Polystyrenove desky nebo stare okno proti zamrznuti jezirka?



Stránky: 1,  2,  3   
host - 164.168 (?) 
20.9.2013 14:49, zobrazeno: 22701x

Mate nekdo zkusenosti s pouzitim polystyrenovych desek nebo stareho okna proti zamrzani jezirka? Netusim ani jestli by to vubec fungovalo, tak bych poprosil o Vase zkusenosti. U polystyrenu jak silny a jak s nim pokryt hladinu, jezirko mam cca 2,25*1,5 nepravidelneho tvaru. Staci polozit treba 2 desky na hladinu nebo je potreba pokryt komplet celou? Cim polystyren zatizit nebo ma volne plavat? Maji v nem byt otvory resp. otvor?Byla by vhodna kombinace polystyrenu a PET lahvi? A pokud se tyka okna-to ma lezet na okrajich jezirka nebo ma pod nej proudit vzduch? Co myslite, ze je lepsi - polystyren nebo okno? Pri pripadnem zamrznuti jsem si rikal, ze bych rozmrazoval timto: 12V/ 15W topná folie ohebná kulatá (průměr 90mm), 90° – 95 °C TF04. Mohlo by to fungovat? Jeste musim dodat, ze u jezirka nemam elektrinu a ani nemam moznost ji odnekud privest. Predem diky za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 102.197 (?), 20.9.2013 20:58

Uff! Těch otázek je trochu moc. A každá by byla na článek... Polystyrenem překrýt celé jezírko nedoporučuji. Sice nezamrzne, ale bude tam tma a to není dobré (neprobíhá fotosyntéze, bude problém s vodou). Jedna až dvě desky na hladině by byl lepší nápad, pod nimi bude jezírko zamrzat jen velice pomalu. Ale moc to nepomůže odchodu plynů z jezírka a přístupu kyslíku. Takže bych to také nevolil. Jinak je potřeba počítat s tím, že polyš odfoukne vítr. Jedině ho přivázat ke kameni ve vodě.   A okno? To by již bylo lepší. Ale je to sklo - v blízkosti jezírka (zvlášť foliového) bych na to byl hodně opatrný. Jezírko je sice spíše malé, ale to okno by bylo velké a těžké. Takže také nebrat... A rozmrazování topnou fólií je utopie. Co bych doporučil já? To co jsem používal léta u mého prvního malého jezírka z plastu (výlisek). Koupit desku čirého dutinkového polykarbonátu (10, popř. 16mm silného). Tu položit přes jezírko, pár centimetrů až decimetrů nad hladinou (v závislosti na okolí jezírka). Desku podložit na 2-3 místech trámky, aby se polykarbonát neprolomil pod vahou sněhu.Po obvodu to co nejlépe utěsnit, aby tam moc nefoukalo (samozřejmě, že ne úplně hermeticky). A desku na pár místech zatížit.Takto se to bude chovat jako skleník/pařeniště. A s velkou pravděpodobností jezírko po většinu zimy nezamrzne. Jen v mimořádně teplých slunečních zimních dnech je vhodné (ale ne nutné) polykarbonát přizvednout, aby se voda skokově neohřála. Toto řešení vyjde cenově výhodně (cca 1000,-Kč), na léto se to dá lehce sbalit (polykarbonát je lehký), v zimě to funguje (osobně jsem takto několik let zimoval KOI - orig. japonské) a dobře také kontroluje. A nehrozí poškození jezírka. Další možností je nedělat nic. Jezírko v zimě zamrzne a na jaře rozmrzne (kdo by to čekal, že?smiley). Drobnou nevýhodou je, že při malé hloubce jezírka promrzne až na dno. I u nás na střední Moravě se během zimy dokáže vytvořit led o tloušťce cca 40cm. Na rozmrazování se dá použít také elktrické topítko s termostatem (prodávají např. různé hobymarkety). Musí být kovové. Udržuje to nezamrznutou plochu o průměru cca 10cm. Ale provoz stojí peníze. Také by šel použít plovák proti zamrznutí (takový polystyrenový "klobouk"). Jezírko sice zamrne, ale pod "kloboukem" zůstane dutina a mohou tak z vody unikat plyny. Plovák ale nezabrání promrznutí jezírka až ke dnu... Taže já bych volil ten polykarbonát...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 23.9.2013 12:37

Zakrývat jezírko jakýmkoli deskovým materiálem mi přijde hrozně nepraktické. Málokteré jezírko bude mít takový tvar, který to jednoduše umožní, a stavět nad jezírkem nějakou provizorní konstrukci mi nepřijde také zrovna šikovné.
Pro ilzolaci se mimo jiné používají i plovoucí duté plastové kuličky, které vytvoří na hladině plovoucí teplo izolující vrstvu, která se přizpůsobí tvaru nádrže. Vypadá to ale dost zvláštně...
V případě, že u nádrže nemáte zdroj el. proudu, nevidím žádné funkční a spolehlivé řešení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 210.110 (?), 23.9.2013 18:35
Pokud se použije polystyrenový plovák a zamrzne v něm voda, jak se dá led prorazit nebo uvolnit bez elektřiny, aby byl plovák zase funkční?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 23.9.2013 19:06

Do nějakých - 10 až - 15 stupňů se uvnitř plováku tvoří jen tenká vrstva ledu, který se dá lehce prorazit. Je možné použít i vařicí vodu.

Polystyrénové plováky doplňuji větším množstvím 2 litrových petek, které jsou naplněny kačírkem frakce 8-16 mm, tak, aby z vody vyčnívala jen cca 1/4. Tmavé petky na slunci rychle akumulují teplo, takže se kolem nich nejdříve objevuje roztátý led. Navíc, díky plastičnosti, částečně kompenzují tlaky ledu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ligor - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 42.135 (?), 23.9.2013 22:05

Zakrytí jezírka mohu rozhodně doporučit, pro zimování ryb je to rozhodně pohodlnější. Existují různé varianty. Rozhodně nejlepší je komůrkový makrolon a nejlépe formou plovoucích čtverců. Ale hodí se hlavně pro jezírkáře kteří buď nemají dostatečnou hloubku na zimování a nebo když je hodně ryb v malém jezírku a nevešly by se pod "led". Jednu nevýhodu ale přece jen má. Musí se odhrnovat sníh.

Dokonce se formou tohoto zatepletí zabívá jedna firma. Ale s trochou šikovnosti si ho každý kutil udělá doma sám.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.0 (?), 24.9.2013 9:17
Postyrenové desky - tma pod hladinou. Nedoporučuji. Polystyrenový plovák - udrží volný otvor v hladině a tím i odvod plynů z vody. Ale nezabrání vytvoření silné vrstvy ledu v okolí. Topítko - totéž co plovák, navíc má drahý provoz. Průlomový ohřívač - velmi drahý provoz. Vzduchovaní i v zimě (pod hladinou). Jen pro větší jezírka. Ochlazuje vodu v jezírku. Petky na hladině - moc nefungují. Aby splnily účel, musí svítit slunce. A toho v zimě moc není. Plovoucí kuličky ne hladině - drahé, účinnost diskutabilní. Pokud hladina zamrzne, není možnost kontroly toho, co se děje po hladinou. Zakrytí dutinkovým polykarbonátem - účinné, cenově dostupné, zabrání zmrznutí či většímu promrznutí i mĕlčích jezírek. Vzhled je ale dost hrozný. Nedělat nic - nejjednodušší, nejlevnější, nejestetičtĕjší. Vhodné ale jen pro větší a hlubší jezírka. A nebo pro jezírka bez ryb. Můj závěr? Větší jezírko nechat být. Případně použít plovák pro odvod plynů. Menší jezírka - zakrýt polykarbonátem. Pokud Vám nebude vadit vzhled...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 24.9.2013 9:23

Jakou máte zkušenost právě s tím odmetáním sněhu? A jak se chová nádrž v těch nezakrytých pobřežních částech?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.164 (?), 24.9.2013 10:19

Vyskoušel jsem všechno možný a jezírko nakonec stejně zamrzalo. Jediná spolehlivá věc je vzduchování. I při několikadenních mrazech kolem -20°C zůstal otvor min. 10-15 cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.23 (?), 24.9.2013 11:05
No, já přes jezirko (cca 12m3) položím pár dřevěných trámků. Tak, aby byl dodržen menší sklon. Na trámy dám 5 větších desek polykarbonátu (jejich velikost je dána místem v garáži z důvodu skladování). Sníh skoro neodmetám. Buď sjede sám nebo ho odfoukne vítr. Ale obecně - s odmetáním problém není. Jezírko po většinu zimy nezamzne, když už, tak jen na pár dní při největších mrazech. Kdykoliv mohu kontrolovat stav ryb. Jen ten vzhled... Co se týká odmetání sněhu z plovoucích desek, tak to tedy nevím. Ale to bude asi stejné, jako s odmetání sněhu ze slabšího ledu. Tedy bez odmetáním... Navíc si myslím, že pod plovoucí deskou bude "tepleji", takže sníh o trochu rychleji bude tát.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika