Zlepšení kvality mého trávníku



dannie - (5) - 101.143 (?) 
11.8.2015 15:32, zobrazeno: 6613x

Trávník je založený letos pozdě na jaře, po vyrašení mi dost vyschl, proto ta holá místa. Na trávník svítí slunce od rána do cca 13 hodin. Travní semeno je Agro Park, okrasný trávník. Vadí mi ta holá místa, ráda bych je dosela (nebo je lepší trávník na podzim založit znovu?), ale nevím jak přesně postupovat. Také mi vadí, že je trávník vespod hodně suchý. Budu ráda za všechny rady jak kvalitu tohoto trávníku zlepšit. 


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 11.8.2015 16:36

Dobrý den,

o jak velkou plochu jde a jakou tam máte půdu?.

Nové založení ve Vašem případě nic řešit nemusí, jde o zda dokážete dát trávníku základní péči a pravidelnou zálivku? a také jak moc dokonalý trávník má být?. Nerad bych zde popisoval román jak mám ve zvyku :-), ale :

1) minimálně to chce zalévat velkou dávkou vody třeba 2x do týdne podle počasí a sekat a sekat ostrou sekačkou. Výška seče na sekačce cca 3,5 cm. Trávník potřebuje mít dobře provlhčenou půdu do hloubky alespoň cca 10 cm, povrchové zavlažení je na nic a pokud bude často sekán tak začne odnožovat a houstnout. Je potřeba také hnojit každý měsíc vhodným hnojivem správnou dávkou. Toto když se dělá + obšas vertikuace tak lze mít slušný trávník.

Pokud by jste chtěla opravdu hustý repre trávník tak to bude chtít hodně péče a nyní z počátku i určitý zásah do současné půdy + následé dosetí a zapískování. Rád Vám poradím, ale zkuste mne napsat co je Vaším cílem. Děkuji. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
dannie - (5) - 101.143 (?), 11.8.2015 17:02

Dobrý den,

děkuji za Vaši odpověď. Pokusím se co nejlépe odpovědět. Plocha je to velice malá asi 3x3m, jedná se o část předzahrádky. Zálévání není problém, mám k dispozici vlastní studnu. Ráda bych, aby byl trávník opravdu pěkný, přeci jen se jedná o předzahrádku. 

Bohužel jsem udělala chybu už na počátku. Trávník jsem vůbec neřešila, takže se půda jen zbavila plevele, poryla a zasel se trávník. Později jsem zjistila, že je pro dobrý růst je potřeba půdu zapískovat (což u nás by bylo potřeba určitě, půda je tu těžká). 

Další chybou je možná i moje sekačka - sice jsem ji nechala nabrousit nože, ale asi to není pořád ono. Dočetla jsem se, že je dobré pro kvalitní trávník používat vřetenovou sekačku - je to pravda? 

Ráda bych tuhle malou plochu nějak napravila. Co jsem tady pročítala diskuze a hledala různé rady, pochopila jsem správně, že je třeba půdu "prokypřit",  zapískovat a dodat tak kořenům vzduch? Další možnou chybou je, že jsem zalévala víceméně denně a to spíš méně, takže voda se nedostala pořádně ke kořenům. Jak to tedy správně provést, abych víc neuškodila? Jaké hnojivo mi poradíte?

Na podzim budu osévat další část předzahrádky, tak bych se ráda vyvarovala těchto všech začátečnických chyb, kterých jsem se na tomto kousku dopustila :) Jsem začátečník a chybami se člověk přeci učí :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 11.8.2015 17:53

Děkuji za objasnění. Tedy takto malá plocha by neměl být problém.

Půda je základ úspěchu, kupte trochu křemičitého písku spotřeba bude cca 5kg na m/2, udělajte do trávníku vidlemi na kompost díry cca 10 - 15 cm hluboké a mírně nadzvihněte drn a snažte se do nich dostat ten jemný písek. Celou plochu současně lehce zapískujte vrstvou cca 1 cm pak nakypřete a promýchejte (pokud to bude možné) horní vrstvu půdy a dosejte směs. Osivo lehce zapracujte do půdy. Toto bych asi udělat se současnou již osetou plochou. 

K zálivce : první cca 3 týdny (do první seče) se zalévá často a menší dávkou vody, tedy z počátku jste zalévala určitě správně, půda (naklíčené osivo) by nemělo proschnout, později se zalévá již jinak a to větší dávkou (15 - 20 L/m2) frekvence podle počaší a roční doby. Vetšinou je to 1 - 2x to týdne pokud neprší.

Sekačka je vzlášť u nové trávy velice důležitá, mladá tráva rotační sekačkou trpí, ale vzpamatuje se. Nicméně moc neodnožuje a nehoustne. Na tak malou plochu bych doporučil ruční vřetenovku např. Gardena nebo Brill. Vřetenovka pokude je správně seřízená a ostrá tak je velice šetrná a trávník po ní více houstne a je zdravější.

Hnojivo bych doporučoval granulované - sezonní, tedy pro jaro/léto a pak podzimní. Pokud do toho nechete moc investovat tak stačí např. hnojiva od Agro. Běžnými hnojivy co jsou vesměs dostupné v zahradnictvích a hobby marketech se hnojí každé cca 3 týdny. Existují i profi dlouhodobá hnojiva, která sám používám (vydrží cca 6-8 týdnů), ale jeden 25 kg pytel stojí od cca 1200 Kč výše.

Pokud budete opět na jiném místě zakládat nový trávník tak půdu pořádně zryjte, prokypřete + promýchejte s pískem do hloubky 15 - 20 cm (ideálně křemičitým), v lze použít i jemný betonářský frakce 0-2 mm. Poměr písku alespoň 30 - 40 %. Poté urovnat, osít a zalévat viz. výše. Také si pamatujte, že se seče max. délky 1/3 listu. Pokud se trávník soustavně podsekává tak začně řídnout. Lepší je sekat častěji a méně než vyšší trávu a občas.

Jinak pískování, vertikutace a airifiakce by se měla dělat průběžně každý rok. Na vertikutaci ( vyčesávání stařiny a plsti ) stačí vertikutační hrábě, na aerifiakci vhodné vidle. Na malou plochu není třeba pořizovat či si půjčovat stroje. Hodně zdaru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
dannie - (5) - 101.143 (?), 11.8.2015 18:19

Děkuji za velice vyčerpávající odpověď na všechny moje otázky!! 

Trávník bude tedy třeba velice důkladně prokypřit, když má na m2 přijít tolik písku. Píšete, že potom mám vše ještě nakypřit a promíchat - možná se zeptám hloupě, ale čím nejlépe nakypřit a promíchat, abych už vyrostlé trávě neublížila?

Děkuji i za rady ohledně hnojiva, sekačky a připravy pro nově zakládaný trávník.

Později se pokusím dodat foto, abyste mohl posoudit, zda se mi dílo podařilo :)

Přeji krásný zbytek dne.

Danča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 228.52 (?), 12.8.2015 7:34

Dobrý den,

pokud je tráva vzrostlá a jsou tam holá místa tak nejdrříve uděláte v trávníku díry rycími vidlemi po cca 10 cm do hloubky (aerifikace) co Vám to půjde, poté posypete plochu pískem a písek v tak malé ploše ručně rozprostřete, něco málo se dostane do země a zbytek zůstane na povrchu. V místech kde neroste tráva vezmete třeba ruční motyčku a ostrými hroty nakypříte půdu (pokud to půjde), dojde k mírnému narušení vrchní vrstvy a smíchání s pískem. Tu aerifikaci bude nutné opakovat opět na jaře a pak podle potřeby.

Samozřejme ideál to není, toto je návod na zlepšení bez opětovného založení trávníku. U této malé plochy bych nové založení zvážil, možná to bude pro Vás jednoduší. Postup již znáte. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika