Z jezírka bazén



ori - (36) - 187.164 (?) 
8.4.2015 13:14, zobrazeno: 6442x

Má někdo zkušenosti s předělávkou jezírka na bazén? Myslím kromě bazénářů, ti to udělají komplet změnou na klasickou filtraci.

Rád bych zachoval filtraci od jezírka. Konkrétně myslím - zrušit pobřežní zóny, zdi koupací části vyzvednout až nad současnou hladinu, udělat zakrytí (lamely na hladině). Měla by šanci čistit takový vlastně normální bazén filtrace určená pro jezírko?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 130.20 (?), 8.4.2015 13:45

Zkuste nejdříve popsat jak budete udržovat čistotu vody v bazénu. Pomocí chemie? Myslím že trend je dnes z bazénu na "přírodní koupací " biotop, naopak je to krokem zpět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ori - (36) - 182.85 (?), 20.4.2015 15:55

trochu to rozvedu:
Dosud - jezírko: hladina 110 m2, objem asi 110 m3. Filtrace: 2x UV 110 W + mechanický předfiltr Vortex + Nexus 300 + drobnosti jako skimry, čerpadla... Všeho všudy za 140 tisíc (před pěti lety). Fungovalo to nádherně, jezírko bylo nejhezčím prvkem zahrady, krásně čisté – ale většinu roku chladné.

Nyní chci změnit jezírko na bazén. A buďto mohu udělat komplet bazénovou filtraci a úpravu vody, nebo by mne zajímal názor odborníků a zkušených laiků na možnost, že bych zachoval filtraci stávající. Zmizely by pobřežní zóny s rostlinama, hladina se smrskne na ca 60 m2, objem na ca 90 m3. Bazén by byl většinu dne zakrytý solárníma lamelami - tedy řasy by se méně tvořily z důvodu nepřítomnosti světla. V největším horku ale bude hladina asi volná, to už by se to přehřívalo. Lamelové zakrytí "plave" na hladině, jde o plastové dutiny. Solární provedení má vrchní vrstvu průhlednou a spodní černou, to aby světlo prošlo a ohřívalo tu smáčenou vrstvu.

Na druhou stranu nevím, jak by biologická filtrace fungovala s teplotou vody 28 až 29°C. Proto to předělávám, aby teplomilná rodina také vodu užila. Raději bych použil stávající biologickou filtraci, protože co s ní jinak? Dá se prodat? Kde? Ale dost se bojím toho, jak bude stačit na teplou vodu. Nerad bych tam měl brčál. Když se malinko zazelená jezírko, tak to nikdo neřeší, u bazénu by to vypadalo hůř.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.210 (?), 20.4.2015 16:20

Ja by som urobil kupacie jazierko, pol vodnej plochy s rastlinami a co k tomu patri a pol na kupanie aj s tou plachtou a podobnymi vecami. Vyuzival by som bio filtraciu, asi by sa zmenili nejake tie cesty filtracie. Podla mna do 28 st C by to malo dobre fungovat. S teplotou stupa rychlost aj biofiltracie. Ak by ste prikryli cast jazierka plachtou, nemuselo by to znamenat enormne prehriatie vody a mohlo by to vydrzat na tejto teplote. Nejaka regulacia vodou zo studne by sa dala na ochladenie... Prykrytie plachtami by zabranilo aj fotosynteze, aspon ciastocne. Je prevda, ze nad 30 st C uz by asi toto nefungovalo. Inspiracii je asi vela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 20.4.2015 19:24

Ta vysoká teplota nebude zas až tak závažný problém, jak se Vám možná teď zdá. Voda bude mít samozřejmě větší chuť kazit se, na druhou stranu technologie co teď máte by si s uvedeným objemem (bez ryb) měla poradit celkem efektivně, a s průhledností vody by neměl být problém.  Nezapomínejte, že u koupací nádrže je zatížení relaltivně velmi nízské, prakticky se rovná vnosu živin spadem nebo dopouštěním
Problém ale může nastat s přisedlými formami řas na stěnách a bocích nádrže, ty se budou tvořit fitlraci navzdory a myslím, že tady nepomůže nic jiného než jejich mechanické odstraňování - tedy pokud nepoužijte nějaký algicid.
Pokud budete nádrž přestavovat, snažil bych se potrubní rozvody stavět tak, aby v případě nespokojenosti či neuspěchu šly použít pro bazenový systém filtrace vody.  Myslete tady na jiný tlak vody a přítomnost bezénové chemie, ozonu atd.

Po pravdě si ale nedovedu moc představit takové jezírko. Rozumím, že koupání je důležité, ale překvapuje mne, že mu dáváte přednost před estetikou takové nádrže. Jezírko jste patrně stavěly mimo jiné kvůli tomu, jak vypadá - a to myslím po přestavbě dopadne asi hůře - myslím vzhledově.  Neřešil by problém chladnější vody spíše nějaký větší solární panel nežli takováto radikální přestavba?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ori - (36) - 182.85 (?), 21.4.2015 10:32

Ohledně přikrývání – nejde jen o bezpečnost. Jeho hlavním smyslem bude udržování teploty. Největší tepelná ztráta u každého jezírka či bazénu je odpařováním z vodní hladiny. Ani ztráty do stěn nebo do dna, ani přímo předávání tepla z hladiny do vzduchu, ale odpařování vody. Ať je teplota okolí nižší nebo vyšší než teplota vody, nad hladinou se vytváří malá vrstvička nasycená vodní parou. Jakýkoliv pohyb vzduchu pak tu vrstvičku rozruší a přirozeně se zase voda odpařuje, aby došlo k rovnováze – k té ale nikdy nedojde. Voda se tak stále opařuje a právě změna skupenství z vody na páru odebírá spoustu energie – tepla z vody a tím ji ochlazuje. Základním prvkem, pokud chceme udržovat vodu teplou, je tedy její přikrytí. Už přikrytím jakoukoliv fólií bez izolačních vlastností zabráníme největšímu ochlazování – voda se přestane odpařovat a zbudou jen tepelné ztráty předáváním tepla do okolí. Není tedy východisko udělat část přikrytou a zbytek vodní plochy nechat odpařovat.

Není ani řešení ohřívat vodu solárními kolektory. V době, kdy svítí sluníčko je největším solárním kolektorem jezírko samotné. Pár metrů navíc nic neřeší. A problém není vodu ohřát, problém je u nezakryté hladiny teplotu udržet.

Kvůli odlišnostem mezi hydraulickými okruhy biologické a klasické bazénové filtrace asi rovnou uděláme klasickou. Změny by byly příliš veliké a byly by znát v konstrukci bazénu.

Nevíte někdo o nějakém bazaru pro jezírkové věci? Dřív měl myslím Zahrada.cz inzertní část, ale teď jí nevidím.

Ohledně estetiky – je to neoddiskutovatelné. Jezírko je jednoznačně hezčí. Většina větších bazénářů vám ale ukáže fotky od zákazníků, kde předělávali jezírko na bazén. A prakticky každý uvedl jako důvod udržování teploty. U některých jsem viděl, že to rozdělili na bazénovou část udržovanou klasickou bazénovou cestou a na okrasnou část biotopu. To ale u mne kvůli dispozici není prakticky možné, bohužel. Tedy udělám změnu pouze na bazén.

Jezírko jsme stavěli kvůli vzhledu to ano. Ale postup volby byl takový že: 1. Chceme koupání, tedy vodu. 2. Chceme větší, aby se tam dalo plavat. 3. Hezčí než bazén bude jezírko, a bude tam zdravější voda. Volba u nás nebyla tak, že bude primárně jezírko a když už je, tak aby se vněm dalo koupat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 17.210 (?), 21.4.2015 12:46

Mna prekvapuje vas problem teplej vody. Je pravda, ze odparom sa voda ochladzuje, ciastocne aj odovzdavanim tepla v chladnejsom dne. Ale vyhriatie vody v jazierku,...nic jednoduhsie. Prehnat vodu cez slnieckom rozhorucenu kamennu kaskadu urobi divy a bude to pekne. Rozdelenim jazierka na dve zony. Jednu pobreznu s rastlinami pre biofiltraciu a jednu na bazen, ktoru mozno zakryt vyriesite problem rovnako efektivne. V pobreznej zone sa vam bude voda extremne prehrievat a ak tu zabezpecite vymenu a cirkulaciu vody, toto teplo pojde priamo do bazenu. Ja osobne vidim jazierko ako vhodnejsiu formu nadrze pre teplu vodu.Mate viac moznosti ako vyuzit solarnu energiu uplne prirodzenym sposobom. Mozno sa lisime v nazore co je tepla voda. Alebo mozno to chce skusenost aj s bazenom aj s kupacim jazierkom a budete moct porovnat. V kazdom pripade, potom si na nas spomente a napiste sem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ori - (36) - 182.85 (?), 22.4.2015 10:15

Souhlasím, že jsou rozdílné názory na to, co je to teplá voda. Zatímco mě vyhovuje 24°C, zbytek rodiny preferuje 28-29°C, kterou znají z ostatních bazénů všech našich známých. Také souhlasím, že ohřát vodu je jednoduché. Na těch 24-25°C se mi voda ohřála v jezírku v horkých dnech (několik dní za sebou horko), a to mi vyhovovalo, protože pro mě je to teplé a ještě to i osvěží. Mám pobřežní zóny, které se rychle ohřejí, voda cirkuluje přes tyto zóny. Také mám kamenný potůček. Ale opakuji, ohřát, především v horkých dnech problém není.

Problém je s udržením teploty především v chladných dnech. Obvyklá teplota vody v jezírku je kolem 21°C. Když se zlepší počasí, tak druhý den třeba o jeden dva stupně víc. Spoléhat na potůček je hezké, ale jednak funguje jen ve slunečných dnech a jednak (a to hlavně) sluníčko nám svítí necelou jednu kilowatu na metr čtvereční. Tedy pokud máte potůček tři metry čtvereční (šest metrů délka, půl metru šířka), tak i když nebudu počítat žádné ztráty a žádný odraz od hladiny vody, tak takovým potůčkem budu ohřívat sto kubíků o jeden stupeň asi čtyřicet prosluněných hodin. Výraznější přínos má vodní hladina, ta je o dost větší.

Rozdělení na zakrytou a nezakrytou část samozřejmě pomůže, ale nevyřeší ochlazování. Když doma v zimě zavřete polovinu oken, tak spíš ohřejete dům než když máte otevřená všechna okna, ale pro smysluplné vytápění domu potřebujete zavřít všechna okna. A podobně je to u vody a jejího zakrytí ve vztahu k udržování vyšší teploty. A konkrétně já jsem limitovaný současnou dispozicí, ta mi prostě neumožňuje udělat něco mezi. Buď jezírko jak jsem měl, nebo bazén (jak asi bude).

Já tady rozhodně nebojuji proti jezírkům, je to nádherný prvek zahrady. Jen když hlavním parametrem má být koupání, pak vede bazén. Na estetiku jednoznačně vítězí jezírko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika