Plíseň bramborová
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?) 9.7.2025 19:39
Miloši, ač uvažujeme podle trochu jiných linií, dospěli jsme ke stejnému názoru. Jestliže je moje sadba brambor zdravá a já nejsem zdrojem nákazy, jsou na tom rajčata i brambory stejně: pokud invaze přijde, chytí to zároveň. A není až tak důležité, zda jsou to dvě různé plísně - obvykle přicházejí spolu.Tam je pak důležité, aby, pokud pěstuješ odolná rajčata, nebyly nakažené brambory či neodolná rajčata dlouhodobým zdrojem infekčního tlaku na ta odolná. Jinými slovy je třeba nakažené rostliny co nejdřív zlikvidovat. U raných brambor není problém, byť i za cenu sníženého výnosu (ale u velmi raných to už nebývá vážná ztráta).
Letos jsem omylem zasadil jednu Startku do záhonu odolných. Jsem zvědav, jak to dopadne. Jinak mám neodolný vzorek oddělen.
Myslím si, že mnoho lidí dělá chybu v tom, že se pokouší zachránit napadená neodolná rajčata co nejdéle. Také jsem to dělal. Jenže pokud se plíseň dostane do neodolné rostliny, čas pracuje pro ni: čím déle má šanci působit, tím víc plodů nakazí a zničí celou rostlinu. Zkusil jsem bleskový postup: zlikvidoval jsem napadené rostliny (kritické bylo napadení stonku) do 48 hodin. A z už dokončených plodů mi pak zdravě dozrálo víc než 60% - nedal jsem plísni čas. Žádný postřik, žádné kejkle ve fázi plného napadení už, podle mne, vývoj nezvrátí. Prevence ano.
Souhlasím s Tebou: rajčata a brambory z ověřené a ošetřené sadby lze pěstovat vedle sebe. Rizika v tom jsou, ale pokud o nich víme a reagujeme na ně, jsou přijatelná. Zvlášť u velmi raných brambor. Vzdálenost mezi nimi v rámci jedné zahrady je jen minimální ochranný faktor.
Jiná věc je ale pěstování rajčat po bramborách. V zemi vždy zůstanou nějaké hlízy a pokud by byly rok předtím nakažené, nákaza v či na nich přežívá a mohou se stát zdrojem nákazy. Já totiž věřím, že plíseň brambor dokáže nakazit i rajčata. Důkazy ale nemám. Tam pak nezbývá, než všechny klíčící brambory co nejdřív zlikvidovat. Ostatně i jinde.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 30.6.2025 23:09
Pořád jsou to rané brambory, středním a pozdním odrůdám se v chuti nevyrovnají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 1.7.2025 0:49
Nesouhlasím. Glorietta je skutečné A a chutnější než mnohé pozdní či polopozdní odrůdy. Pokrok jde dál. Ano, není tak plodná z jednoduchého důvodu: nemá tolik času. A když zároveň pěstujete rajčata, polopozdní odrůdy jsou nebezpečné. Všechno to závisí na okolnostech, ale chuťová kvalita jde nahoru.
Ale samozřejmě je to o individuálních preferencích.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.157 (?), 1.7.2025 14:01
Souhlas, tady dělají Glorietty v zahradnictví, velmi dobré, dobře skladovatelné. Ale já jsem asi chuťově na časné brambory zvyklá, protože u rodičů se jiné dělat nedaly - písek a zelinářská oblast u Vltavy. A klidně z brambor typu A udělám kaši. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.18 (?), 9.7.2025 22:21
Súhlasím, tiež máme najradšej A, AB na všetko, od šalátu až po kašu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 9.7.2025 19:39
Miloši, ač uvažujeme podle trochu jiných linií, dospěli jsme ke stejnému názoru. Jestliže je moje sadba brambor zdravá a já nejsem zdrojem nákazy, jsou na tom rajčata i brambory stejně: pokud invaze přijde, chytí to zároveň. A není až tak důležité, zda jsou to dvě různé plísně - obvykle přicházejí spolu.Tam je pak důležité, aby, pokud pěstuješ odolná rajčata, nebyly nakažené brambory či neodolná rajčata dlouhodobým zdrojem infekčního tlaku na ta odolná. Jinými slovy je třeba nakažené rostliny co nejdřív zlikvidovat. U raných brambor není problém, byť i za cenu sníženého výnosu (ale u velmi raných to už nebývá vážná ztráta).
