Vyplatí se dnes ještě pěstovat brambory?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
host - 20.243 (?) 
24.3.2008 19:28

pro p. Kohoutka :taky by mne zajímalo co to bylo za odrudu, Pro pí. s opravdu bramborovou chutí: nejlepší je pozhánět co nejvíce DRUHŮ brambor(třeba jej po pár kusech od známích nebo sousedů a nasadit) a po sklizni udělat degustaci.Ale pozor kvalita se může zmněnit zmněnou poměru živin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 7.146 (?), 29.3.2008 12:07

Nejsem odborník, ale podle mého záleží na výběru odrůdy, druhu půdy a poměru živin v půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 80.156 (?), 2.4.2008 22:39

Loni jsem z nedostatku času použil tentýž "způsob pěstování" jako host ze středních Čech, jen těch keříků bylo podstatně více. Brambory jsem zasadil (mimochodem až v květnu) a dál už se o ně vůbec nestaral. Přerostla je tráva, částečně je napadla plíseň, vůbec nevykvetly a z natí nezbylo téměř nic.  K mému údivu pak švagr ze záhonu vykopal plný pytel hlíz. Některé byly opravdu malé, ale spousta jich byla pěkných. V září jsem byl u jednoho zemědělce na Šumavě, který brambory pěstuje jen okrajově, a líčil mi podobný jev.  Pole plné plevele,  na brambory nebyl čas - a úroda víc než dobrá. To není návod k použití.  Jistě existuje velká pravděpodobnost, že by tento "experiment" s ponecháním brambor vlastnímu osudu podruhé nevyšel. Na druhou stranu, přehnaná péče je někdy kontraproduktivní. Babička mi vyprávěla, jak v jednom roce sedlákům na kvetoucí obilí napadal sníh. Někteří jej pracně setřásali dlouhými provazy, jiní ho nechali být. Hádejte, kdo měl úrodu a kdo ne. 

Tomáš  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.1 (?), 6.8.2008 11:19

Ne jenom brambory, ale pokud zahrádář začne počítat co se vyplatí a co ne, tak by nemohl nic pěstovat. Máme chalupu na vsi, obchod je nedaleko a je to takový konzum. Kde prodávají i zeleninu. Ale kdo by tam chodil, tak se mořím sa 3 záhonky zeleniny do polévky, bramborami (cca. 7 kg z 10 kg sadbových, kupovaných v hypermarketech). Něco brambor si odkádám do vánočního a velikonočního salátu. Pěstuji i rajčata a papriku, ta, i když podle reklamy na sáčku, má být silnostěnná, je jako z tuhšího kancelářského papíru, ale jak pěkně vypadá na keříku!!  Ale je fakt, že nic už nemá chuť jako kdysi a není to jen vzpomínkami na mládí. Buď je to tím nekonečným šlechtěním anebo "to jde ze vduchu!"  Už jsem si na ochutnání vzala pár brambor od sousedú, kteří hnojili pravým hovězím slamnatým hnojem od soukromníka, ale kdeže! rosary měly stejnou chuť jako ty naše, hnojené jen speciálním hnojivem na brambory a kompostem. A taky rajčata, už když vylamujete listy, musíte se pořádne sklonit, aby jste cítili tu vúni... nemuvě už o dozrávání a chuti. Nechápu, proč bych měla ve vrcholném létě rajčata otrhat a nechávat je dozávat někde mimo keříku.  Mám takový pocit, že šlechtitelé jsou jenom "lidi od počítače", kdeří šlechtí rostliny na to, aby se plody mohly prodávat hlavně mimo sezónu, kdy je cena podstatně vyšší. Ne nadarmo se hledají krajové odrúdy.

S pozdravem gabriela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.122 (?), 6.8.2008 12:07
Samozřejmě, trh si žádá vysoké výnosy na plochu a množství dusíku. Kvalita dneska nikoho nezajímá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 66.13 (?), 3.4.2008 18:05

chuťové vlastnosti jsou odrůdově typickým znakem (viz. www.ukzuz.cz, přehledy odrůd, hodnocení znaku nedostatky v chuti), pokud budu hodnotit subjektivně podle svých zkušeností, pak opravdová chuťová klasika je Karin (Sativa Keřkov), ta je ale varný typ BA, takže se k přípravě kaší moc nehodí. Z odrůd vt B je opravdu výborná Solara (Europlant). Jsou ale méně výnosné, takže...  Jak poznamenáváte, chuťové vlastnosti mají souvislost i s výživou, jednostranné přehnojování N (dusíkem), může vést v konečném důsledku ke snížení podílu sušiny na celkové sklizené fytomase hlíz, které jsou pak vodnaté, nepříliš chutné, nemluvě o možnosti zvýšení obsahu NO3 (dusičnany). Brambory na 10 t hlíz spotřebují přibližně 70 kg K2O, (výnos 50t/ha odčerpá 350 kg K2O) na typicky bramborářských půdách může být deficitní i Mg, sušinu značně ovlivňuje i P, rozhodně se vyplatí tyto živiny dodat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 25.2 (?), 15.5.2012 19:15

Nemate pravdu.Je to vyvojem a kopirovanim ciziny.Ten kdo pamatuje klasicky česky chleba ještě před přechodem na plynove pece, tak si na ten současny take těžko zvyka.V poslednich dvaceti letech se diky sjednocovani Evropy a jejich norem vyšlechtilo a uvedlo na trh mnoho specifickych odrud brambor určenych pro jednotlive zpracovani.-U konzumnich a tedy i sadbovych brambor plati rozděleni do třech skupin A-po uvařeni jsou brambory pevne a tvrde, jsou určene do salatu a hranolku, B-universalni brambory u nich plati vyzkoušet vhodnou optimalni dobu připravy jsou vhodne jak na připravu salatu tak kaši.C- brambory vhodne na vyrobu kaši a knedliku, snadno se rozvařuji.

Na našem trhu neni problem koupit zahranični sadbu brambor(německe odrudy),ale naše odrudy ze šumavske Vesy Velhartice jsou srovnatelne ve všech směrech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Pet3D - (33) - 123.10 (?), 3.5.2008 16:07

Já ty brambory mám.. Jsem z Rychnovska

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 93.119 (?), 11.6.2008 15:11

Zdravím, taky vím co je to dobrá brambora a to nejsem tak moc staršího data.jsou různé brambory vodnaté které jsou bez chuti, pak moučné co se musí hlídat aby se nerozvařili, nejlepší brambory jsou lojovité jsou snad na všechno a dobré chuti! Takoví prodávají ve voletinách jezdíme tam s rodiči už nějaký rok, prodávají žluté a červené, ty červené nemají chybu a navíc ani nebyli drahé do ted je prodávali za 5-7kč za kg takže i slušná cena.jinak je to pár km od trutnova.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 171.101 (?), 2.8.2008 7:48

Než platit za fitcentrum je vhodnější vložit fyzičku do brambořiště. Když se to moc nehnojí jsou z toho mnohde oslavované eko-brambory za 30Kč/kg.

Chuťově úplně jinde než kupované brambory.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika