Broskyne 2024

host - 212.219 (?)
21.8.2024 21:47

U Elberty, stejně jako u jejího semenáče Diany, bylo psáno RH+30dní. Takže zrání stejně jako Cresthaven. Elberta původ rok 1875 USA Georgia smiley, July Burbank Elberta California Santa rosa 1930, když vydržely na prodeji dodnes, tak asi jsou dobré. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 17.8.2024 11:01

Nezbývá, Martine, než ti pogratulovat k pozdnějším bělomasým nektarinkám. Já mám od Davida pouze jednu pozdní bělomasou broskvoň K2. Na B.J. Elbertu tady vzpomíná nějaký pán ze Slovenska. Odrůda byla běžně k sehnání tak před 20 lety, kdy naopak nebyla běžná stará Elberta a teď je situace opačná. Mám tady ten neduživý stromek na mandloni, který se nějak zvlášť nerozrostl ani letos, kdy nejsou plody, například oproti O´Henry, který se bez plodů rozjel pěkně, nebo i Elegant Lady. Z hlediska dozrávání to není zase takové terno, protože zhruba 10 dnů po RH je dost jiných broskví, akorát mě tak trochu překvapuje kvalita i těch malých plodů na takto neduživém stromku. Jaká by potom byla na větším stromě. Něco bych ti z něj poslal, i když to nejsou zrovna výhony o síle tužky a nemáš už žádné podnože. Pokud by očka přezimovala venku v kravařské zimě, která je tužší než ta zdejší, nebylo to zrovna ideální.

Crestahaven a Flamin Fury
Crestahaven a Flamin Fury
Cresthaven a Flamin Fury
Cresthaven a Flamin Fury

host - 212.219 (?), 19.8.2024 13:48

Občas se přes zimu vysypou pupeny - narozdíl od meruněk (u těch jen narašené květní pupeny), u broskvoní se jedná o zmrznutí celých růstových pupenů. U všech odrůd se píše odolnost do -15°C. Pod -20°C může být poškození až 90%, nějaký malý rozdíl je mezi odrůdama. Očka z letního očkování jsou někdy citlivější na zmrznutí a některé naopak jsou běžně mrazuvzdorné, jen vyzráním oček to ale není. Třeba někde jsem četl, jak ve školce po -15°C vymrzly očkovanci broskvoní.

A hodně odrůd zraje v čase Redhaven - ten když nezmrzne, přetéká i ušima. Proto spíš není lepší ta Elberta, píše se RH+30, je to dobrá odrůda, nebo bývala a dnes překonaná? MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 20.8.2024 11:45

Vtip je v tom, že nejde o ledajakou sortu. Například Kutina uváděl ve svém atlasu jako odrůdy s nejvyšší kvalitou plodů Cresthaven, Halehaven a právě B.J. Elbertu. U ní sice psal, že takové plody dává pouze na jihozápadním Slovensku, ale to platilo za předchozích klimatických podmínek (90. léta a dříve). Otázka spíše zní, jestli je pravá (Stape Vajda Čaklov). Pokud jde o Elbertu, tak ideální by bylo, kdyby dozrávala mezi Cresthavenem a OˇHenry. První plody dozrávaly o něco dříve, spíše už s Cresthaven. Mám tam toho už víc. Mimo Cresthaven ještě Princess, Elegant Lady, Flamin Fury. Tyhle odrůdy zrají spíš o něco dříve než Cresthaven. Mimo Flamin Fury.

host - 234.166 (?), 21.8.2024 17:44
Na tomhle fóru zdechl pes...

host - 91.196 (?), 21.8.2024 18:29

Já to necítím, to bude asi u váscool, a je to vůbec pes?cheeky, SPCH.

host - 212.219 (?), 21.8.2024 21:47

U Elberty, stejně jako u jejího semenáče Diany, bylo psáno RH+30dní. Takže zrání stejně jako Cresthaven. Elberta původ rok 1875 USA Georgia smiley, July Burbank Elberta California Santa rosa 1930, když vydržely na prodeji dodnes, tak asi jsou dobré. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10521) - 70.240 (?), 22.8.2024 23:02

Kutina a kolektiv uvádějí zrání u Cresthaven 25-30 dní po RH ve 4.týdnu srpna až 1. týdnu září a u Elberty 25-30 dní po RH ale v 1. týdnu až 2 týdnu září. Zvláštní, že. Navíc uvádějí, že v podmínkách jižní Moravy je Elberta pro svou náročnost málo perspektivní odrůdou. Zřejmě se jednalo o noční poklesy teplot, které této odrůdě nevyhovují a mají vliv na kvalitu. V dnešním bláznivém klimatu, kdy všechno dozrává mnohem dříve, bych to už tak vážně nebral, horší potíž bude s jarním mrazem. Celkově bude určitě lepší Cresthaven a to v mnoha ohledech.

host - 212.219 (?), 25.8.2024 15:30

V terminálu koruny dozrála první broskva O"Henry (RH+45), ještě by 2 dny snesla, ale uvnitř 3 obaleči spustily hnilobu. Velmi hutná tužší dužina i koncentrovaná broskvová chuť, výborná 14%Brix.

A jediný plod bělomasé broskve Cesarini (RH+45) - ta byla naopak už trochu přezrálá, uvnitř se páslo 6 obalečů crying. Jinak voňavá a velmi lahodná sladká s kyselinkama, 16%Brix.cheeky MH

Vlevo Cesarini, vpravo O"Henry
Vlevo Cesarini, vpravo O"Henry

host - 212.219 (?), 25.8.2024 15:32

Dužina bělomasky Cesarini s obalečemi. MH

Cesarini
Cesarini

host - 249.55 (?), 25.8.2024 20:13

Zdravím, bude to přesně, jak říká kolega PzP. Zastara (klimatický normál 1960-1990) byl pro Elbertu (a její potomky Dianu, Gracii) vyhovující pouze rajon jižního Slovenska. U nás dozrávala Diana v letech 2004-2008 ještě kolem 10.9., ale jen v příznivých letech. Přibližně po r. 2008 se situce dosti změnila, náš rajon má momentálně průměrnou roční teplotu jako tehdy Komárno... Velmi pěkně o tom hovoří doc. Žalud o změně výrovních oblastí. V dnešním klimatu není problém dopěstovat velmi pozdní broskve typu Tardibelle, Andross, Jungermann ani v podmínkách středních Čech... Koneckonců melouny vodní děláme v dobré kvalitě už prakticky každoročně..Škoda té Burbank Elberty, protože ta zrála 10.8., sice ne tolik atraktivní, ale odlučitelná a velmi chutná. V matečnicích není a u zahrádkářů jsem ji také neviděl... david

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz