Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den,

díky za foto, byť škoda, že jste nenafotil v detailu to co tam máte a z čeho jste tak nešťasný. Osobně si podle fotky myslím, že na tom nejste pro trávník tak moc špatně. Opravdu trávník nepotřebuje na živiny bohatou humozní půdu, byť organická složka jí dodává na lehkosti, ale jak jste se mohl dočíst tak jsou zde fotky trávníku založeném do směsi ze 70 % písku a jak rostou :-). Živin díky písku neměl ten substrát o nic více něž Vaše zahrada. Kompost přidat můžete, byť to co je na té fotce by potřebovalo ještě nějaký čas na rozklad. Jde o to jak budete v budoucnu zavlažovat. Pokud máte zdroj levné vody vlastní vrt apod. tak bych půdu vylehčil pouze pískem. Ten do betonu je špatný, pokud nemáte možnost koupit křemičitý s frakcí cca 0,3 - 1,6 mm tak bych koupil písek maltový 0-2 mm a případně i ten křemičitý a smíchal vše dohromady.  Jinak ty ceny co máte v okolí jsou docela vysoké, ale asi taková je u Vás nabídka. Já platím za křemičitý kolem 550 kč/t a to je písek z jedné z nej. českých lokalit.

Množství a procetní poměr Vám asi nikdo takto na dálku přesně nespočítá když neznáme podrobné info o Vaší zemině, pokud je současná půda jak píšte "hlinito-písčitá" tak bych do celkového množství přidal cca 25 - 40 % písku. Důležité je aby to bylo rovnoměrné ideálně do hloubky kolem 20 cm, minimálně těch cca 15 cm. Zkuste si udělat test, dejte do sklenice Vaší zeminu, lehce ji umáčkněte a zalijte jí vodou, nebo z vlhké udělejte kouli. Podle toho jak půjde rychle voda na dno poznáte jak je půda propustná, u hroudy se zase pozoruje jak lehce jde drolit. Písek v substrátu má tu výhodu, že jej nezmáčknete, neudusáte. Kompost udusáte, proto bude za předpokladu hnojení a zálivky vždy lepší trávník na písku než na kompostu. Kořeny trvávy pokud mají přístup vzduchu tak si již poradí.

Poslení info k zamyšlení, když vezmu můj trávník, tak nejlepší trávu a nejméně náročnou na zálivku mám tam kde je cca 25 cm písku s trochou trávníkového substrátu a 5% biovinu. Kořenový systém je tak hustý, že sám v hloubce 10 cm a více zadrží vody již docela dost. Biovin asi neřešte, jeho cena by Vás na 200m dostala :-), ale hoodně pomůže v dodání velkého množství dlouhodobých živin a také v hospodaření s vodou.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika