Dnes som obral posledné plody RH (lahôdka), a skontroloval som aj SC. Opäť bolo niekoľko veľkých plodov padnutých na zemi a asi 15 som našiel ešte na strome napadnutých moníliou. Snažím sa dopátrať, prečo sa hmyzáci zamerali na SC a ne na RH, ktorý ma teraz viac cukru, je šťavnatý, zrelý. Naopak pri SC je len niekoľko najzrelších plodov vo fáze, že má pekne žltú dužinu, šťavnaté nie sú ešte ani náhodou, majú takú pologumovitú konzistenciu. Mám dve hypotézy: Prvá je, že RH ich odrádza silnejším ochlpením. SC aj Royal Glory majú ochlpenie veľmi slabé. Druhá je, že postrek spintorom/iným insekticídom proti obaľovačovi broskyňovému (hoci cca mesiac dozadu) má repelentný účinok. Ja som pokusne robil postrek len na RH; RG aj SC ostali bez zásahu. Toto by vysvetľovalo, prečo sa sused, ktorý má napr. aj SC, Royal Gem či Symphonie, má poškodenie od hmyzákov minimálne (používa insekticídy oveľa častejšie a rozhodne nie len tie povolené v ekoprodukcii). Podobne mám výrazne väčšie poškodenie na jeseň na jablkách od lienok. Ešte mi napadlo, že SC nesklamal ani v minulých rokoch s neskorými jarnými mrazmi. Buď je menej citlivý, alebo vyťažil z toho, že kvitne neskoršie ako iné odrody. Cresthaven bude zrelý asi o 2 týždne.
Trnavsko 145 mnm