Praskání angreštu při zavařování



host - 136.34 (?)
24.6.2009 18:23

V kuchařce z 50.let jsem objevil korkový špunt a v něm napíchané špendlíky.Každou bobuli propíchnout.Nikdy jsem to nezkoušel!!!Pepík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 24.6.2009 18:18, zobrazeno: 44872x

Existuje nějaký recept jak zvařovat angešt aby bobule nepopraskaly. Zatím jsem vyzkoušel bez úspěchu kde co.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.34 (?), 24.6.2009 18:23

V kuchařce z 50.let jsem objevil korkový špunt a v něm napíchané špendlíky.Každou bobuli propíchnout.Nikdy jsem to nezkoušel!!!Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 121.233 (?), 24.6.2009 18:27

Angrešt zalévám horkým cukrovým nálevem (na 1 l vody 850 g cukru), víc nic. Nepropichuji. Sklenice dávám do horké lázně a steriluji 20 minut při 85 stupních. Nikdy nepopraská. Jak to děláte Vy? Zkusíme se v tom rozebrat .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.148 (?), 24.6.2009 18:38

Angrešt se se zavařuje v nezralém ještě tvrdém stavu. Pak tolik nepraská. Ale právě proto je lepší džem z vyzrálého. Ten nemá chybu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 24.6.2009 20:55

Odpověď k 63

Zavařuji obvykle tak, že se nasypou začištěné bobule, nasype se několik lžíc cukru, naleje voda a zavíčkuje. Propíchání bobulí nepomohlo, rozpraskaly také. Moje snaha zavařovat ještě poměrně tvrdé plody mne "neprošla" s odůvodněním že budou kyselé. Máme radi angreštový kompot pro jeho ostřejší chuť a taky pro vysoký obsah pektinů. Navíc se vůbec nekazí což tak jisté nebývá u jiných druhů ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 124.47 (?), 25.6.2009 0:29

Pane Rony, tento Váš způsob bych si troufla použít u třešní, švestek,  hrušek, nebo jablek. U angreštu ne. Nálev musí být horký a sklenice s horkým nálevem hned šup do zavařovacího hrnce s horkou vodou. Teploměr hlídejte, aby teplota nebyla vyšší než 85 stupńů. Po uplynutí 20 minut sklenice hned vyjměte, nenechávejte je v zavařovacím hrnci déle.  Angrešt bude v pořádku. Jestli nepoužíváte horký cukrový nálev a dáte jen cukr na angrešt, který zalejete studenou vodou a sklenice do zavařovacího hrnce se studenou vodou, může v tom spočívat Váš dosavadní neúspěch. Ať se Vám angreštový kompot podaří. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 27.6.2009 16:52

Tak jsem zkusil doporučovaný postup, tedy s horkým nálevem a do horkého hrnce a dopadlo to podle obrázku. Vlevo je loňský kompot, který je o poznání méně "roztrhán" než ten dnešní. Navíc vystoupal ode dna, tak to znamená, že došlo ke značné destrukci jednotlivých bobulí a tím k určitému přeskládání. No nic, i záporný výsledek je výsledek.

Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Zavařený angrešt, vlevo loňský, vpravo dnešní
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 97.152 (?), 27.6.2009 17:11

Ten kompot vypadá tak, že jste ho nejméně 20 minut vařil. Při 85 stupních se takhle scvrknout přece nemůže? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 27.6.2009 21:08

Zkusím prověřit zavařovací teploměr, zda ukazuje dobře, mám k tomu patřičné možnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 154.29 (?), 22.7.2010 10:17

Moje zkušenost je taková, že ne každá odrůda angreštu je vhodná k zavařování. Odrůda "Zlatý fík " při zavařování nepraská a stejně zralý angrešt odrůdy "Roman" popraská vždy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika