Samozavlažovací truhlíky v zimě?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 1.252 (?), 7.8.2007 12:07, zobrazeno: 18495x
Dobrý den všem, chtěla bych se poradit zda je možné nechat samozavlažovací truhlíky i přes zimu na balkoně. Chci mít celoročně okrasné truhlíky (především jehličnany a stalezelené zakrslé dřeviny doplněné v létě o něco kvetoucího). Přes zimu budou tedy truhlíky venku a dřeviny budu muset zalévat, když nebude mrznout. Nehrozí že truhlíky popraskají, když v nich zůstane voda? Děkuju za tipy a zkušenosti. Nirvi
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 8.8.2007 9:36
Možná by pomohlo, vytáhnout truhlík z podmisky a vložit do nějaké bedýnky, kterou vyložit, např. listím (polystyrénem) a v zimě pokud nemrzne zalévat shora, třeba by půda tolik nepromrzla a dřeviny by neuhynuly a zjara pak opět vrátit truhlík na podmisku a zalévat ke knotům.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 8.8.2007 11:27
Ještě si vzpomínám, vysílali v televizi, když chceme mít i přes zimu rostliny v nádobách, tak aby nepromrzal kořenový systém, vystlat mrazuvzdorný květináč nějakou tlustou textilií (vypadala jako vatelín) a pak teprve nasypat zeminu a vysázet konifery a ta měla zabránit promrzání. Nevím, zda-li to funguje, nezkoušela jsem. Nebo ještě obalovali květináče jutovinou, ovázali provázkem a docela to vypadá esteticky, alespoň mně se to líbilo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.252 (?), 8.8.2007 18:56
Děkuju za názor a rady, ani jsem nečekala, že bude tolik reakcí :-). Taky jsem si říkala, že přebytečná voda v bezmrazém období se z misky vyleje a bude to OK. Na balkoně mám přes zimu běžně dřeviny, netřesky, brlseny i břízu v truhlíkách jenže mají větší objem, tak promrznou jen když přituhne hodně a to rostliny vydrží. Ovšem právě pro kamaráda navrhuju klasické malé truhlíky (60 nebo 80cm), které budou zavěšené, tak mám obavy zda to ty rostlinky přežijou, jak zmiňuje MIloš. Samozřejmě vyberu ty nejodolnější, jen jsem chtěla zjistit zda tu nemá někdo vlastní zkušenost. Nirvi
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář (358) - 175.130 (?), 28.1.2011 21:34
Pěstuji bonsje již dvacet roků.Břízy, jeřáby,borovice, kleč,planou růži , smrky a jalovec nechávám na svém celoročním stanovišti balkón první patro. Jenom misky nahradím vaničkama umělohmotnýma. To že kořenový bal promrzne nevadí, ale životně důležité je v zimě zalévat, hodně zalévat. V umělohmotných miskách musí být pořádná drenáž a odtokové otvory. Ten kořenový bal je celou zimu promrzlý, ale v e slunečních dnech odmrzne prstenec hlíny a ten se musí zavlažit, aby v noci to mohlo dobře zamrznout. Stačí se kouknout na stromy co zimují v přírodě ve skalách a jak jim to šmakuje. Stromy jsou velice otužilé. Mnozí pěstitelé je "rozmazlují" a tím jim škodí. Potom jim strom chřadne a v zimě většinou uschne "špatně spí". Nedostatek vláhy a jarní přepálení kořenového balu sluncem je pro každý strom smrtící. Víte, lidé si tak nějak pořád myslí že vše musí mít pořád teplo, ale je to paradox, to teplo ty stromy zabíjí. Strom zmrzne na kost v dobře zavlažené zemině - spí. Je obleva strom si cucne a spí. Ten mráz - stav spánku vlastně ty stromy chrání , když bude mít drobet tepla potom se strom začne budit až se probudí cucne si více a potom opravdu zmrzne a uschne. Je třeba mít dobrou drenáž a odvod přebytečné vody!!!! V podmiskách nesmí stát voda!!! Chraňte před jarním sluníčkem!!!. Šumava tisíc metrů nad mořem jižní strana. Zdeněk
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|