shnilé nezralé plody. Třeba ale najdete způsob, jak jeden dva stromy ochránit, několik dozrálých plodů se pak vůbec chuťově nedá srovnávat s plody řepovité chuti koupené v obchodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.7 (?), 28.2.2008 19:10

Děkuji. Pochopila jsem, že se nektarinky sází na podzim. Je velká chyba, kdyžstromek netrpělivě vysadím  na jaře? Stanoviště je v pořádku, plodiny které jste uváděl na tom místě minimálně 6 roků nebyly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 28.2.2008 19:49

Pochopila jste tu vyčerpávající radu špatně. Přečtěte ještě jednou:
"...Do dobře připravené a na podzim vyhnojené půdy (kompost, hnůj pokud možno ne prasečí) se vysadí stromek až v době rašení, ale tak,..."
   Doba rašení je na jaře, ne však nyní, ale později, někdy  až v dubnu, až budou patrny špičky lístků.
   Nektarinky zkoušejte, je pokud Vám dobře prospívají "chlupaté " broskve. Jinak je to trápení.
  Jinak hnojem bych půdu pro výsadbu nehnojil ani na podzim. Pokud ano, tak by neměl přijít do kontaktu s kořeny. I tak však hnůj časem zmenší svůj objem a stromek má tendenci se propadnout níže.To mu neprospívá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 165.59 (?), 28.2.2008 20:35

Pan Vysloužil má pochopitelně pravdu, je vidět, že je zkušeným zahrádkářem. U toho hnoje jsem opomenul popsat, že to musí být dobře rozložený hnůj, který se drolí téměř jako kompost. Po výsadbě si kontrolujte vlhkostní poměry půdy a v případě sucha zalévejke odstátou dešťovkou, do které občas přidejte tekuté hnojivo, ale koncem léta už nepřihnojujte. Protože pěstování tohoto druhu ovoce patří opravdu k náročnějším činnostem, pročtěte si odbornou literaturu, tady by se dalo o tom diskutovat snad do nekonečna. Další velkou samostatnou kapitolou by jistě byl způsob řezu. Takže hodně studujte, dokud není na zahrádce tolik práce! I.H. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 172.35 (?), 14.3.2008 10:47
Já jsem všechny nekarinky které jsem kdy vysadil, zasadil na podzim protože u nás školkaři stejně všechny stromky vyorávají na podzim.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 235.12 (?), 12.10.2009 16:52

Souhlasím. Na podzim je největší výběr odrůd v obchodech a školkách, protože se ve velkém ve školkách vyorávají a prodávají do obchodů. Na jaře jsou to již jen paběrky. A proto se zde nejlépe uplatní pravidlo - okamžitě po nákupu řádně tak jak se má stromek zasadit do půdy na konečné místo. Protože po vyorání je stromek asi jen lehce přihozen zeminou, pak jeden nebo více transportů většinou s kořeny navolno, takže nejlépe okamžitě do země pochopitelně po na určitou dobu ponoření do vody atd. mira.hradecky@tiscali.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 12.10.2009 18:00

Toto pravidlo se ale, myslím,  příliš neuplatnilo. Netvrdím, že na podzim zasazená broskvoň se nemůže ujmout. Ale zasadíme-li 100 stromků na podzim a stejných 100 na jaře, bude jarní výsadba úspěšnější. Další problém je, že ne každý může hned po nákupu stromek vysadit a málokdo ví, jak dlouho před prodejem byl stromek vyorán.
   Máte pravdu, že školkaři vyorávají všechny stromky na podzim, a že na jaře prodávají to, co zbylo, ale je taky pravda, že o ty neprodané se přes zimu postarají tak, aby byly před jarní výsadbou v kondici. 
   Broskvoně na podzim sazené netvoří kořínky a vysazené mohou přes zimu uschnout. Osvědčilo se mi proto uložení stromků naležato (mírně šikmo) zahrnutých v záhoně, že jim koukají jen konce nezastřižených výhonů. Vyberu a zasadím je až když se chystám na to místo sázet brambory.
    Trochu mimo téma. Jako zastánce podzimní výsadby u všech ovocných druhů - vyjma broskvoní - jsem letos učinil test. Koupil jsem u stejného prodejce dva stejné stromky meruněk stejné velikosti, stáří a s podobně zachovalými kořeny. Jednu jsem vysadil na podzim, druhou zakrechtoval spolu s broskvoněmi a vysadil kousek vedle té první v dubnu. Rozdíl v přírůstcích na jaře byl veliký, podzimní meruňka měla zřetelný náskok. Během léta se však přírůstky srovnaly a v tuto dobu nevykazují naprosto žádný rozdíl. Pravda, z jednoho příkladu nelze vyvodit závěr, na druhé straně, když si uvědomím rizika namrznutí a okusu zvěří, vidím preference podzimní výsadby relativněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.186 (?), 16.3.2008 9:45

V zahraničí je chuťově vysoce hodnocena i odrůda Flavortop, kterou nás nechala zaregistrovat Lyvana Šakvice. Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
dar - (28) - 125.72 (?), 21.3.2008 8:33

Já jsem vysadil Harco, ale nemůžu radit, protože plodů jsem se ještě nedočkal. Ale mám u ní problém, vždy když ustřihnu větvičku, konec ošetřím (vosk, latex) vždy mi od konce sesychá a sesychání pokračuje. Takže stříhám a stříhám, až ji nakonec ustřihnu u země a bude klid.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika