Suchy travnik



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 225.28 (?) 
24.3.2015 14:58

Tak už jsem se díval na ten Větrov a něco s tím určitě do května kdy se dělají přísevy vymyslím. Jinak díky za dobrý nápad změřit množství vody z postřikovačů pomocí nádoby, bude to asi určitě praktičtější než počítat teoretická čísla z litrů za minutu na jednotku plochy.

Jen čistě teoretická myšlenka od někoho, kdo má ca 1 000m2 trávníku - ty Kostřavy mají také určitě tenčí a jemnější listy tj. při sekání nebo vertikutaci by také mohlo být méně odpadu (?)... teoretizuji spíše proto, že v červnu kdy jsou přírůstky trávníku opravdu velké a sekám 2 x týdně mám problémy s likvidací posečené trávy. Sice nám v obci vyvážejí 1 x týdně biodpad, ale 2 velké biopopelnice našlapu vždycky až k prasknutí a mnohdy ani nedosekám. Loňská podzimní vertikutace se pak odehrávala v duchu pendlování mezi zahradou a zběrným dvorem s plnými pytly plsti co se už nevešly do biopopelnic... Takže by bylo příjemné kdyby ten trávník z kostřav měl i menší objemovou hmotu:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 24.3.2015 15:40

Plochu trávníku mám menší cca 300 m/2, Kostřavy jsou velice tenkolisté a jemné, oproti jílkům a lipnicím až několikanásobně tenčí. Tedy na objem určitě menší. Další pro mne výhodou podzemně výběžkatých druhů jako jsou např. kostřavy červené a krátce výběžkaté je to, že vertikutací je jen "pročísnete"  narozdíl o trsnatého jílku. Regenerace je rychlejší.

Tento víkend jsem po vertikutaci cca 300 m/2 měl 2,5 kolečka odpadu. Seču vřetenovkou v intervalu cca 4-5 dní a mám toho tak vždy max. jedno menší nevrchovaté kolečko. Tím, že jsem přešel na organická hnojiva, která mají menší obsah dusíku tak mne tráva v sezoně neroste jak zběsilá, ale je spíše hustější a odpadu mám tak i méně. Můj soused má trávníku cca 500 m/2, jedná se o směs podobnou té Vaší, seče 1x týdně a nacpe vždy 1x 240L popelnici na biodpad. Jám mám vermikompost, tedy trávu spíše kompostuji i když ne všechnu.  V jiném vláknu jsem dnes přidal fotky (foceno o víkendu), které jsem zde dávat nechtěl jelikož o tomto tématu nic moc nevypovídají. Jsou to právě fotky z míst kde zahrada méně vysychá, tedy tráva je tam po zimě celkem OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.187 (?), 24.3.2015 18:53

Zdravím Vás Martine a děkuji za kvalitní rady. Fotky z jiného fóra jsem si prohlédl a je to něco jako vysněný travní ideál:-) Vertikutaci jsem už pozdržel do doby než seženu ty semena kostřav. Ten vermikompost je také věc k zamyšlení, takže letošní travní sezónu pojmu tak trochu inovátorsky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.3.2015 9:30

S vermikompostem jsem začal loni, zatím nemohu hodnotit, o tomto způsobu kompostování tady je toho docela dost již napsáno. Nicméně jen z trávy ty žížali asi žít nebudou. Na vertikutaci a dosev je defacto ještě 14 dní čas, půda je studená a tráva stejně moc neroste. Já jsem jí musel udělat letos z časových důvodů dříve, ale na trávníku to není prakticky téměř vůbec znát, v tomto jsou právě ty kostřavy docela výhoda. Také je to i tím, že ji dělám 3x do roka a oblíbil jsem si používat vertikutační a vyčesávací hrábě. Je to dřina, ale vyplatí se to. Na 1000 m/2 bych to však ručně nedělal :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.190 (?), 25.3.2015 14:33

To je pravda, s vertikutačními hráběmi je pěkná dřina. Také jsem to zkoušel a brzy odpadl...

Nicméně jste uvedl, že vertikutujete 3 x do roka. Já mám problém, zejména při podzimní vertikutaci s množstvím plstiTo je opravdu strašné a už jen při pomyšlení kolik toho zase bude mě běhá mráz po zádech. Mám vertikutátor WG UV-40B který má kromě nožů i drátky. Otázka na Vás tedy zní, kdybych vertikutoval 3x ročně (například koncem června, třeba pouze bez prořezu, pouze s těmi drátky), tak bude ta podzimní vertikutace obsahovat méně plsti? teoreticky by měla ne?

Předem díky za odpověď. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 25.3.2015 15:38

Pokud je Vaším cílem anglický nízko střižený trváník tak bez pročesávání v průbehu sezony se asi neobejdete. Čím je trávník více živený, sečený, zaslévaný tak i logicky více houstne a tvoří se odpad. Samozřejmě vertikutace, která razatně zasahuje do trávníku tak by měla být tak 2x do roka. Pokud začnete trávník v sezoně vyčesávat tak určitě bude podzimní vertikutace snažší a hlavně bude se mu dařit lépe. Tráva potřebuje vzduch. Jak moc šetrný je pročesávač ve Vašem vertikutátoru netuším, vyzkoušejte a uvidíte. Jinak také občas prohrábnu trávník šikovými hráběmi Gardena model co má husté, tenké a dlouhé hroty a docela to funguje. Tady si umím představit dělat i těch 1000 m/2 jelikož já svých 300 mám za 15 minut.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 131.228 (?), 25.3.2015 16:00

Díky za odpověď Martine. V červnu tedy zkusím válec zvednout tak, aby nože s dráty jen tak lízaly zem a uvidíme co z toho bude. Dělat hrabičkami se mi to nechce, protože jakmile teď po zimě táhnu hrábě tak metr po trávě, tak jsou hned plné plstě, ale třeba dva měsíce po vertikutaci to tak být již nemusí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika