Kupanie v zahradnom jazierku, rizika?



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?)
6.7.2010 20:09

Zcela jistě bych se podepsal pod to co napsala konvalinka. Pokud nejste alergik rizika Vám nehrozí. Pokud bychom se proboha všeho báli, nebylo by se možné koupat v žádném rybníku, nebo řece. Jezírko i s průměrnou filtrací bude o řády čirejší než rybníková voda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 121.238 (?), 6.7.2010 18:09, zobrazeno: 6571x

Ako je to s kupanim v zahradnom jazierku? Je to bezpecne?...nemyslim, ci sa niekto utopi ale z mikrobiologickeho hladiska. Voda je osidlena bakteriami, sinicami aj riasami. Moze a nemusi byt skodliva. Ako to spoznat? Je kvalitne filtrovane a ciste jazierko menej nebezpecne? Ake mate skusenosti?...prehriata voda moze mat sinice, menavky a co ja viem co este, ktore mozu sposobovat vazne zdravotne problemy....udajne. Podelte sa o svoje nazory a skusenosti. Nazor lekarov nadovsetko vitany. Ja som sa kupal a nie raz a bolo to super....i ked mam len tych 6 m3.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 6.7.2010 18:57

Je to jen můj názor, ale mám dojem, že se teď všechno moc řeší. Asi jsou všichni zblblí z reklam typu: a všechno hygienicky čisté WC i podlahy... Nejvíc zdravotních problémů budou mít všichni z toho kvanta chemie, co se ze všech stran valí... My jsme se jako děcka celé roky koupali v potoce, kam tekly splašky (nebyly kanalizace) ze tří vesnic nad náma a nepamatuju si, že by měl někdo nějaké ekzémy, alergie a bůhví co ještě. Ovoce jsme si trhali a nemyli, z jahod tak maximálně setřeli písek, aby nám neskřípal mezi zuby a sfouknuli mravence 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 20:09

Zcela jistě bych se podepsal pod to co napsala konvalinka. Pokud nejste alergik rizika Vám nehrozí. Pokud bychom se proboha všeho báli, nebylo by se možné koupat v žádném rybníku, nebo řece. Jezírko i s průměrnou filtrací bude o řády čirejší než rybníková voda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 217.135 (?), 6.7.2010 20:41

OK. Iba hrozi prehriatie vody v malych nadrziach... Vtedy mozu nastupit niektore skodlive mikroorganizmy. V casoch sociku sa toto stalo par krat ked voda v kupalisku zabijala. Bola to nejaka menavka, alebo co. Problem bolo, ze tento zivocich sa vyvija v nejakych dutinach kde nedochadza k cirkulacii vody, alebo nieco take. Sposobuje nieco ako zapal mozgovych blan. V malych jazierkach tieto podmienky mozu byt, ale tazko sa k tomu uplne vyjadrit ak nie sme odbornici. Vtedy to bolo v nedostatocne chlorovanych bazenoch. Na druhej strane je v jazierkach plno pre nas neskodnej a pre zle mikroorganizmy konkurencnej havede a preto hadam nic nehrozi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 7.7.2010 8:08

Budu se zřejmě opakovat, ale zdravotním rizikem je i návštěva nerezového bazénu s průzračnou vodou, která musí být (jak jinak) chem. ošetřovaná a filtrovaná.

Chlor vymlátí mikroorganismy (alespoň teoreticky, bazén narvaný zpocenými lidmi při 30 stupňovém vedru už je trochu jiný šálek kávy),  ale současně se zapojuje do poměrně složitých reakcí s přirozenými složkami vody, potem, močí, opalovacími krémy, za vzniku spousty dráždivých i senzoricky aktivních lázek...

Máte-li čas a chuť, podívejte se na heslo "haloformová reakce" a vězte, že v bazénové vodě jsou tyto reakce ještě složitější... Pro alergika může být zdravotním rizikem nejen koupaliště, ale i pitná voda, vyrobená ze špinavějšího zdroje...

Ano, nějak moc to řešíte, a pokud nejste schopni výše uvedená rizika (psychicky) unést, prostě do vody nelezte!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 7.7.2010 14:27

Ne opravdu ne, to o čem píšete je všudypřítomná Legionela, která je ale nebezpečná tehdy, kdy se pomnoží a člověka atakuje v jemném aerosolu. Své jméno dostala díky tomu, jak byla objevena jako zabíjející patogen. V roce 1976 se pomnožila ve fontáně hotelu ve Filadelfii a klimatizací se rozšířila po hotelu v ohromném množství a zabila několik desítek amerických legionářu, kteří zde pobývali. Možné by bylo pomýšlet i na menongokokovou nákazu, ale opět se jedná o specifický patogen, který je všudypřítomný a pomnožit se může za specifických podmínek.

Skutečně takové věci neřešte, je to nesmyslné. Pokud nejste predisponovaný jedinec s poruchou imunity, nemusíte mít obavy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 20.98 (?), 7.7.2010 20:12
Ne, opravdu ne, Alí, dnes se pletete Vy... Naegleria, která patří mezi měňavky(améby), je to co myslel předchozí přispěvatel... Jsou to améby s možným výskytem právě v teplé stojaté vodě(stejně jako legionella), napadají mozek přes dutinu nosní(legionella plíce vdechnutím aerosolu), a jelikož to jsou eukaryota, tak se dost špatně léčí/stejná buňka jako lidská a co je jedovaté pro ně je jedovaté i pro člověka/ a většinou je následek fatální(legionella je bakterie a léčí se jako závažnější chřipka)...Největší nákaza byla v Ústí nad Labem v 60tých letech, kde zemřelo nějakých 20 lidí(myslím, že to byl celý plavecký tým)... Jinak s Vámi a s ostatními určitě souhlasím - to by se člověk musel bát vylézt ven(vlastně i zůstat doma), kdyby tohle řešil... hezký den, PD
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 15.7.2010 10:41

Máte pravdu, kouzlo těchto nákaz, bez ohledu na typ patogenu je v následujícících faktech -

Patogen musí být masivně přemnožený a jedinec musí být predisponovaný, tj. musí mít tangovaný, nebo jinak oslabený imunitní systém.

Kouzelné ale je, že se skutečně lidé bojí imaginárních nebezpečí, které jim v podstatě nehrozí. Hospodyňka je schopná celou domácnost přejet nejdrsnějšími desinfekčními prostředky, ale nejvíc patogenů se v domácnostech najde na vypínačích a rekormanem jsou houbičky na mytí nádobí :-)) Přitom cesta k zdravému organismu není v tom, že budeme vše desinfikovat, ale v tom, že budeme dodržovat základní hygiemické návyky a čistotu, ale jinak se nebudeme snažit vyhubit mikroorganismy, které nás obklopují a moderují náš imunitní aparát.

Jen poznámka k Legionele - u oslabených lidí (senioři) její léčba není vždy úspěšná. Zajímavý je již zmíněný fakt masivnosti vstupujících infekčních agens - když se v USA začaly provádět sofistikované genetické testy na původce pneumonií, které pacienta zabily, zjistilo se, že těch lidí, kteří zemřeli na zápal plic, způsobený legionelou je 4-5 x více mezi mrtvými co onemocněli při pobytu v hotelu (velké klimatizační systémy), než mezi ostatními zemřelými na legionelovou pneumonii.

Přesto je riziko zanedbatelné, když si člověk pomyslí, v jakém stavu jsou klimatizační systémy v severoafrických zemích v levných hotelech, kam převážná většina našich turistůjezdí  a přes to se nevracejí houfně v zinkových rakvích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 216.115 (?), 15.7.2010 9:13

Mám 8 m3. Voda je super. Sednout do kraje. Do ruky krmení a v tu chvíli se žádné koupaliště nechytá. No zatím žiju. Trochu mám obavy z toho, co tam sám nacpu. Voda v jezírku se nemění, jen filtruje. Když to spočtu, tak to za rok bylo- pár kilo krmení, nějaké jarní léčiva, startovací bakterie, něco málo proti řase, 7 koi taky něco vyprodukuje... slušná polívka. Ale vidět je až na dno (1,4m). Asi by to chtělo podrobný rozbor. Mohlo by to být zajímavé. Krmiva obsahují dost éček, léčiva zase měď... Nechce to někdo z vědátorů vybádat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin Hrkal - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1463) - 73.81 (?), 16.7.2010 18:51
Problém není v naměření hodnot, ale v jejich správné interpretaci. Tady je ten zakopaný pes
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika