Tak mohly samozřejmě namrznout. Já bych ostranila úplně ty nejspodnější výhony a z těch vyšších zapěstovala novou korunku, pokud Vám nevadí, že kmínek bude níže položený. Uschlé celé uříznout a zatřít stromovým balzamem. M.R.
Prosím o radu.Broskvoně mám již druhým rokem, a letos mi začaly krásně kvést.Jenže než odkvetly tak začaly schnout a opadávat.Mohyl to spůsobit třeba přízemní mrazík?Přitom vláhy měly dostatek.Asi po měsíci začaly brosvoně vypouštět nové výhonky kousek nad zemí a rostou hrozně rychle.Tak se chci zeptat zda je mám nechat růst a nebo odstranit?A zda se dá broskvoň ještě zachránit.Děkuji Kolek
Tak mohly samozřejmě namrznout. Já bych ostranila úplně ty nejspodnější výhony a z těch vyšších zapěstovala novou korunku, pokud Vám nevadí, že kmínek bude níže položený. Uschlé celé uříznout a zatřít stromovým balzamem. M.R.
Brosvoň vypustila od kořene dva výhonky, které jsou tak silně zalistněné.Žádné vyšší výhonky nemá.Mám teda kmínek odstranit a nechat pouze nové přírustky?A pokud je ponechám můžou takové přírustky plodit? Děkuji za odpověd.
Obávám se, že ušlechtilá část zmrzla a výhony vyrazily z podnože. Plodit sice za čas budou, ale nepříliš chutné drobné plody. Bylo by dobré výhony znovu naočkovat, nyní nastává čas k tomu vhodný.
Suchou část samozřejmě odstraňte až k živému dřevu. Ránu ošetřete. Podívejte se odkud vám raší ty nové výhony. Jesli z podnože, podle doporučení pana Vysloužila přeočkujte. Vyberte z nich dva nejsilnější a nejoptimálněji postavené výhony. Ostatní odstrańte. Až se vám tyto dva výhony jednoznačně ujmou (pokud budete očkovat ) ponechte na stromku pouze ten lepší (slabší odstřihněte) a z něho příští rok zapěstujte novou korunku. Výhon - nový kmínek vyvažte k opěrnému kůlu.