Letos jsem omylem zasadil jednu Startku do záhonu odolných. Jsem zvědav, jak to dopadne. Jinak mám neodolný vzorek oddělen.
Myslím si, že mnoho lidí dělá chybu v tom, že se pokouší zachránit napadená neodolná rajčata co nejdéle. Také jsem to dělal. Jenže pokud se plíseň dostane do neodolné rostliny, čas pracuje pro ni: čím déle má šanci působit, tím víc plodů nakazí a zničí celou rostlinu. Zkusil jsem bleskový postup: zlikvidoval jsem napadené rostliny (kritické bylo napadení stonku) do 48 hodin. A z už dokončených plodů mi pak zdravě dozrálo víc než 60% - nedal jsem plísni čas. Žádný postřik, žádné kejkle ve fázi plného napadení už, podle mne, vývoj nezvrátí. Prevence ano.
Souhlasím s Tebou: rajčata a brambory z ověřené a ošetřené sadby lze pěstovat vedle sebe. Rizika v tom jsou, ale pokud o nich víme a reagujeme na ně, jsou přijatelná. Zvlášť u velmi raných brambor. Vzdálenost mezi nimi v rámci jedné zahrady je jen minimální ochranný faktor.
Jiná věc je ale pěstování rajčat po bramborách. V zemi vždy zůstanou nějaké hlízy a pokud by byly rok předtím nakažené, nákaza v či na nich přežívá a mohou se stát zdrojem nákazy. Já totiž věřím, že plíseň brambor dokáže nakazit i rajčata. Důkazy ale nemám. Tam pak nezbývá, než všechny klíčící brambory co nejdřív zlikvidovat. Ostatně i jinde.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 1.7.2025 6:34
EUROPLANT Šlechtitelská spol. s r.o.
https://europlant.cz › colette
Tuto velmi ranou odrůdu charakterizuje dobrá skladovatelnost konzumu až do jara, neboť je ve skládce velmi klidná. Proto je spotřebiteli stále žádána, i když...
Nebuďte tak paličatý s názorem, že jediné pozdní brambory se daji jist a žádné jiné. Přitom je neskutečné co lidi jsou schopni koupit a potom sníst. Nebo za co jsou schopni zaplatit v hospodě, kde jim daji bramborovou kaši z pytliku. Všechno má své klady a zápory. Nedovedu si představit, co bych v těchto horkých dnech dělal s pozdníma bramborama dělal v naší nadmořské výšce. Zem je suchá, zákaz zalivani, atd.Do 14 dni je sklidim a dam do sklípku. Hlavně si užívám teď novych brambor a když chci něco ze starých, najdu je taky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 1.7.2025 7:19
Rané brambory se dají jíst - doporučuje se zkonzumovat do konce roku. Tak to prostě je, kdo je skladuje do května a pak konzumuje je to jeho věc.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 1.7.2025 7:28
Tady ještě citace...
"Rané brambory by se měly zkonzumovat co nejdříve po sklizni, ideálně do Vánoc daného roku. Jsou určeny k okamžité spotřebě a nejsou vhodné k dlouhodobému skladování, protože:
Mají tenkou, neuzavřenou slupku, která je náchylná k poškození
Obsahují více vody a méně škrobu, což zkracuje jejich trvanlivost
Při delším skladování ztrácejí chuť i výživovou hodnotu
Obvykle se sklízí od poloviny května do konce června, takže jejich ideální konzumace spadá do léta a podzimu. Pokud je uchováváte v chladu a suchu, můžete je výjimečně udržet do prosince, ale čím dříve je sníte, tím lépe chutnají."
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|