Vyplatí se dnes ještě pěstovat brambory?



Dzaga - (11) - 60.89 (?)
30.6.2012 12:18

Babicka to delala, ze si jednou koupila a pak sazela ty, co ji zbyly samo ze ty nejmensi a kdyz zbyla vetsi tak ji rozkrajila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
            
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 217.12 (?), 21.7.2012 12:21
Hodně záleží na tom, kde potom koupíte brambory. Jsou možnosti od kvalitních (družstva a pod) po nekvalitní... Tam, kde nejsou brambory je trávník, který musíte udržovat. Není nad vlastní brambory od správného pěstování přes chuť a kvalitu. Jsou více úrodné roky i odrůdy, tak je to běžné i v jiné zelenině, ovoci. Brambory nejsou na obdělávání náročné. Půdu je vhodné doplnit o živiny (zelené hnojení např svazenka), pokud možno střídat místo pěstování. Před sadbou půdu prokypřit a narýhovat. Hráběmi zahrnout, příp uválet. Jednou oborat, průběžně vytrhat velké plevele lebedu a pod. Pak už odstranit zbytky natí a vyorat. Mandelinka je doufám už jen nepříjemná vzpomínka. Lány brambor u každého domu také, tak i škůdce mizí :-).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 22.7.2012 7:59

Bodejť by nebyla mandelinka jen nepříjemná vzpomínka, když byly letos všechny u mě. Letos jsem zkusmo zasadil brambory na kusu pole, které nebylo víc než 6 let obděláváno. Dvakrát mi letos zmrzly, ale to není nic proti tomu, jak je zdecimovala mandelinka. Prakticky na každém keříku bylo i víc než cca 30 larev. Než jsem se dostal k zásahu, byla třetina keřů totálně sežraná. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Dzaga - (11) - 60.89 (?), 30.6.2012 12:18

Babicka to delala, ze si jednou koupila a pak sazela ty, co ji zbyly samo ze ty nejmensi a kdyz zbyla vetsi tak ji rozkrajila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 227.2 (?), 28.11.2012 17:56

Zalezi, jestli mate chut pestovat brambory, jestli mate lepsi mozne zhodnoceni sveho casu, na kolik si svuj cas cenite, jestli preferujete brambor z vlastniho zahonu, pole,atd.Jina situace bude u toho, kdo preferuje vlastni vyrobky, nema treba lepsi zhodnoceni casu, prace.Jina situace bude u toho, kdo netrva na svem vypestku, kdo treba cas venuje prescasu v praci, kde si je schopny vydelat zajimave penize a je vyhodnejsi si beambory koupit, tj.pripad od propadu.Kdo ma cas, chuz,pozemek, tak vlastni, jsou vlastni z meho pohledu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.11.2012 18:17

Asi se finančně nevyplatí, vyjdou dráž, ale lidé je budou pěstovat, racionální důvody se vždy najdou.Tady vypisuju ty nejhlavnější.

1-kdo má pozemek, měl by ho využívat.Když už se v dnešní době na vesnicích méně chovají zvířata, a tedy suší seno, tak je lepší si hnůj koupit, nasadit zeleninu, než nechat pole ležet ladem.

2-i když znám lepší způsoby pohybu na čerstvém vzduchu, tak někteří argumentují, že by doma stvrdli a musí se hýbat.

3-kdo jednou zkoušel chuť kupovaných brambor, vypěstovaných na chemikáliích, dá mi za pravdu, že brambor na hnoji nemá chybu.

3-kdo nemá dostatek prostředků si brambory kupovat, tak si po práci přivydělá na živobytí.

Možná jsem na některé zapomněl, tak si je přidejte sami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.210 (?), 28.11.2012 22:09

Chtěl bych trochu reagavat, hlavně na chutěa vzpomínky. Možná je to jinak. Já dodnes vzpomínám jaký byl domácí chléb ze žitné mouky, pečný v pekarčáku u stařenky, to je babičky. Pekla nejen pro sebe, ale i celou řadu sousedů. Bochánek zabalený v utěrce vydržel v komoře týden, pokud jsme ho s bratranci a sestřenicemi nesežrali. Dnešní chléb neví co je žito, ví jen co je pšenice, bamborový prášek a jiné objemové příměsi, které jsou samozřejmě mnohem levnější než pšeničná mouka, nedej Bože žitná, to by ten chlebíček musel být nejméně třikrát dražší, včetně vylepšující přísady E920, zde si zájemce co to je, může zkusit vyguglit z čeho se vyrábí a kde. Co se týče brambor je celá řada odrůd, které většina nás nerozezná. U mne je na prvním místě rozlišení podle varných typů. Základní jsou tři, a to A, B,C. Samozřejmě existuje obrovská řada podtypů. Je nad slunce jasnější, že z brambory varného typu BCC se salát udělat nedá nikdy, ale kaše ano. Aby cokoliv rostlo, musí dostat nějakou potravu. Proto jsou různé druhy NPK. Velice jedoduše - N=růst, P= velikost a vybarvení květů, K=chuť konečného produktu. Takže já neváhám po pohnojení přípravkem NPK určeným pro brambory, ještě pocukrovat síranem draselným. No a když nakopu nové mladé brambůrky, tak vnuci by spořádali i ten nerez kastrol o objemu 6l. Co se týče samotné odrůdy, je nutno pokusničit a časem přijít nato, která odrůda vašemu jazku víc vyhovuje Jako sadba se dají použít jakékoliv brambory, tady bych předeslal, že brambory v marketech jsou potavinářské, z různých bramboráren, ale všechny mají společný postřik, nebo polev, nebo fumigaci coby retardér klíčení. Ony sice vyrostou také, trvá jim to, porost neni stejnorodý, ale ošidíte se o rannost.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika